Eszelős ütemben drágulnak a kriptodevizák

2021. május 3. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új fundamentális oka valójában nincsen a kriptodevizák folyamatos felértékelődésének. Leginkább az állhat a háttérben, hogy egyre több a híd a kriptók és a klasszikus pénzek között, ám előbbi anonimitást is kínál.

Ha hétfő, akkor kriptoőrület. Nem először látható, hogy a hét elején eszelősen elszáll a bitcoin ára, de ezúttal más kriptodevizák is vele tartottak, és nagyot ugrottak.

A Coinmarketcap oldalon jól látható, hogy a bitcoin, az ethereum, illetve az XRP is erőteljes drágulással kezdte a hetet.

Az év elején nagyobb cikkben is elemeztük a drágulást.

Miért emelkedik az ár?

Az árfelhajtó tényezők között most is hasonló indokok lehetnek, vagyis az, hogy

  1. a bitcoin piacán új típusú befektetők, nagyobb intézmények is megjelentek;
  2. amikor mindent szétkapkodnak a befektetők, külön izgalmas az olyan termék, amelynek véges a kínálata, a bitcoinról tudjuk, hogy 21 millió darabnál soha nem lesz több belőle;
  3. az egész világon, de az Egyesült Államokban különösen is, hatalmas szabad pénzmennyiség (likviditás) érkezett a tőkepiacokra, a lakosság is havonta kapja az óriási csekkeket az ingyenpénzosztás jegyében;
  4. a fiatalabb és egyre vagyonosabb generációk körében a technológiai csoda, vagyis a blokkláncmegoldások nagyon népszerűek;
  5. egyre inkább kialakul egyfajta tartalékszerep is, amit a bitcoin átvesz az aranytól;
  6. és mivel egyre könnyebb a kriptót elkölteni ma már benzinkútnál, gyorsbüfében, nemzetközi tőzsdéken, ez is növeli a vonzerőt.

A fekete felhasználás

Ám a legfontosabb az illegális ügyletekben vitt szerepe, így némi kisarkítással azt is mondhatjuk, hogy a bitcoin az az eszköz, amellyel a kisember büntetőjogi kockázat nélkül maga is részt kaphat a gyorsan növekvő és nagy haszonnal kecsegtető bűnözésből.

Valójában a kriptóknak azért nincs értelmezhető fundamentális értékük, mert el lehet mondani, hogy a kereslet nő és a kínálat véges, de ez csak egy-egy pénzre igaz, a műfajon belül bármennyit lehet kreálni. Vagyis vannak helyettesítő termékek. Viszont az pozitívum, hogy ma már főleg Ázsiában rendkívül egyszerű anonim bitcoinszámlát nyitni.

Nagyon leegyszerűsítve kell hozzá egy helyi képviselővel megalapított cég, amit utána be is lehet zárni, de ha a cég már nyitott egy számlát, az tovább élhet, anonim marad, és a különböző walletek (pénztárcák) között már van átjárás, vagyis egy bitcoinos és egy dolláros számla között lehet mozogni.

Sok baj van vele

A bitcoin amúgy elég rémes termék, a bányászata és a működtetése annyi energiát igényel évente, mint London. Hiszen minden tranzakcióval updatelni kell a „pénz” történetét egy csomó gépen, a tárolókapacitás és a számítási igény is jelentős.

A bitcoin gyors, ez is előnyös, de ma már a gyorsaság nem annyira érdekes, különböző bankok között is nagyjából real time lehetséges az utalás.

Ahol viszont szükség van rá, az a nagy földrajzi távolságok közötti, gyors és anonim utalás, vagyis azoknál az illegális üzleteknél, amelyek nem csúsznak át a bankrendszeren, vagyis

  • a hatalmas kábítószerügyletek;
  • embercsempészet, legyen szó gyerekekről, lányokról vagy menekültekről;
  • a fegyverüzletek és
  • a korrupció.

Mindezek együttesen becslések szerint a globális GDP 20 százalékát jelentik.

A jelenlegi nagy drágulást vélhetően a szabályozók fogják megállítani, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter például már jelezte, hogy erősebben szeretné szabályozni a területet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!