Egy igazi hungarikum: az ellenzék is Mészárosék bevonásával vesz biztosítást

2021. június 21. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A BKV rájött, hogy a Hungarikum Biztosítási Alkusz kihagyásával csak rosszabb feltételekkel tudna biztosítást kötni.

A felcsúti székhelyű Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-vel szerződött a fővárosi BKV, mert a közvetítőcég megkerülhetetlenné vált a biztosítási piacon – írja a Népszava.

A lap szerint a Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik érdekeltségi körébe tartozó alkuszcég és az ellenzéki vezetésű főváros közlekedési cége azért szerződhetett, mert a BKV vezetése hiába kezdeményezett felsővezetői egyeztetéseket több biztosítótársaságnál, azok csak a jelenlegi kondícióknál kedvezőtlenebb feltételekkel vállalták volna 2022-re a vagyon- és felelősségbiztosítást.

A Hungarikum viszont vállalta, hogy közreműködik a 2022-től esedékes biztosítások beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatásában. A teljes biztosítási díj 2019-ben 458 millió forint volt, tavaly októberig 381 millió volt. Nem kis vita után az igazgatóság végül minimális többséggel elfogadta a biztosítási piacot letaroló, Mészáros–Keszthelyi-féle cég bevonására vonatkozó javaslatot.

A Népszava információi szerint a BKV csomagban három évre több biztosítást kötne egy szerződés keretében. A Hungarikum az elmúlt években jelentős részesedést szerzett a nagyobb állami és önkormányzati vállalatok biztosítási piacán, ebben a szegmensben ugyanis az állam nem királyi biztosítót, hanem királyi biztosításközvetítőt használ. Természetesen, mint arról ebben a cikkünkben is írtunk, mindez megváltozhat a közeljövőben.

A 2018-es 2,4 milliárd forint, majd a 2019-es 4,5 milliárd forint után tavaly már 6,5 milliárd forint árbevételt ért el a cég, adózás utáni nyeresége pedig 1,2 milliárdról előbb 2,6 milliárdra, majd 2020-ban már 4 milliárd forintra nőtt.

A főváros más fideszes szerződéseket is újraköt, ha az üzleti racionalitás ezt kívánja, legutóbb a Budapest Airporttal kötött szerződéseknél mutattunk be egy hasonló helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!