Kilőtt a cellulóz ára, papírhiány fenyeget Magyarországon is

2021. október 24. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

A vásárlók is hamarosan megérzik, amit a kereskedők már látnak: papírhiány van a világban, és ebből Magyarország sem marad ki. Drágább lett az előállítás, a szállítás, egyre nehezebb kielégíteni a csomagolópapírok iránti növekvő igényt, könyvek megjelenése tolódhat ki. A kereskedők már mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt – derült ki a Napi.hu cikkéből.

A papír persze nincs egyedül a drágulással, kilőttek az energiaárak, ezt követte az élelmiszer, de a pamut árának emelkedése a ruhákat is megdrágítja.

Egyes papírkereskedők már szűrik a megrendeléseket, vagy mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt. A vastag- és puhafedeles könyvekhez szükséges lemezek és a belívpapír hiánya a könyvek megjelenését is későbbra tolhatja. Ez a karácsonyi időszak közeledtével különösen érzékeny, hiszen ebben az időszakban kel el a legtöbb könyv. A Líra kiadónál ez az éves forgalom 80 százlékát jelenti – írta a lap.

Gond lehet az ajándékkártyák és papírtáskák előállításával is. A Líránál egyelőre a könyvek esetében a papír drágulása ellenére nem terveznek áremelést – bár közép távon ez nyilván beépül a könyvek árába.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le

– idézte a Napi.hu Peller Katalint, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatóját.

Emellett maga a szállítás is brutálisan megdrágult – ez a koronavírusnak tudható be. A konténerek nélkül ugyanis nem lehet szállítani, márpedig ezt a járvány többszörösen megnehezítette: egyrészt az elmaradó rendelések beindulása után hirtelen sok konténerre volt szükség, másrészt ez loszlás is egyenetlen volt, sok konténer az Egyesült Államokban ragadt a járvány idején. Jelenleg a 12 ezer dollárt is eléri a konténer ára, ami az év elején 3 ezer volt.

Valami kell a műanyag helyett

A hiányt, így a drágulást részben a növekvő papírigény okozza, amit a nejlonzacskók kiszorítását célzó elvárások is erősítenek. A műanyagmentesebb világban ugyanis a csomagolóanyagokat valamivel pótolni kell, ez kézenfekvően a papír, így a hiány és a magas árak tartósnak ígérkeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!