Fideszes polgármesterek: eddig ellenezték az iparűzési adó elvonását, most már óvatosabban beszélnek

2020. december 19. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyetértésben a kormánnyal a kis- és középvállalkozások helyi adóterheit csökkentjük. 2021-ben egy évre, a mostani adómérték felére, azaz egy százalékra csökkentjük Debrecenben a kis- és középvállalkozások számára a helyi iparűzési adó mértékét” – közölte Facebook-oldalán Debrecen fideszes polgármestere.

Papp László korábban a Telexnek azt mondta, a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, mely szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adót, pedig ellehetetlenítené az önkormányzatokat, ezért egyik javaslatot sem támogatja. Erre a mostani videójában egyáltalán nem utalt a debreceni városvezető, igaz, az eredeti tervek még az adó teljes felfüggesztéséről szóltak.

„Szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra”

Szintén az iparűzési adó elvonása ellen emelte fel a hangját korábban Székesfehérvár fideszes polgármestere is, Cser-Palkovics András a lapunknak adott interjújában november közepén még arról beszélt, az iparűzési adó felfüggesztése ellehetetlenítené a településeket. Az egyik posztjában pedig szokatlanul élesen bírálta a kormánnyal jó viszonyban lévő Parragh László javaslatát, Cser-Palkovics akkor azt írta, a kamara elnöke „porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort”.

Ehhez képest a miniszterelnök bejelentése után, szombat délutáni posztjában már úgy fogalmazott: „A most bejelentett újabb állami gazdaságvédelmi intézkedések ugyan érintik az iparűzési adót és bevételkiesést okoznak, de értelmezésünk szerint csak a járvány időszakára vonatkoznak, valamint a városunk bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben.”

Szerinte a most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait „először nyugodtan értékelni kell”, majd hozzáfűzte azt is, hogy „A mostani helyzet megoldása során is egészen biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra”. Ezzel arra utalt, hogy Orbán azt mondta: a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét majd egyenként tekintik át.

A kkv-k iparűzési adóját a felére csökkentik

Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját (amiről itt írtunk részletesen) január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át, ígérte Orbán.

A gazdaságvédelmi mentőcsomag részben hasznos, részben kudarcos, az erről szóló elemzésünket itt olvashatja.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!