Egy rakás redditező és egy haldokló játékbolt térdre kényszerítette a Wall Streetet

Egy rakás redditező és egy haldokló játékbolt térdre kényszerítette a Wall Streetet
GameStop bolt felirata a New York-i Levittonban – Fotó: Bruce Bennett / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a 2010-es évek elején A Wall Street farkasa átmenetileg a mainstreambe emelte, és átmenetileg szórakoztatóvá is tette a tőzsdézést, a legtöbb ember számára az egész továbbra is egy absztrakt, száraz gazdasági hókuszpókusz maradt, ami annyira bonyolult, hogy belevágni sem érdemes. A díjmentes, könnyen használható alkalmazások persze egyre több ember számára tették elérhetővé a részvénypiacot, ez pedig az elmúlt hetekben abban csúcsosodott ki, hogy

a Wall Street tőzsdecápái kénytelenek tehetetlenül nézni, ahogy lelkes amatőrök hazai pályán verik meg őket egy rakás értelmetlennek tűnő befektetéssel.

Az őrület középpontjában egy haldokló amerikai videójátékbolt, a GameStop részvényei (GME) állnak, melyek az utóbbi időszakban teljesen valószerűtlen szárnyalásba kezdtek, miután egy reddites fórumozó közösség a fejébe vette, hogy megleckézteti az áresésre spekuláló alapkezelőket. Erre a vonatra azóta egyre többen szálltak fel, még Elon Musk is tweetelt róla, így pedig az a bizarr helyzet állt elő, hogy a kisemberek nemcsak nekimentek az amerikai tőzsdeguruknak, hanem átmenetileg le is birkózták őket.

Mi a franc történik a GameStoppal?

A sztori alfájának és ómegájának számító GameStop az angolszász országok legismertebb videójáték-boltja, de egészen idáig leginkább arról volt híres, hogy nevetséges összegeket ajánlottak mindenkinek, aki náluk akarta becserélni a videójátékait. A bolthálózat az elmúlt években persze az online játékpiac térnyerése miatt így is csak kínlódott, és a járványhelyzetet, meg a trendeket figyelembe véve nem úgy tűnt, hogy kilábalhat ebből a helyzetből.

Emiatt a cég részvényei is alaposan bezuhantak, 2019 márciusa után több mint egy évig közelében sem voltak a tíz dollárnak, sőt, egy ponton három dollár alatt vesztegették őket. Tavaly nyáron aztán megindult felfelé az árfolyam, miután a befektetők körében népszerű állateledelt és más felszereléseket értékesítő webáruház társalapítója, Ryan Cohen is beszállt a bizniszbe. Idén januárban pedig még nagyobb lett az optimizmus, mikor Cohen az igazgatótanács tagja lett, de az egyértelmű volt, hogy még az ő zsenijének is elég nagy falat lesz a GameStop életben tartása.

Ryan Cohen – Fotó: Bill Jerome / Flickr / Wikipedia
Ryan Cohen – Fotó: Bill Jerome / Flickr / Wikipedia

A hír miatt így is megindult felfelé a részvényárfolyam, mert egyre többen gondolták úgy, hogy a GME alul van értékelve, de több befektetési alap továbbra is biztos volt benne, hogy az árfolyam megint csökkenni fog. A történtek előtt egyébként a GameStop részvényeinek 140 százaléka volt shortolva, ami elsőre hülyeségnek tűnik, de az ügylet logikája mégis lehetővé teszi. A shortolás lényege, hogy a befektető arra spekulálva, hogy egy adott vállalat részvényei esni fognak, kölcsönveszi valaki más részvényeit, és azonnal eladja őket – a vevő aztán szintén kölcsönadhatja ezeket, így mehet száz százalék fölé a shortolt részvények aránya. Innentől aztán két forgatókönyv van:

  • ha az árfolyam tényleg esik, akkor később olcsóbban visszaveheti a részvényeket, visszaadhatja őket a tulajdonosnak, a különbözetet pedig zsebre teheti,
  • ha viszont az árfolyam nő, akkor gyakorlatilag a végtelenségig nőhet a veszteségük, ezért ilyenkor egy adott pont után visszavásárolják a részvényeket, és kiszállnak a bizniszből.

A GameStoppal most ez utóbbi történik. Ahogy egyre több ember kezdett el részvényeket és opciókat vásárolni, az árfolyam kilőtt, a csökkenésre játszó hedge fundok pedig elkezdtek kiszállni a bizniszből, de ők is csak magasabb áron tudták eladni az érdekeltségeiket, ami további növekedéshez vezetett. Ezt a taktikát egyébként gyakran alkalmazzák egymás ellen a befektetők.

Ezúttal azonban nem egy fifikás versenytárs húzta keresztül az egyébként szupersikeres, most viszont 2,75 milliárdos tőkeinjekcióra szoruló Melvin Capital, vagy a buliból ugyancsak nagy veszteséggel kiszálló, az egész ügy kezdetekor a reddites befektetőket lelúzerező Citron Research terveit.

Hanem röhejes módon az r/wallstreetbets nevű, a befektetéseket memékbe csomagoló subreddit, vagyis a Reddit egyik alfóruma.

Mit csinált az r/wallstreetbets?

A Reddit befektetőaspiránsait tömörítő közösség január közepén került a történet középpontjába, a GameStop részvények és a subreddit viszonya azonban ennél jóval régebbre nyúlik vissza. Azt a mostani helyzet is jól mutatja, hogy az r/wallstreetbetset érdemes komolyan venni, de az is egyértelmű, hogy többnyire azért nem professzionális pénzügyi tanácsadás zajlik ezen a fórumon.

Ennek ékes példája az, hogy a subredditen elég népszerűek a YOLO-befektetések, vagyis az, hogy az alacsony, de stabil hozamot ígérő részvények vásárlása és a portfóliójuk diverzifikálása helyett őrületes pénzeket tolnak bele valamibe, aztán reménykednek a csodában. A GameStop jelenleg annyira pörög, hogy talán már nem is érdemes így hivatkozni rá, egy éve viszont még elég vakmerőnek kellett lenni ahhoz, hogy valaki nagyobb összeggel szálljon be.

A subreddit egyik, DeepFuckingValue néven futó felhasználója viszont pontosan ezt tette, és több mint 53 ezer dollárt, vagyis majdnem 16 millió forintot költött a cég részvényeire. Az akkori konszenzus az volt, hogy ez minden idők legnagyobb hülyesége, DeepFuckingValue-t hónapokig mindenki hatalmas félnótásnak nézte, tavaly év vége felé azonban egyre többen szálltak be mellé, az utóbbi hónapban pedig egyértelműen ő lett a subreddit GME-császára.

Ami nem is meglepő annak fényében, hogy a legutóbbi helyzetjelentése szerint durván 53 ezer dolláros kezdőtőkével jelenleg majdnem 48 millió dolláros összértéknél tartanak a részvényei.

A mostani őrületet végül nem közvetlenül ő indította el, hanem az, hogy január közepén az r/wallstreetbetsen egyre többen ismerték fel, hogy a GameStop-részvények értékesebbek lehetnek, mint amennyiért jelenleg árulják őket, a shortoló hedge fundokon pedig akár pénzt is lehet keresni, ha elegen beszállnak a buliba. Abban viszont, hogy idáig jutott a helyzet, kivette a részét DeepFuckingValue is, ugyanis ő a mai napig nem adta el a részvényeit. Ha pedig ő nem adta el, akkor már a sokkal kisebb halak is megtartották a magukét, pláne mert az eddigiek fényében

egyre erősebben hisz abban mindenki, hogy ha továbbra is együtt mozognak, lényegében akármeddig felverhetik az árfolyamot.

A jelenség az elmúlt napokban bőven túlnőtt már az r/wallstreetbetsen, de csak rájuk szűkítve is nehéz lenne megmondani, hogy pontosan miért kezdtek el pénzt pumpálni a GME-be – illetve később egy csomó más, hasonló helyzetben lévő részvénybe, beleértve ebbe a BlackBerryt, és az amerikai AMC mozihálózatot is. Egyrészt nyilván azért, hogy pénzt keressenek rajta, de a fórumot böngészve egyértelmű, hogy ugyanilyen fontos volt az is, hogy megmutassák a Wall Streetnek, hogy nem tehetnek meg bármit.

Forrás: Reddit
Forrás: Reddit

És hát persze, ahogy arra a The Guardian cikke is rámutatott, az sem elhanyagolható, hogy miután az r/wallstreetbets a 4chanről származtatja magát, sokan egyszerűen csak azért szálltak be az egészbe, mert szórakoztatónak tartják, hogy a gazdasággal foglalkozó sajtó és a Wall Street-i befektetők egymást túlharsogva mutatnak rá a helyzet igazságtalanságára, és sulykolják azt, hogy végül úgyis a kisemberek fogják megszívni. Dacára annak, hogy gyakorlatilag semmi olyasmi nem történt, ami ne történt volna már korábban is az amerikai tőzsdén.

Mi volt erre a reakció?

Ha egy cég értéke pár nap alatt 2 milliárdról 24 milliárdra nő, a részvényei pedig egy hónap alatt 1700 százalékos növekedést produkálnak, az garantáltan minden létező gazdasági elemző figyelmét fel fogja kelteni. Pláne akkor, ha a növekedés mögött egy saját magára több millió degenerált gyülekezeteként hivatkozó, teljesen kaotikus társaság áll, akik a Melvin Capital több milliárd dolláros bukása után úgy értékeltek, hogy

„tovább tudnak retardáltak maradni, mint ameddig a hedge fundok fizetőképesek.”

Az elmúlt héten cikkek és elemzések százai jelentek meg a GameStop-jelenségről, és arról, hogy ez mit jelenthet a tőzsde, illetve a befektetők számára, ezek nagy része pedig nem meglepő módon nem volt túl jó véleménnyel a történtekről. A főként gazdasággal foglalkozó tévéadó, a CNBC például lényegében az első számú közellenségnek lett kikiáltva az r/wallstreetbetsen. Ahogy az ebből a nyílt levélből is látszik, sokak szerint beálltak a 2008-as gazdasági válságban kirobbanásában is nagy szerepet játszó hedge fundok mellé azzal, hogy felelőtlenséggel vádolták meg a kisbefektetőket, és olyan szabályok bevezetését pedzegették, ami megakadályozhat egy ilyen helyzetet.

Erre a furcsa kettősségre egyébként többen fel is hívták a figyelmet. A The Hill online futó reggeli közéleti műsorának egyik műsorvezetője, Saagar Enjeti például kettős mércéről beszélt, és kiemelte, hogy egészen addig nem volt ezzel semmi baj, amíg a milliárdos bankárok csinálták ugyanezt. A Fox Business elemzője, Charles Payne ugyancsak erre mutatott rá, mint mondta, igazából elég izgatott, hogy évtizedek után most az amatőr befektetők is ugyanazt a játékot játsszák, mint a hedge fundok, és ők is állnak nyerésre.

A milliárdos vállalkozásitőke-befektető Chamath Palihapitiya nagyjából ugyanerről beszélt a CNBC-nek, miután bejelentette, hogy egy nap után kiszáll a GME-ből, és jótékony célra ajánlja fel az alaptőkét, illetve a profitját, összesen 500 ezer dollárt. Szerinte a Wall Street részéről nem túl hiteles az a kritika, hogy az emberek a közösségi médiában összeállva, koordináltan szálltak rá ezekre a részvényekre, mert a hedge fundok pontosan ugyanezt csinálják – ráadásul velük ellentétben titokban. Palihapitiya arra is kitért, hogy bár a Wall Street számára teljesen logikusnak tűnt, hogy a részvények 140 százalékát shortolták, az átlagember számára ez egy felelőtlen, és értelmezhetetlen játszma volt, amit most sikerült is bedönteni.

A politikusok részéről is érkeztek reakciók, a demokrata Alexandria Ocasio-Cortez például arról írt, hogy tényleg nem semmi látni azt, hogy az amerikai gazdaságot régóta kaszinóként kezelő Wall Street fel van háborodva azon, hogy egy internetes fórum is kaszinóként használja a gazdaságot. Elizabeth Warren demokrata szenátor is hasonló dolgokról beszélt, de azt is hozzátette, hogy eljött az ideje annak, hogy a szabályozó szervek végre tegyék a dolgukat, az új adminisztráció alatt pedig tenni is fog azért, hogy ez így legyen.

Emellett pedig megjelent az a vonal is, mely szerint emögött is az alt-right, és a Donald Trump által a mainstreambe emelt ideológia áll. Többek közt a Time is arról írt, hogy az egész jelenség ugyanolyan, mint 2016-ban a Trump-kampány volt, a CNN pedig úgy vélekedett, hogy Trumphoz hasonlóan itt is az az egyetlen motivációja az embereknek, hogy keresztbe tegyenek az elitnek. Az r/wallstreetbets egyébként a feltételezést is visszautasította, hogy közük lenne az alt-righthoz.

Mi lesz most?

Erre vonatkozóan rengeteg spekuláció látott napvilágot, és Warren szavai talán előre is vetítenek valamit abból, ami a GameStop-balhé nyomán jöhet majd. Egyelőre azonban nem igazán lehet tudni, hogy mi fog történni, és végső soron minden nap egy újabb rejtély, az viszont biztos, hogy több fronton is történtek már akciók az ügyben.

Kereskedők a New York-i tőzsén – Fotó: Spencer Platt / Getty Images / AFP
Kereskedők a New York-i tőzsén – Fotó: Spencer Platt / Getty Images / AFP

Az amerikai Nasdaq részvénytőzsde vezérigazgatója, Adena Friedman azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a közösségi médiában folyó diskurzust, és készek leállítani a kereskedést, ha gyanús kapcsolatot észlelnek a kettő között. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) is megszólalt már az ügyben, mint írták, tisztában vannak azzal, hogy mi történik, és jelenleg is dolgoznak azon, hogy megvédjék a befektetőket és a piacokat.

Az is okot adhat némi aggodalomra a GameStop-részvényeket felvirágoztató befektetők körében, hogy több népszerű ingyenes kereskedelmi platform kezdte el korlátozni (Magyarországon is történt lépés) a legdurvábban shortolt részvények adásvételét – beleértve ebbe az r/wallstreetbetses közösség körében elég népszerű, és nevében a sztorihoz tökéletesen illeszkedő Robinhoodot is. Más platformokon ugyanakkor továbbra is lehet kereskedni ezekkel a részvényekkel, úgyhogy arról egyelőre nincs szó, hogy teljesen le kellene húzni a rolót. Több politikus ráadásul ebben is a kisbefektetők oldalára állt, a fentebb már emlegetett Alexandra Ocasio-Cortez, Twitteren kérte számon a platformot, és a republikánus Ted Cruz is egyetértett vele abban, hogy meg kell magyarázniuk a döntésüket.

Mivel többen azt gondolják, hogy jelenleg tudatosan manipulálják a piacot, és egyesekben az is felmerült, hogy valaki fizethetett az r/wallstreetbets tagjainak ezért, valószínűleg ezt is megpróbálják majd vizsgálni. A Reddit anonimitása, illetve a konkrét subredditen uralkodó káosz miatt ugyanakkor ez rendkívül nehéz feladatnak tűnik – és feleslegesnek is, mert nagyjából öt perc böngészés alatt kiderül, hogy akármilyen hülyeségbe hajlandóak befektetni itt az emberek, most csak annyi a különbség, hogy ez be is jött nekik. Andrew Calamari, a SEC New York-i irodájának korábbi igazgatója, aki egyébként ügyvédként dolgozik, a New York Times-nak azt is elmondta, hogy

az r/wallstreetbets ránézésre nem csinált mást, csak egyre több embert lelkesített fel arra, hogy vásároljanak részvényt, és tolják fel az árat, ami szerinte önmagában nem tűnik illegálisnak.

Abban viszont a legtöbb elemző a redditezők eddig látszólag működő mememágiája ellenére is egyetért, hogy a GameStop-őrület nem tarthat örökké. Ha pedig véget ér, akkor mindegy, hogy egy szabályozás, a Wall Street lobbiereje, vagy valami más tett pontot a végére, sokan lesznek majd azok, akik rengeteget veszítenek az üzleten. Őket a még mindig milliárdos hedge fundokkal ellentétben valószínűleg senki nem fogja tőkeinjekcióval kisegíteni, de hát ahogy Joker is mondta A sötét lovagban: ez nem a pénzről szól, az üzenet számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!