A brókerek bosszúja után kiderült, hogy a tőzsdén még mindig nincs ingyen ebéd

2021. február 3. – 20:37

frissítve

A brókerek bosszúja után kiderült, hogy a tőzsdén még mindig nincs ingyen ebéd
A Gamestop üzlete New Yorkban 2021. január 28-án – Fotó: Spencer Platt / Getty Image

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy hét telt már el azóta, hogy megkezdődött az amerikai tőzsde történetének egyik legbizarrabb epizódja, melyben egy rakás, saját magára degeneráltként hivatkozó redditező egy haldokló játékbolt részvényeivel kényszerítette térdre a Wall Streetet. A GameStop részvényeinek (GME) szárnyalásából és az egész akcióból film is készül majd, a forgatókönyv befejezésével azonban valószínűleg érdemes lesz még várni egy kicsit, mert az egészet kirobbantó r/wallstreetbets subredditen a múlt heti optimizmusba most már egyre gyakrabban vegyül zavarodottság, düh és lemondás is.

Ami annak fényében nem is annyira meglepő, hogy miután múlt héten az részvény árfolyama már az 500 dollárral kacérkodott, mostanra 100 dollár környékére esett vissza.

Az utóbbi napokban még a kiindulópontnak számító fórumon is egyre többen kezdték el temetni a projektet, mások viszont továbbra is hisznek abban, hogy a GME eljuthat a Holdra, ha makacsul ragaszkodnak a résvényeikhez. Egyrészt, mert a fórumra egy kérdezz-felelek erejéig becsekkoló milliárdos vállalkozó, Mark Cuban is úgy vélekedett, hogy van értelme a részvények megtartásának, másrészt meg mert többen egyre vadabb elméletekkel próbálják bizonyítani, hogy a Wall Street tőzsdecápái illegális, de csak átmenetileg működő húzásokkal próbálják kimenteni magukat a szorult helyzetükből. Ezeket nyilván érdemes fenntartásokkal kezelni, de Török Lajos, az Equilor vezető elemzőjének szavai alapján az biztos, hogy vannak furcsaságok a GME körül.

A kizárás volt a fordulópont

Noha az árfolyam pénteken látszólag helyreállt az eléggé eseménydúsra sikerült csütörtöki nap zuhanását követően, és 320 dollár környékén zárt, azóta viszont teljes mélyrepülésben van, jelenleg már a 100 dollárt sem éri el. Török Lajos szerint ennek hátterében elsősorban az áll, hogy múlt csütörtökön több népszerű, ingyenes kereskedelmi platform kezdte el korlátozni a legdurvábban shortolt részvények adásvételét. Így tett többek közt a kisbefektetők körében rendkívül népszerű Robinhood is, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan miért, csak a felhasználóik védelmére hivatkoztak.

Később aztán egy hosszabb bejegyzésben magyarázták meg a döntésüket, melyben amellett, hogy biztosították a felhasználóikat arról, hogy mellettük állnak, leginkább az elszámolóházakra tolták át a felelősséget. Az elszámolóházak feladata annak garantálása, hogy az egyes brókereknél megkötött ügyletek végbe is menjenek, vagyis a vásárló megkapja a részvényét, az eladó pedig a pénzét. A kockázatok csökkentése érdekében az elszámolóházak különféle követelményeket támasztanak a brókekerek felé, megkövetelik például azt is, hogy folyamatosan változó mértékű letétet tegyenek le náluk.

A GME-nél ezt a letéti követelményt emelték meg, és a Robinhood végül erre hivatkozva függesztette fel az értékesítést, amit csak fokozatosan, napok alatt oldott fel, és jelenleg sem lehet korlátlan mennyiségben vásárolni náluk a GameStop-részvényeket. Török szerint azt mindenképpen érdemes lesz majd figyelni, hogy a cég hogy magyarázza majd ki ezt, pláne mert ezzel párhuzamosan napok alatt több milliárd dollárt kaptak a befektetőiktől – a múlt heti egymilliárdos tőkeinjekciót a hétvégén 2,4 milliárd dollárral fejelték meg.

Tüntetők tiltakoznak a Robinhood döntése ellen a New York Stock Exchange előtt 2021. január 28-án. A kezükben lévő felirat szabad fordításban: „Adóztassuk meg a Wall Street-i kereskedelmet” – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images
Tüntetők tiltakoznak a Robinhood döntése ellen a New York Stock Exchange előtt 2021. január 28-án. A kezükben lévő felirat szabad fordításban: „Adóztassuk meg a Wall Street-i kereskedelmet” – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images

Az Equilor elemzője szerint itt érdemes kiemelni az Interactive Brokers alapítójának, Thomas Peterffynek a korábbi nyilatkozatát is, aki a múlt héten arról beszélt, hogy ha a részvényesek megmakacsolják magukat, az beláthatatlan következményekkel járhat, és akár az egész rendszert bedönthetik. Peterffy azt is elmondta, hogy ami a GameStop részvényekkel történik, az színtiszta manipuláció, Török szerint azonban a nyilatkozata

arra is utalhat, hogy a Wall Street tőzsdecápái befolyásolták a piacot, mert a legnépszerűbb olcsó brókercégek, mint a Robinhood, az E-Trade és az Interactive Brokers együtt mozogtak a korlátozásokban.

Peterffy arról is beszélt, hogy az elszámolóházak is bajba kerülhettek volna, de Török szerint egy ilyen időszakban, amikor a Fed, vagyis az Egyesült Államok központi banki rendszere állandóan bankokat, és egyéb piaci szereplőket ment ki, legrosszabb esetben őket is kimenthette volna. Az elemző ugyanakkor hozzátette azt is, hogy kívülről összességében nem lehet megmondani, hogy mekkora lehetett volna a baj, ha a brókerek nem lépnek. Mint mondta, az biztos, hogy történelmi beavatkozásról van szó, olyan ugyanis még sosem történt, hogy egy befektetői csoport lába alól egyik pillanatról a másikra így kihúzták a talajt, de nagy kérdés, hogy ez piacmanipuláció-e. Így egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy milyen büntetés járhat majd ezért, mert ez egy nagyon specifikus jogi eset, amire nincs sem precedens, sem jogszabály.

Nincs ingyen ebéd

A brókercégek esetleges összejátszása az r/wallstreetbetsen is elég forró téma volt az utóbbi napokban, de nem ez volt az egyetlen elmélet, ami felütötte a fejét a fórumon:

  • többen felvetették például azt, hogy a shortolt részvényekbe ragadt hedge fundok szándékosan nem fedezték a shortjaikat, hogy lefelé tolják az árfolyamot, miután egyes elemzőcégek szerint a shortolt részvények aránya drasztikusan esett anélkül, hogy az eladások száma nőtt volna,
  • illetve az is felmerült, hogy a hedge fundok összehangolt ún. short ladder támadást indítottak a kisbefektetők ellen, melyben folyamatosan egyre alacsonyabb áron, egymás között veszik a részvényeket, hogy lenyomják az árfolyamot.

Török előbbivel kapcsolatban azt mondta, hogy ugyan állítólag jelentős a részvénycsökkenés, hivatalos adat még nincs róla, ezért egyelőre lehetetlen megmondani, hogy pontosan mi a helyzet. Az viszont biztos, hogy a shortolt részvényeket nemcsak a piacon lehet fedezni, hanem ún. over-the-counter ügyletekkel is, ahol a felek közvetítő nélkül bonyolítják le a tranzakciókat, és akár készpénzben is ki lehet fizetni azt, akitől kölcsönvették a részvényeket. A redditezők arra is eléggé rápörögtek, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) legutóbbi jelentése szerint több mint hatszázezer shortolt GameStop-részvényt nem szállítottak le a befektetők, ám azt a korábbi adatok ismerete nélkül nem tudni, hogy ennek mekkora a jelentősége.

A másik feltevésről az elemző elmondta, hogy ez jelentős koordináltságot igényel, és nagyon nehéz bizonyítani, ha esetleg tényleg erről van szó. Török szerint az árfolyam ilyen gyors esése ijesztő lehet egy kisbefektető számára, és mivel sokan még most is pluszban vannak, az ő kiszállásuk is okozhat nagyobb eladási hullámot. Mint mondta, ezen a ponton nem lehet megmondani, hogy tényleg szándékos támadás áll a háttérben, és bár ezt nem lehet teljesen elvetni, annál nagyobb manipuláció igazából nem kell, hogy kizárták a kisbefektetőket a részvények kereskedelméből, miközben a nagyobb játékosok ugyanúgy folytathatták a tevékenységüket.

Ezen a vonalon elindulva Török szerint az is érdekes mellékszála a történetnek, hogy a Robinhood, és más kis brókerek bevétele elsődlegesen nem a platform felhasználóitól érkezik, hanem a piaci árjegyzők és a hedge fundok fizetnek azért, hogy az ő érdekeltségeik felé tereljék a kisbefektetőket. A Robinhood esetében többek közt ott van a Citadel LLC nevű hedge fund alá tartozó Citadel Securities is, vagyis ironikus módon a platform legnagyobb ügyfele az egyik legnagyobb shortoshoz kapcsolódik.

„Ha nem te fizetsz érte, te vagy a termék, amit eladnak. Nincsen ingyen ebéd, ha ingyen akarok szolgáltatást kapni, engem adnak el”

– foglalta össze a helyzetet Török Lajos.

Egy közlekedési táblára ragasztott felirat a Robinhood székháza előtt, amin a cég nevének első felét kicserélték az angol „robbing”, azaz „rablás” szóra – Fotó: Justin Sullivan / Getty Image
Egy közlekedési táblára ragasztott felirat a Robinhood székháza előtt, amin a cég nevének első felét kicserélték az angol „robbing”, azaz „rablás” szóra – Fotó: Justin Sullivan / Getty Image

Reménykedni a csodában

A múlt heti eksztázis után az tehát egyértelmű, hogy ezen a héten tényleg komolyan próbára teszik az r/wallstreetbets közösségének gyémántkezeit, de ha a redditezők így is kitartanak, még mindig van arra esély, hogy legyőzzék a Wall Streetet. A már korábban emlegetett Mark Cuban a keddi kérdezz-feleleken Törökhöz hasonlóan ugyancsak a Robinhood korlátozását jelölte meg az első dominóként, ami mostanra ránézésre teljesen bedöntötte a részvényárfolyamot. Szerinte ugyanakkor így is mindenkinek érdemes megtartania a részvényt, aki megteheti ezt, mert amikor újra korlátozások nélkül lehet majd vásárolni, újra felverhetik az árfolyamot – pláne mert szerinte valószínű, hogy több nagy játékos megint shortolni fogja a bezuhanó GME-t.

Ha a kisbefektetőknél van a részvények nagy része, és összezárnak, akkor Török szerint gyakorlatilag bármeddig felmehetne az árfolyam – amíg van valaki, aki nagyon venni akar, mert nem akarja tovább fizetni a shortolt részvényeire a kamatot, addig a határ a csillagos ég. Az elemző szerint ebből reálisan az az egyetlen kibúvója a shortosoknak, ha az ügyben egészen eddig mélyen hallgató GameStop vezetése annyira túlértékeltnek ítéli a GME-t, hogy új részvények kibocsátásával von be tőkét, de ez egy hosszabb folyamat lenne.

Ha ugyanakkor a redditezők számításai végül bejönnek, és a hedge fundoknak nem marad más választása, mint a piacon fedezni a shortjaikat, az egy napokig tartó folyamat lehet majd, és egyértelműen látszódni is fognak majd a hatásai.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a történet utóélete, Török azt válaszolta, hogy az SEC vizsgálata után jelenleg a várható kimenetel az, hogy pénzbüntetést kapnak majd ezek a cégek, de nem akkora méretűt, ami komolyabban érintené a működésüket – ami persze nem is meglepő, a szervezetet ugyanis nem az adófizetők, hanem a brókercégek és piaci szereplők fizetik. A politikusok ugyanakkor alaposan megkavarhatják még ezt az állóvizet, és Elizabeth Warren múlt heti megszólalása alapján terveznek is lépni az ügyben, úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy sokkal keményebb büntetések jöhetnek majd.

Az biztos, hogy a Robinhood átgondolhatja az idei terveit, a múlt heti balhé után ugyanis a legtöbb felhasználójuk jó eséllyel ott hagyja majd őket. A shortolók nagy része is alaposan megszívta – elég csak a Melvin Capitalre vagy a Citron Researchre gondolni –, de hiába bíznak még mindig rengetegen a GME-ben, Török szerint valószínűleg a kisbefektetők egy része sem fog jól kijönni ebből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!