Kiszámoltuk, mennyivel drágábban jön ki idén a karácsonyi menü

2022. december 21. – 19:53

Kiszámoltuk, mennyivel drágábban jön ki idén a karácsonyi menü
Négy adag töltött káposzta 2021-ben 3758, 2022-ben már 4939 forintba kerül – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Manapság elég leszaladni a boltba, hogy megálljon a szívünk egy-egy pillanatra, amikor bevásárolunk. Arról viszont nem biztos, hogy pontosak az emlékeink, tavaly mennyit adtunk ki azokra a dolgokra, amiket a napokban vásárolni fogunk. Bár vannak, akik szeretnek új ételekkel kísérletezni, ezt a legtöbben nem az ünnepek alatt tesszük. A többség ragaszkodik a szertartásaihoz, legyenek azok ősik vagy újabbak; nem szívesen mondunk le a halászléről, ha azt ettük egész életünkben december 24-én. Idén viszont takarékos háziszakács legyen a talpán, aki spórolósan tudja kihozni az ünnepi menüt.

Hogy mégis lássuk, mivel kell szembenéznie idén mindenkinek, aki enni kíván karácsonykor, vettük a legnépszerűbb karácsonyi ételeket: a halászlevet, a rántott húst, a töltött káposztát és a bejglit, majd kiszámoltuk, mindez külön-külön és együtt mennyibe került tavaly, és mennyiből hozható ki most. Minden fogásnál tippeket is adunk arra, hogyan lehet egy kicsit spórolni rajtuk.

Azzal, hogy miért lett egy év alatt annyival drágább minden, már több cikkben alaposan foglalkoztunk, legutóbb itt elemeztük, hogyan lett 50 százalékkal drágább egy hétvégi bevásárlásunk összege: egy egy évvel ezelőtti és egy mostani hétvégi bevásárlás elemeinek árát hasonlítottuk össze egymással. Ha pedig érteni szeretnénk, mindez miért történt, hogyan lettünk éllovasok élelmiszer-drágulásban, akkor ezt a cikket érdemes elolvasni, amely európai és világviszonylatban vizsgálja a hazai inflációt.

Töltött káposzta

A töltött káposztánál, amelyhez ezt a receptet vettük alapul, sokat spórolhat az, aki eltett magának sóban egy adagot. A friss fejes káposzta még mindig kevesebb mint a felébe kerül a savanyítottnak, ami ráadásul nem is mindig természetes fermentálással készül. A házi savanyítás nagyon hasznos, egészséges és olcsó buli, káposztát is lehet úgy savanyítani, mint uborkát, és bár a karácsonyi adaghoz már nem fog besavanyodni, januárra érdemes eltenni pár kilóval. Sokan keverik a friss és a savanyú káposztát egymással egy lágyabb, kevésbé savas ízvilágért, ez most olcsóbbá is teszi a fogás összegét. Mivel a rizs is sokat drágult, elővehetjük az egyes hazai régiókban szokásos alternatív tölteléktechnikákat, használhatunk kukoricadarát vagy gerslit, mindkettő valamivel olcsóbb a jobb rizseknél.

Itt is érvényes az a már sokat taglalt szabály, hogy hentesnek állni megéri, hiszen a darált hús mindig drágább az egésznél, a legmagasabb gasztrotrendek szerint pedig amúgy is késsel kellene aprítani a töltelékhez a húsokat, mert az izgalmasabb állagot ad. Mindenesetre akinek van aprítógépe, annak mindenképp megéri otthon darálni, akár hozzá is adhatja a füstölt hús egy részét, és ízesebb lesz vele a tölteléke.

Sokan gondolják úgy, hogy vétek egy finom töltött káposztát tejföllel összepamacsolni, most nekik lesz igazuk, mert a tejföl elképesztően drágult, több, mint a kétszeresébe kerül, mint tavaly ilyenkor.

Míg 2021-ben egy négyadagos töltött káposzta kijött 3758 forintból, idén már bő 31 százalékkal többet, 4939 forintot kell kiadnunk érte.

Halászlé

A halászlé nem bonyolult alapanyagigényű étel, de az a pár alkotóelem, amiből összeáll, mind sokat drágult idén. A vöröshagyma az egyik legdurvábban megdrágult élelmiszerünk, 162 százalékkal nőtt az ára, így a klasszikus magyaros ételek mind többe kerülnek. De sokat emelkedett a hal ára is, a ponty kilónként 1200 forinttal többe kerül idén, mint tavaly.

Mondanám, hogy idén a horgászoknál vannak a nyerő lapok, de azok is nagyot spórolhatnak, akik megtanulnak szépen halat bontani, bőrözni, filézni, hiszen az élő vagy az egész ponty most is sokkal olcsóbb, akár fele annyi is lehet, mint a készen vett filé. Aki igazán vagány, az felmegy az internetre, és megtanul szépen halat bontani oktatóvideókból, nem lehetetlen, csak egy jó kés kell hozzá. Gyufatésztát is simán lehet készíteni otthon, és két tojás meg egy kis liszt még a mai tojásárak mellett is olcsóbb – és jobb – egy zacskónyi boltinál.

Míg 2021-ben egy négyadagos halászlé kijött 3262 forintból, idén már 4743 forintot kell kiadnunk érte, ami egy év alatt több mint 45 százalékos drágulás.

Rántott hús és krumplipüré

A rántott hús esetében a legérdekesebb a karácsonyi menüinfláció, ugyanis ez drágult a fogások közül a legkisebb mértékben. Ennek persze az étolaj és a csirkemell árstopja az oka, ha bármilyen másféle hússal készítjük, ugyanúgy erős drágulással kell számolnunk, mint a káposzta vagy a halászlé esetében.

Karácsonykor sokan töltögetik meg ezzel-azzal a rántott húsokat, aszalt gyümölccsel, sajttal, sonkával, ezek sokat dobhatnak az összegen, mégis meglepő módon húst rántani és panírozni éri meg a legjobban idén. Ez annak ellenére furcsa, hogy az utóbbi években milyen rettentő sokat drágult ez a fontos magyar alapétel – a jelenséggel ebben a Telexikonban foglalkoztunk.

Karácsonykor is folyton kirántunk valamit – Fotó: Ács Bori / Telex
Karácsonykor is folyton kirántunk valamit – Fotó: Ács Bori / Telex

Mivel a krumplipürében a krumpli és a tej is árstopos, csak a vaj használata közben kell nagyokat csuklanunk majd, amúgy nem is annyira vészes a dolog, persze csak akkor, ha épp hozzájutunk az olcsón tartott krumpliféléhez, ami nem mindig egyszerű.

Egy kilónyi hús bepanírozása és kirántása 2195 forintból megvolt tavaly, de idén már 2716 forintot, azaz közel 24 százalékkal többet kell érte adnunk. A krumplipüré 530-ről 991 forintra drágult, ami majdnem 87 százalékos drágulás.

Bejgli

Bejglit tavaly és idén is megérte házilag sütni, mert bár a mák ára nem sokat változott, a vaj az egyik legijesztőbb áremelkedésen átment élelmiszer, aminek kilója tavaly 4000 forint volt, idén viszont már 10 000 körül található. Saját receptünk alapból zsír-vaj keveréket használ, de aki még tovább szeretne spórolni, az se forduljon a rossz ízű margarinok felé, inkább zsírral süsse, az finom, és olcsóbb a vajnál. Darálatlan mákot venni általában olcsóbb a daráltnál, sőt, finomabb is, és lehet kávédarálóval is őrölni, még finomabb is lesz, mintha darálva vettük volna.

A készen vásárolható bejglik ára annál inkább megemelkedett, a menő pesti cukrászdákban tavaly 3000, idén 5000 forint körül vannak a félkilós tekercsek, míg a szupermarketek saját bejglijei tavaly 4-600, idén 6-800 forintosak.

Saját receptünk alapján számolva, amiből három rúd jön ki, tavaly 1377, míg idén 2279 forintból lehetett kihozni a bejglit, ami több mint 65 százalékos drágulás.

Az alábbi táblázatban alapanyagokra lebontva foglaltuk össze, mi mennyit drágult a menüben tavaly óta:

Jól nézzük meg, mit veszünk

Összesítve 2021-ben ugyanannak a négyfogásos menünek az ára 11 122 forintból volt kigazdálkodható, 2022-ben viszont már 15 668 forintból jön ki átlagosan. Ezzel a teljes karácsonyi menü közel 41 százalékkal kerül többe idén:

Megkérdeztük a környezetünkben élőket, hogyan terveznek idén menüt. Van, aki az akciókat figyeli megszállottan, vagy már hetekkel ezelőtt bevásárolt az akkor még olcsóbb kacsahúsból. Egyre többen sütnek inkább bejglit bolti helyett azért, mert utóbbi drága, de szinte mindenki inkább trükközni, ügyeskedni próbál, le nem mondana semmiről, amit megszokott az ünnepekkor.

Az biztos, hogy érdemes tágra nyílt szemekkel járni a boltokban és a piacon, hiszen az infláció következménye nemcsak a drágulás, de a minőség csökkenése is lehet. Sosem volt még ilyen fontos alaposan megnézni, mit veszünk meg, nem bedőlni a csábító vörös feliratoknak, márkajelzéseknek, megvizsgálni, milyen a mazsola állaga, lejárt-e, tavalyi-e a mák, a dió, vagy mik az összetevői egy akciós, olcsónak tűnő terméknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!