A bagett árát is felhajtja az energiaválság

2021. október 27. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

A franciák emblematikus kenyere, a bagett 5-10 centtel drágul a az energiaárak és az idei időjárási viszonyok miatt – írja az Euractiv.com. Ezek a körülmények kilenc éve nem látott szintre hajtották fel a búza árát Európában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Oroszországban is. „Minden mutató piros jelzésre váltott: a búza, a liszt, az energia- és a csomagolóanyagárak is” – mondta a francia pékszövetség elnöke.

Évtizedes csúcson van a világpiaci élelmiszerár, és nem látni, mikor ér véget a drágulás. Az okok összetettek: koronavírus, energiaválság, időjárási szélsőségek, klímaváltozás.

A kenyér ára hamarosan itthon is emelkedni fog, a Portfolio cikke szerint már szeptemberben is nagyon közel került ahhoz, hogy átlépje a 400 forintos határt.

Szerdán a benzin átlagára is átlépte az 500 forintos lélektani határt, miközben a gázolaj literenkénti ára 512 forint. A gáz ás az áram ára sokszorosa a korábbiaknak – sokat írtunk már erről a témáról. Arra azonban talán kevesebben látnak rá, hogy ez október végén már milyen súlyos problémákat és mekkora veszekedéseket okoz a magyar gazdaságban is, ebben a cikkünkben magyaráztuk el, hogy miért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!