Bírósághoz fordul a Vasas Szakszervezet a Dunaferrnél kirúgott szakszervezeti vezetők miatt

2020. december 12. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kemény és példátlan helyzet alakult ki a Dunaferrnél a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint, amely elfogadhatatlannak tartja a cég szakszervezeti vezetőinek azonnali hatályú elbocsátását. A jogtalan intézkedések miatt a Vasas és az érintettek bírósághoz fordulnak, írja az MTI.

Pénteken a Népszava írta meg László Zoltánra, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökére hivatkozva, hogy a Dunaferr Vasas Szakszervezet négy vezető tisztségviselőjét Jevgenyij Tanhilevics legfőbb és általános vezérigazgató-helyettes azonnali hatállyal elbocsátotta. A lapunkhoz is eljutott, eredetileg a dolgozók megnyugtatására szolgáló levelében Tankilevics azt írta, hogy a szakszervezeti vezetők áruló és kollaboráns módon viselkedtek, és a céget elfoglalni akaró ukrán hordák kiszolgálóinak nevezte őket.

A Dunaferr kusza ügyeiről és cégstruktúrjáráról ebben a cikkünkben írtunk részletesen >>>

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, párhuzamosan két csapat próbálja megszerezni az irányítást a ISD Dunaferr Zrt.-ben. Tanhilevicsék mellett az ukrán Szergej Taruta köre, amit lánya, Tatyana Taruta képviselne a vezetőségben. A szakszervezet szerint Tanhilevics nem jogosult a cég vezetésére, és ennek a bíróságtól is kérték a megállapítását. Tatyana Taruta is ezt az álláspontot képviseli. A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága a cég kényszertörlését is kilátásba helyezte a fentebb említett hiányosságok miatt.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Spieglné Balogh Lívia az MTI-nek szombaton azt mondta, folyamatos kapcsolatban vannak a kollégáikkal, akiknek a munkáltatóval való írásos megállapodás ellenére telefonjaikat és internetelérését a gyár vezetése letiltotta.

A szövetség elnöksége megdöbbenve értesült a dunaújvárosi kollégáktól, hogy pénteken reggel a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetését és egy tisztségviselőjét a biztonsági szolgálat nem engedte be a gyárba. Ezzel a cégvezetés akadályozza és ellehetetleníti az érdekképviseletek működését – mondta.

Hozzátette, hogy az érintettek az azonnali elbocsátásukról szóló dokumentumokat nem kapták kézhez, de megfogalmazása szerint arrogáns a munkaadó fellépése. A helyi szakszervezeti vezetők szombat reggel sem léphettek be a gyárba, annak ellenére, hogy erre törvény biztosította joguk van, mondta.

Pénteken reggel, munkakezdéskor nem engedték be a kapun a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, Molnár Lászlót és a szakszervezet két alelnökét, Hegedűs Lászlót és Győri Gábort, valamint Eszenyi Andrást a gyár területére. Ők hárman az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói delegáltjaként, a cég felügyelőbizottsága választott tisztségviselői is voltak egyben.

A Dunaferrnek szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelő bizottsága. November végén a cégszerű működés törvényes visszaállítására szólította fel a Dunaferr vezetését a területileg illetékes cégbíróság. December 11-én a Dunaferr Vasas Szakszervezet szövetségi tanács ülést akart tartani a gyárban, de mivel már a főportánál feltartóztatták őket a gyár biztonsági emberei, így az ülést kénytelenek voltak a főkapu előtt megtartani.

A szakszervezet honlapján Evgeny Tankhlievich, legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként írta alá a munkavállalóknak pénteken kiküldött levelét, amelyben közli, hogy a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek munkaviszonyát a vállalat azonnali hatállyal felmondja.

„Megelégeltük a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség vezetőinek áruló, kollaboráns magatartását is, és nem engedjük meg, hogy a továbbiakban bármiféle támogatást adjanak dunaferres munkavállalóként a zsákmányra éhes támadóknak. Éppen ezért a mai nappal az érintett szakszervezeti vezetők munkaviszonyát az ISD Dunaferr Zrt. azonnali hatállyal megszüntette” – írta.

A belépési korlátozásokra azért volt szükség szerinte, mert a „Dunaferrt jogtalanul elfoglalni akaró horda, a Dunaferr törvényes működésének helyreállítását akadályozni akaró személyek megkíséreltek volna jogtalanul behatolni a Dunaferr területére” – olvasható a levélben.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

FRISS: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZSZ) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben követelte a szakszervezeti vezetők azonnali visszavételét. Azt írták, elvárják a kormánytól, hogy kötelezze a Dunaferr menedzsmentjét is a törvényesség betartására. Tudatták azt is, hogy a történtekről tájékoztatják a szakhatóságot is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!