A Mol szívesen átveszi az árstop miatt bajba kerülő benzinkutak üzemeltetését

2021. november 17. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökig várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium azoknak a vállalatoknak a jelentkezését, amik vállalnák a rögzített benzinár miatt bajba jutott benzinkutak üzemeltetését – írtuk nemrég, és ahogy arról a 444 beszámolt, már van is jelentkező: a Mol szívesen segítene. Kérdésükre a vállalat azt írta, hogy az ITM kiírását követően jelezték: adottak náluk a feltételek, amikkel a veszélyhelyzet idején, átmenetileg üzemeltetni tudnák a kutakat. „Ezzel elősegíthetjük azt, hogy adott településeken, régiókban folyamatos és zavartalan legyen az üzemanyaghozzáférés” – válaszolták. A Mol az országban most összesen 468 kúttal rendelkezik.

Az elszabaduló benzinárak és a kilenc éve nem látott mértékű infláció miatt a kormány november 15-től 480 forintban rögzítette a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be az árstopot, be fogják zárni. A vonatkozó rendelet részletei szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Ebből kiderült, hogy a kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Az esetben viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat.

A közlöny úgy fogalmaz: „köteles üzemszünetet hirdetni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője, ha a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet”.

Az olajpiac mostani helyzetéről és arról, a járvány hogyan befolyásolta a benzinár zuhanását, majd újbóli növekedését, ebben a cikkben olvashat. A benzinár befagyasztásának várható következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!