Nem áll le a 4iG, most a montenegrói Telenort tervezi megvenni

2021. július 9. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelek szerint ismét távközlési fronton szeretne erősíteni az állami közbeszerzéseken rendre hasító 4iG Nyrt., amely nem kötelező érvényű előzetes megállapodást kötött a PPF Telecom Grouppal Montenegró piacvezető mobilszolgáltatója, a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére – írja az MTI.

Ha az ember rákeres a Telexen arra a címkére, hogy 4iG, egészen különös utazásra indulhat el, a cég ugyanis bő fél év leforgása alatt megvette a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, kezdeményezte a magyarországi DIGI felvásárlását, melynek előkészítése jelenleg is tart, sőt, a cég elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, Jászai Gellért egy interjúban azt is elmondta, hogy az űriparba is beszállna. A mostani vásárlás ez utóbbi fényében talán visszafogottnak tűnhet, de ettől még mindenképpen figyelemre méltó.

A közlemény szerint a Telenor Montenegro 338 ezer előfizetővel, 150 bázisállomással és a lakosság több mint 98 százalékát elérő 4G lefedettséggel rendelkezik, a 2020-ban elért 43 millió eurós árbevételével pedig abszolút piacvezető a montenegrói mobilszolgáltatási szegmensben. A bejelentést követően Jászai Gellért azt mondta, hogy a Telenor Montenegro megvásárlása illeszkedik a 4iG regionális terjeszkedési stratégiájába, a montenegrói társaság stabil háttere és piaci pozíciója, valamint erős jövedelemtermelő képessége magas hozzáadott értéket jelenthet a vállalatcsoport számára. Jászai azt is hangsúlyozta, hogy

jelentős növekedési potenciált látnak a nyugat-balkáni régióban, várakozásaik szerint az elkövetkező öt évben a térség gazdasági növekedését az Európai Unió bővítése is jelentősen fellendítheti.

Jelenlétüket ezért a most bejelentett akvizíció mellett tovább szeretnék fokozni a térségben, ennek érdekében folyamatosan vizsgálják a befektetési lehetőségeket a távközlési, illetve az informatikai szektorban. Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, amelynek szeptember végén várható eredménye alapján tehet majd végleges ajánlatot. A felek megállapodása szerint a tranzakció legkésőbb 2021. november 30-ig zárul, ennek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a montenegrói hatóságok is hozzájáruljanak.

A montenegrói piac egyébként nem ismeretlen a magyar cégeknek, elég csak arra gondolni, hogy a magyar OTP működteti az ország legnagyobb bankját, mióta összeolvasztotta ottani leánybankjait, a Crnogorska Komercijalna Bankát (CKB) és a Podgoricka Bankát. A távközlési szektorban is volt már szorosabb összefonódás, a Magyar Telekomnak egészen 2017-ig 76,53 százalékos részesedése volt a Crnogorski Telekomban. Itt az ügy pikantériája, hogy a Magyar Telekom 2005-ben jókora kenőpénzt fizetett a helyi politikusoknak azért, hogy megvehesse a céget – a gigantikus korrupciós sztorit végül 2006-ban leplezték le, év végére a teljes felső vezetés távozni kényszerült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!