Fideszes polgármesterek sem támogatják az iparűzési adó teljes elengedését

2020. november 17. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem támogatják a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iparűzési adó elengedésére vonatkozó javaslatát a lapunk által megkérdezett fideszes polgármesterek. Igaz, egyet szúrtak a másik oldalra is: Karácsony Gergely főpolgármester emelési javaslatával sem értenek egyet.

Sem Budapest főpolgármesterének az iparűzési adó emelésével kapcsolatos javaslatával, sem az országos kamarai elnök iparűzési adó felfüggesztésével kapcsolatos javaslatával nem értek egyet – nyilatkozta lapunknak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Az előbbi a vállalkozásokat, az utóbbi a településeket lehetetlenítené el, márpedig most kiszámíthatóságra és összefogásra van szükség, tette hozzá. Hasonlóképpen nyilatkozott két másik nagyváros fideszes vezetője, Papp László, Debrecen polgármestere, és korábban Dézsi Csaba, Győr polgármestere is.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor november 8-án találkozott Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, a kormány várja az MKIK javaslatait a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentésére. November 10-ére ki is derült, hogy mit gondoltak ki: egy évre megszüntetné az iparűzési adót a kamara.

Parragh kedden tovább emelte a tétet: az iparűzési adó teljes elengedésére tett javaslatot 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül. Emellett a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztását is javasolja, nehogy ezzel pótolják az önkormányzatok a kieső bevételeket. Ezek közé tartozik az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

Cser-Palkovics szerint látni kell, hogy ma az iparűzési adó a települések működésének alapja. A kamara javaslata ráadásul szakmailag is rossz a polgármester szerint. Az iparűzési adó mértéke, szabályozása okán erőteljesen függ az adott vállalkozás gazdasági teljesítményétől, azaz egy válságban, a válság által valóban érintett cégek iparűzési adófizetési kötelezettsége automatikusan csökken.

Azaz a kamara javaslata a válságba került gazdasági szektoroknak (például: vendéglátás, turizmus) nem nyújt segítséget, tehát felmerül a kérdés: kiknek is szeretne valójában kedvezni a kamara?

– közölte a polgármester. Cser-Palkovics később egy posztot is kitett a közösségi oldalára a témában, amelyben élesen bírálja Parragh javaslatát, azt írja, a kamara elnöke „porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort”. A kamarai tagokat pedig arra kéri,

„gondolják meg alaposan, milyen javaslatot tesznek. Főleg, hogy ezt egy olyan évben tennék, amikor a települések adóbevétele a járványhelyzetből fakadó gazdasági visszaesés miatt már drasztikusan csökkent. Ezzel a kihívással is megbirkózunk még, de csengjen ismerősen a mondás: ”ne tetézd, ne tetézd!„”

Papp László, Debrecen polgármestere úgy véli: a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, mely szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adót, pedig ellehetetlenítené az önkormányzatokat. Egyik javaslatot sem támogatja, közölte lapunkkal.

Vannak, akik jó, és vannak, akik rossz tanácsokat adnak. Győr város polgármestereként azt mondom, hogy ez egy nagyon rossz tanács

nyilatkozta nemrég a Hvg.hu-nak Dézsi Csaba András győri polgármester. A lapnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy „ötletelni lehet, de komoly számítás kellene, hogy komolyan is foglalkozzunk vele”. Szerinte mivel az iparűzési adó bevételeinek 80 százalékát önkormányzati és állami feladatokra költik, ezért amennyiben ezt elveszik, azt az államnak pótolni kell, hiszen a bölcsődéknek és óvodáknak működniük kell jövőre is.

Karácsony Gergely ennél súlyosabbat mondott. Szerinte ha elvonnák az iparűzési adót, az drámai következményekkel járna:

Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés, amely gyakorlatilag 80 százalékban ebből az adónemből volt finanszírozva.

Karácsony korábban javaslatot tett arra, hogy a legnagyobb budapesti cégekre vethessen ki a főváros 0,5 százalékos extra iparűzési adót, az úgynevezett újraindítási adót. A javaslat gyorsan lekerült a napirendről, mert a kormány nem támogatta.

A kormány nem tudja támogatni, hogy „Karácsony-adóval” sarcolják meg a budapesti vállalkozásokat, mondta az ügyben egy hónapja Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Ezzel a „Karácsony-adó” le is került a napirendről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!