Most éppen egy alaposan megtépázott mozihálózat miatt szárnyalnak újra a memerészvények

Legfontosabb

2021. június 4. – 22:04

frissítve

Most éppen egy alaposan megtépázott mozihálózat miatt szárnyalnak újra a memerészvények
Fotó: Carlo Allegri / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan 2021-nek még a fele sem telt el, már most túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy ennél őrültebb évet kitalálni is nehéz lenne, ez az állítás pedig hatványozottan igaz a nagyvilágban zajló gazdasági folyamatokra. Januárban a GameStop-részvények teljesen valószerűtlen szárnyalása kényszerítette térdre a Wall Streetet, amelynek kívülről nézve eléggé különös intézkedésekkel tudtak csak megálljt parancsolni. Ezzel egy időben ráadásul a vicces sárga kutyás kriptovaluta, a dogecoin is értelmezhetetlen magasságokba emelkedett, majd némi toporgás után egy újabb száguldással tízszerezte meg a saját értékét.

Az utóbbi hónapokban egyértelműen a kriptós vonal volt hangsúlyosabb az internetes diskurzusban, kis túlzással még az is dogecoinos hirdetéseket kapott a közösségi oldalakon, aki sose hallott még kriptovalutákról. Most viszont fordult a kocka, a GameStop-részvények (GME) történetében mellékszerepet játszó kisebb részvények, élükön az amerikai AMC Theatres mozihálózat részvényeivel (AMC) most megkapták az élettől a saját spinoffjukat,

az utóbbi napokban ugyanis döbbenetes szárnyalásba kezdtek, méghozzá úgy, hogy ránézésre szinte semmi nem indokolta az értéknövekedésüket.

Haldokló játékbolt helyett kínlódó mozihálózat

Az őrület középpontjában ezúttal a GME Batmanje oldalán már januárban is Robinként feltűnő AMC áll, amit az r/wallstreetbets reddites csoportban már akkor is sokan népszerűsítettek a Nokia, illetve a BlackBerry részvényei mellett. Ahogy a GME, úgy ezek is ott voltak a legnagyobb shortosok célkeresztjében, nem is véletlenül, hiszen szebb napokat is megélt, a tönk szélére került cégekről volt szó, amelyeknél egyáltalán nem volt meglepő, hogy a nagybefektetők további csökkenésre számítottak a részvényárfolyamokban.

Az AMC helyzete kísértetiesen hasonlított a GME-re, a korábban sem túl acélos részvény 2020-ra odáig jutott, hogy többször is 3 dollár alatt vesztegették, itt azonban még rosszabb volt a helyzet. A cégnél nem tűnt fel egy ígéretes üzletember a színen, hogy kihúzza őket a csávából, és visszaadja a befektetők optimizmusát, cserébe viszont a koronavírus-járvány miatt tavaly márciusban be kellett zárniuk az összes mozijukat. Ennek nyomán tavaly júniusban a világ legnagyobb mozihálózatának számító AMC Theatres, aminek például a pohártartós kartámaszokat is köszönhetjük a mozikban,

ott tartott, hogy a vezetőségnek komoly kétségei voltak arra nézve, hogy a cég a felszínen marad-e, miután hónapokon keresztül a nulla felé konvergált a bevételük.

Augusztusban aztán fokozatosan elkezdték újranyitni a mozijaikat, a Tenet szeptember eleji premierjére pedig ha nem is teljes fegyverzetben, de legalább nem egy szál gatyában készülhettek fel. A mozihálózat problémáit persze ez sem igazán oldotta meg, január végén azonban sikerült elég pénzt kalapozniuk a befektetőktől ahhoz, hogy átvészelhessenek még jó pár járvány által sújtott hónapot. Egy napra rá aztán berobbant a GameStop-sztori, ezzel pedig az AMC Theatres is jól járt, a részvényeik hirtelen több száz százalékos növekedést produkáltak, és újra 10 dollár fölé mentek, majd egy rövidebb visszaesés után be is álltak erre a szintre.

Nézők a tavaly augusztusi nyitás után a Tennessee-ben található Franklin egyik mozijában. Forrás: Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Nézők a tavaly augusztusi nyitás után a Tennessee-ben található Franklin egyik mozijában. Forrás: Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A szemfüles befektetők ezen is kaszálhattak, hiába nem volt akkora a növekedés, mint a GME esetében. Aki viszont nem vásárolt nagyon korán, vagy nem adta el időben a részvényeit, itt is megszívhatta, ezen sorok írója is hónapok üldögélt az értékük több mint 40 százalékát elveszítő AMC részvényein. Ezzel vége is lehetett volna a történetnek, az utóbbi napokban viszont az AMC olyan szárnyalásba kezdett, ami a januári emelkedést is simán megszégyeníti.

Már megint mit csinált a Reddit?

Ha nagyon röviden akarnánk összefoglalni, hogy mi történt az elmúlt napokban, akkor azt mondhatnánk, hogy pontosan ugyanaz, mint januárban, de most ennél egy hajszálnyival összetettebb a helyzet. Mielőtt rátérnénk az elkerülhetetlen Reddit-szálra, érdemes megemlíteni, hogy az AMC részvényárfolyamának emelkedése mögött ezúttal teljesen legitim okok is állnak.

Az egyik ilyen, hogy az AMC idén március közepére az amerikai mozijainak 98 százalékát újranyitotta, így bőven ki tudta venni a részét a Hang nélkül 2. járványidőszakban abszolút rekordnak számító mozis premierjéből. John Krasinski 2020-as filmje 57 millió dolláros bevételt hozott egyetlen hétvége alatt, és nem is ez volt az egyetlen film, ami jól teljesített a mozikban, a Batman 101 kiskutya főgonoszának, Jokernek Szörnyella de Frásznak a tragikus eredetsztoriját feldolgozó Joker Szörnyella múlt heti debütálása is 26,5 millió dolláros bevétellel nyitott.

Ebből pedig jól látszik, hogy a felpörgő streamingháború kellős közepén is lehet keresnivalója a moziknak, ami sokat számíthat a befektetőknek.

Szörnyella – Fotó: The Walt Disney Company
Szörnyella – Fotó: The Walt Disney Company

A hirtelen fellángolásban emellett az is szerepet játszhatott, hogy az AMC kedden bejelentette, hogy 8,5 millió részvényt adott el a Mudrick Capital Management nevű hedge fundnak, amiért cserébe 230,5 millió dolláros extra tőkéhez jutott. Ahogy azt a cég vezérigazgatója, Adam Aron is kiemelte, ez remek hír volt a részvényeseiknek, a vezérigazgató szerint pedig az egyre több beoltott ember, a közeljövőben érkező blockbusterek és a cég növekvő likviditása miatt itt az ideje, hogy ismét támadásba lendüljenek.

Az tehát jól látszik, hogy az AMC a bő egyéves bizonytalanság után végre kezd talpra állni, de az árfolyam aligha nőtt volna ilyen mértékben, ha a redditezők nem döntenek úgy, hogy a múlt héten ismét támadásba lendülnek a shortosok ellen. Az AMC Theaters részvényeit korántsem shortolták olyan mértékben, mint korábban a GME-t, ám az utóbbi hónapban így is sokan megtették, így az AMC tökéletes célpontot jelentett az együtt mozgó kisbefektetőknek, akik nagyjából pontosan ugyanazt csinálják most, mint januárban.

A Memerészvény visszavág (legalábbis átmenetileg)

A múlt hétfő előtt leginkább stagnáló részvény értéke egy hét alatt a duplájára nőtt, majd keddről szerdára megint megduplázta a saját értékét, és egy ponton több mint 60 dollárba került – úgy, hogy május elején még a 10 dollárt sem érte el egy részvény. A shortosok csak szerdán 2,8 milliárd dollárt vesztettek az AMC-n, a nap végére pedig több mint 710 millió részvény cserélt gazdát. Mindez ráadásul azok után történt, hogy

  • a Bloomberg megírta, hogy a Mudrick Capital, ami amúgy a GameStop-őrületnél egyszer már keresett 200 millió dollárt az AMC-n, rögtön túl is adott a részvényeken, amiket túlértékeltnek nevezett,
  • az AMC pedig bejelentette, hogy több mint 11 millió új részvényt bocsát ki – amit általában nem szeretnek a részvényesek, mert nagyon leegyszerűsítve csökkenti a részvények értékét –, egyúttal pedig figyelmeztettek, hogy csak az vegyen belőlük, aki elfogadja, hogy nagyot bukhat rajtuk.

Ezzel egyidőben persze az AMC tökéletesen használta ki a helyzetet, szerdán bejelentették, hogy külön honlapot hoznak létre, és ingyen popcornt, exkluzív vetítéseket és egyéb privilégiumokat lengettek be a részvényeseknek. Az AMC részvényei a cikk írásakor éppen 44 dolláron állnak, ami a szerdai, illetve a tőzsdenyitás előtti állapothoz képest ugyan alacsonyabb, és egyértelműen mutatja, hogy a negatív híreknek azért volt hatása, ám a korábbi árfolyamot még mindig jelentősen meghaladja. Emellett egyébként a BlackBerry részvényei is elkezdtek kapaszkodni az utóbbi napokban, de a fejhallgatókat gyártó Koss Corporation, illetve a Bed Bath & Beyond nevű kiskereskedelmi lánc részvényeinek árfolyama is nőtt valamivel az AMC miatt.

Forrás: Yahoo Finance
Forrás: Yahoo Finance

A legtöbb elemző szerint persze ahogy a GameStop-balhé, úgy ez is el fog halni előbb-utóbb, dacára annak, hogy egyelőre a hagyományosan rossz hírek sem igazán törték le a befektetők lelkesedését. Az elemzők abban is egyetértenek, hogy a mostani szárnyalás is teljesen elrugaszkodott a valóságtól, és leginkább az emberek lelkesedése hajtja az egészet, de pont ez a fanatizmus az, ami életben tarthatja a mostani őrületet. Az viszont biztos, hogy hiába kezdett el kimászni a gödörből az AMC a lecsengő járványnak és a közönségcsalogató filmeknek köszönhetően, nagyon nehéz dolguk lesz úgy, hogy a stúdiók egyre inkább hajlanak arra, hogy a mozis premierrel egyidőben streamelhetővé tegyék a nagy filmjeiket – elég csak a Warnerre gondolni, ami a legnagyobb filmjeit is felteszi az HBO Maxra a megjelenéskor.

Emiatt reálisnak tűnik a szakértők azon becslése, hogy az AMC részvényei hamarosan még a korábbinál is alacsonyabb szintre esnek majd vissza. Még úgy is, hogy elméletben a kisbefektetők a részvények nagy részének birtokában bármeddig fel tudnák verni az árakat, ha megtartanák a részvényeiket, és nem engednék kiszállni a shortosokat az üzletből – minél magasabbra kúszik ugyanis az ár, annál nagyobb lesz a kísértés is, hogy kiszálljanak a buliból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!