Soha nem áramlott még ennyi tőke a fenntarthatónak mondott kötvényekbe

2021. április 15. – 15:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordot döntött a fenntarthatónak nevezett kötvények kibocsátása 2021 első negyedévében, írja a Reuters.

A környezettudatos befektetők száma világszerte növekszik, nagy az igény az olyan tőkepiaci termékekre, amelyek miatt nem a vevőnek nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie, így egyre több ország és cég ismeri fel, hogy megéri „zöld”, „társadalmi”, illetve „fenntartható” kötvényeket kibocsátani. A klímaváltozás egyre inkább mindenki számára érzékelhető hatásai mellett a Covid-pandémia is erősíti a trendet azáltal, hogy élezi az egyenlőtlenségeket, rávilágít a rendszer gyengeségeire.

Mindezek miatt a három, tudatos befektetőket célzó kötvénytípus együttes kibocsátása 264 milliárd dollárra szökött fel 2021 első három hónapjában. A legnagyobbat a zöld kötvények mennek, ebből 130 milliárdnyit dobtak a piacra, utána jönnek a társadalmi kötvények 91 milliárddal, majd a fenntartható kötvények 43 milliárddal. Jelentős a növekedés 2020 utolsó negyedévéhez képest, amikor a zöld kötvények értéke a 70 milliárd dollárt sem érte el (a számok alakulása a Reuters grafikonján jól látszik).

A kibocsátás oroszlánrészét a pénzintézetek (pl. fejlesztési bankok) adják, a kormányzatok pedig ennek nagyjából a felét teszik ki 21 százalékkal. Olaszországban volt a legnagyobb a növekedés, utána következik Franciaország. A vállalati kibocsátások közül a legnagyobb a Ardagh Metal Packaging nevű csomagolócégé 2,8 milliárd dollárral.

A fenntarthatónak, zöldnek és társadalminak címkézett kötvényeknek megvan a maguk kritériumrendszere, ami alapján be tudnak kerülni az adott tőzsdéken (pl. Nasdaq) ezekbe a kategóriákba. Fontos, hogy a belőlük befolyt összeget valamilyen fenntarthatónak ítélt társadalmi-környezeti hatású projektbe, üzletágba tegyék a cégek. Ugyanakkor az, hogy mi számít zöldnek és fenntarthatónak, illetve mennyire megvalósíthatóak ezek az célok a domináns gazdasági berendezkedésen belül, rendre vitat tárgyát képezi. Hogy csak egy példát mondjunk, a Tesla és a Volkswagen is bocsátott ki zöld kötvényeket, ami annyiban jogos, hogy az elektromos autók legalább nem használnak fosszilis üzemanyagot, ilyen értelemben környezetkímélők. Ugyanakkor a gyártók továbbra is arra törekszik, hogy minél több autót gyártsanak és értékesítsenek, ezzel folyamatosan növeljék a bevételeiket, így összességében kérdéses, mennyire tudnak valójában környezetileg fenntarthatók lenni.