A munkáltató pocskondiázásával indokolták a Dunaferr vezetői a szakszervezet alelnökének kirúgását

2020. december 15. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Dunaferr cégvezetői többek között azzal indokolták a szakszervezeti szövetség alelnökének, Győri Gábornak a felmondását, hogy korábban a sajtón keresztül „kritizálta, pocskondiázta” őket, igazolatlan hiányzást is felróttak neki, valamint azt kifogásolták, hogy elfogadó nyilatkozatot írt alá az ISD Dunaferr Zrt. felügyelőbizottsági tagi tisztségére, és ezt elhallgatta a munkáltató elől, írja a Népszava.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetői december 11-én kapták kézhez a felmondólevelüket, Győri Gáborét később nyilvánossá is tették. „Ön részese egy jogtalan, a munkáltató jogi és gazdasági érdekeit veszélyeztető hatalomátvételi törekvésnek, ami megengedhetetlen. […] nemcsak veszélyeztette, de sértette is a munkáltató jogos gazdasági érdekeit” – áll a levélben. A kirúgott szakszervezeti vezetők bejelentették, hogy bírósághoz fordultak.

Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én – Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A Dunaferr kusza ügyeiről és cégstruktúrjáráról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A vállalat irányítását párhuzamosan két csapat próbálja megszerezni: Jevgenyij Tanhilevics legfőbb és általános vezérigazgató-helyettes mellett az ukrán Szergej Taruta köre, amit lánya, Tatyana Taruta képviselne a vezetőségben. A szakszervezet szerint Tanhilevics nem jogosult a cég vezetésére, és ennek a bíróságtól is kérték a megállapítását. Tatyana Taruta is ezt az álláspontot képviseli.

Egy teljes térség, 4500 közvetlen munkavállaló, családtagokkal, beszállítókkal pedig közel 25 ezer ember egzisztenciája függ a Dunaferrtől.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!