Musk bejelentette, hogy a Tesla mostantól nem fogad el bitcoint, be is zuhant az árfolyam

2021. május 13. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tesla klímavédelmi okokból felfüggesztette a bitcoinos autóvásárlás lehetőségét – írja a BBC Elon Musk bejelentése alapján.

Miután a Tesla vezérigazgatója erről tweetelt, a kriptovaluta árfolyama 10 százalékot zuhant. Musk korábban elkötelezettnek látszott a bitcoin mellett, februárban derült ki, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt belőle befektetés gyanánt, majd márciusban azt is bejelentette, hogy a jövőben a cég elfogadja a digitális fizetőeszközt. Utóbbi hír jókora port kavart, de a kriptovaluta befektetőinek öröme mellett sokan aggályokat is megfogalmaztak a fejlemény kapcsán.

Környezetvédelmi oldalról azt kifogásolták, hogy a bitcoin bányászata a klímaváltozás irányába hat, hiszen rendkívül nagy számítási kapacitást igénylő tevékenység, ami rengeteg áramot fogyaszt. A bitcoin 75 százalékát Kínában bányásszák, ahol az energiamix túlnyomó részét fosszilis energia teszi ki, tehát a bitcoin előállításához szükséges áram leginkább szénalapú energiahordozók égetéséből származik. A bitcoin karbonlábnyoma Új-Zélandéhoz mérhető, a rendszer működtetése 36,95 megatonna szén-dioxidot lök a légkörbe egy év alatt.

Elemzők Musk mostani kihátrálását abba a trendbe illesztik, hogy a befektetők körében egyre népszerűbbek a klímatudatos befektetések, egyre több embernek fontos, hogy a pénze fialtatása közben ne a legkártékonyabb iparágakat támogassa. A Tesla vezetője csütörtöki posztjában arról írt, hogy a kriptovaluták alapötlete jó, és hisz benne, hogy ígéretes jövő áll előttük, de ez nem jöhet el olyan áron, hogy közben tönkreteszik a természetet.

Musk kriptós érdeklődése korábban több valuta árfolyamát is intenzíven mozgatta. A tavaszi bitcoinos bejelentések után a viccnek induló dogecoinról is elkezdett tweetelni, ami ennek köszönhetően vált a negyedik legnagyobb kriptopénzzé, majd a napokban egy viccelődése után beszakadt az árfolyama.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!