Négy könnyű zöldségebéd az óriási karácsonyi lakomák előtt

2024. december 23. – 12:32

Négy könnyű zöldségebéd az óriási karácsonyi lakomák előtt
Sült paszternák, hokkaido tök, lilahagyma, kelbimbó, cékla – Fotó: Mondovics Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár sokan állítják, hogy nem létezik a karácsony kajakóma zsír- és cukorsokk, valamint minimum háromkilós hízás nélkül, évről évre egyre határozottabban hiszek benne, hogy talán mégis lehetséges megúszni mindezt. Van az a mindenkit érintő probléma például, hogy a háromnapos evésdömping előtt vagy után is enni kell valamit, de csak keveset, mert a napi kalóriabevitelünk nagy részét úgyis a lakomán fogjuk bevinni. Ez a pusztán praktikus része a dolognak, erre még jöhet egy olyan tudatos megfontolás is, hogy a karácsonyi ebédeken bevitt zsírt és cukrot némi zöldséggel ellensúlyozzuk.

Ezeknek az ételeknek nagy előnyük az is, hogy sokat nem kell velük játszani, mindegyik fél órán belül kész, mivel szinte csak zöldségekből állnak. Pár órára azért laktatnak is, de épp csak addig, amíg nem jön az újabb gyomortámadás. Mindegyik megoldás variálható aszerint, mi van otthon, a bevásárlólista legfontosabb szempontja, hogy legyen otthon egy csomó zöldség, minél többféle, annál jobb. Ezek az ételek igyekeznek zömmel szezonális alapanyagokat használni, ezért aztán tényleg ki kell aknázni az összes létező lehetőséget a különféle hagymáktól a zellerig.

A tökéletes sültzöldség-tál

Alapanyagok:

  • 2 kisebb fej cékla
  • 250 gramm kelbimbó
  • fél hokkaido tök
  • 3–4 szál paszternák
  • 2 db sárgarépa
  • egy nagy fej lilahagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A zöldségsütésnél csak annyi a cél, hogy ne száradjanak ki és süljenek túl a zöldségek. Ehhez végig figyelni kell, nehogy túlkészüljenek, és muszáj elérni, hogy tényleg egyenletesen bevonja őket az olaj.

A sütőt előmelegítem 190 fokon. A zöldségeket meghámozom és feldarabolom, a kelbimbót egészben hagyom. Egy olyan keverőtálba teszem az egészet, amiben kényelmesen elfér. Meglocsolom az olajjal, sózom, borsozom és nagyon alaposan keverem addig, míg mindenütt, minden darab olajos lesz. Egy nagy, sütőpapíros tepsire szórom, fontos, hogy kényelmesen elférjenek, ne fedjék egymást, ha kell, elosztom két tepsire a mennyiséget. A sütési idő sütőtől és zöldségtől függ, 20–30 perc. Dobozban napokig eláll.

Karfiolt, brokkolit, zellergumót, édesburgonyát, szóval szinte bármit lehet még a tálhoz adni, minél többféle, annál jobb. Akinek így unalmas, locsolja meg az egészet egy kis citromos-fokhagymás joghurttal vagy tahinivel.

Pestós zöldségleves

Fotó: Mondovics Péter / Telex
Fotó: Mondovics Péter / Telex

Alapanyagok:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv-daraboltparadicsom
  • egy konzerv-fehérbab (vagy ugyanennyi jól beáztatott, száraz, főtt)
  • egy babérlevél
  • egy evőkanál szárított zsálya
  • egy szál rozmaring
  • só, bors
  • néhány levél kelkáposzta
  • egy marék apró tészta, például cérnametélt
  • kész pesto

A hagymát felaprítom, a répát kockázom, mindkettőt megpárolom az olívaolajon, majd felöntöm az aprított paradicsommal, kb. egy liter vízzel, sózom, borsozom, hozzáadom a zöldfűszereket. Hagyom főni úgy tíz percig, majd beleteszem a babot, káposztát, tésztát, és további pár percig főzöm. Egy-egy kanálnyi pestóval a tetején tálalom.

Dupla mogyorós-színes saláta

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 200 gramm lilakáposzta
  • 200 gramm sárgarépa
  • 1 db kápia paprika
  • 200 gramm uborka
  • 2 szál újhagyma
  • 3 evőkanál aprított földimogyoró

Az öntethez:

  • 2 evőkanál mogyoróvaj/tahini
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • egy-két teáskanál csiliszósz (elhagyható)

A zöldségeket mind vékony csíkokra vágom, az újhagymát zöldjével együtt finomra. A mogyorót durvára töröm, az egészet elkeverem. Egy kistányérban folyékony öntetté keverem a mogyoróvajat a citromlével, ha kell, adok még hozzá vizet is, majd sózom. Ezzel locsolom meg a salátát, és alaposan elkeverem.

Ropogós csicseriborsó karfiollal és tejföllel

Fotó: Mondovics Péter / Telex
Fotó: Mondovics Péter / Telex

Alapanyagok:

  • egy kisebb fej karfiol
  • két evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • egy konzerv-csicseriborsó, vagy kb. 200 gramm beáztatott, főtt
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy kiskanál fűszerpaprika
  • fél kiskanál római kömény
  • 200 gramm sűrű joghurt vagy tejföl
  • fél citrom leve
  • egy gerezd fokhagyma

A csicseriborsót és a karfiolt lehetne együtt is sütni, de én most külön kezeltem őket. A csicserit leszűrtem, lecsepegtettem, konyharuhán megtörölgettem, majd egy sütőpapíros tepsin elkevertem az olajjal és a fűszerekkel. 200 fokon kb. 10–15 perc alatt sült ropogósra. Közben a karfiolt kis rózsákra szedtem, ezt is sütőpapíros tepsire szórtam, olajoztam, sóztam, és éppen csak puhára sütöttem. A joghurtot vagy tejfölt nagyon kevés reszelt fokhagymával, sóval és citromlével ízesítettem, egy tányérra simítottam, és erre szórtam a puha karfiolt és a ropogós csicserit.

Ha pedig ezek mind megvoltak, a következő rokon receptekből lehet meríteni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!