Érdemes odafigyelni: Matolcsy György a digitális jegybankpénz mellett érvel

2021. november 4. – 07:45

Érdemes odafigyelni: Matolcsy György a digitális jegybankpénz mellett érvel
Matolcsy György, az MNB elnöke az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen – Fotó Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai pénzügyi szektornak fontos üzenet, hogy mi foglalkoztatja Matolcsy György jegybankelnököt, főleg, ha az ami foglalkoztatja őt, a pénzügyi szektorral kapcsolatos. Az elnök most a digitális jegybankpénzek pozitívumairól elmélkedett, szerinte már ebben az évtizedben segíthetnek letörni az inflációt.

Azt biztosan állíthatjuk, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szokott elmélkedni a magyar és a globális gazdaság jövőjéről. Az már egyáltalán nem biztos, hogy ami foglalkoztatja, az éppen pénzügyi, főleg nem feltétlenül monetáris kérdés, de a növekedés, a felzárkózás, akár az egészségügy vagy a robotika is érdekli.

A mindenkori „házban”, vagyis a Szabadság téren, illetve ahol éppen a következő időszakban a jegybanki stáb majd a felújítás alatt dolgozik, állandó téma, hogy az elnök éppen min agyal. Ezt sokszor a közvélemény is megismerheti, mert korábban a Növekedés.hu, újabban a Magyar Nemzet, jelen esetben pedig az MNB Facebook-oldalán is gyakran publikálja az elnök a gondolatait.

A digitális pénz

Most mindenesetre egy hamisítatlan jegybanki témáról írt Matolcsy György magyarul és angolul is megjelenített gondolataiban, aki a Bloomberg, egy még májusban megjelent cikkére reagált. Andy Mukheriee cikke itt olvasható.

Az elnök vitába száll azzal az állítással, hogy a digitális pénz súlyosbítani fogja az inflációt, tehát a központi bankoknak az árnyomás enyhüléséig vissza kellene fogniuk a digitális valuták kibocsátását célzó „űrversenyt”.

Idézzük Matolcsyt:

„Mindenekelőtt, a digitális valuták kibocsátását célzó űrverseny nem létezik. Éppen ellenkezőleg: rendkívül óvatos virtuális és gyakorlati kísérletek folynak, amelyek elvezethetnek a digitális pénzhez.”

Sőt, inkább mérsékli a pénzromlást

Matolcsy gondolatai így folytatódnak:

„A globális gazdaság más területeihez hasonlóan jó úton haladunk afelé, hogy a régi világból az újba vezető felgyorsult átmenet révén hibrid rendszereket hozzunk létre.

Ígérte azt bárki is, hogy minden résztvevő át tudja majd váltani bankszámlájának egyenlegét a közvetlenül a monetáris hatóság által kibocsátott elektronikus pénznemre?

Automatikus átváltás helyett a bankoknak a jövő zöld, digitális és fenntartható gazdasági struktúrájára való átállást kellene tudni finanszírozniuk az elektronikus pénzzel. A digitális valutákkal finanszírozott beruházásokon keresztül teljesen új gazdasági területeket hozhatnak majd létre. Ez pedig a dolog természetéből fakadóan azt jelenti, hogy a bankok élénkítik majd a gazdaság kínálati oldalát, és ez enyhítené a 2020-as évek inflációs nyomását.”

Jegybanki tervek

A rövid bejegyzésnek túl azon, hogy Matolcsy beszállt egy szakmai vitába, azért van jelentősége, mert az MNB újabban – könyv kiadásával, külön eseményen, a 75 éves forint emlékülésén – egyre többet foglalkozik a digitális forint bevezetésén, sőt úgy tűnik, hogy egy amolyan pilotprojekt keretében már tesztelgeti is ezt a világot (az MNB-n belül Szombati Anikó és Fáykiss Péter vezetők a téma felelőse)

Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy mikorra lehet realitás az a digitális forint, amely mellett az elnök most hitet tett, ráadásul a jegybanki digitális pénz sokféle lehet, mint azt a sikeres nemzetközi példák (Kína, Észak-Európa, Bahama-szigetek) sokszínűsége is mutatja.

Akit pedig mélyebben is érdekel a téma, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadványa online is elérhető „Egy új kor hajnalán – pénz a XXI. században” címmel.

Mi pedig ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen a témával.

Három szempont

Egyetlen gondolatot kiemelve arról, hogy egy ilyen pénzre miért lehet egyáltalán szükség, ha három tényezőt is elvárunk egy pénztől,

  • legyen mögötte a jegybank „kezessége”,
  • legyen digitális és
  • legyen széles körben használható,

akkor ezt mind egyszerre a digitális jegybanki forint tudja felmutatni.

  • A készpénz mögött ott az MNB, és mindenki elfogadja, de nem digitális.
  • A bankkártyák és a modern fintechek szuper megoldásai használhatók és nagyon is digitálisak, de nincsen mögöttük ott a jegybank.
  • A kriptók pedig bármilyen trendik is, még nem olyan széles körben elfogadottak, és az MNB megint csak nincs ott mögöttük mint garantőr.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!