Nemakarokbeleszólni: három anya, akik felrobbantották az Instagramot

Legfontosabb

2021. január 1. – 18:26

frissítve

Nemakarokbeleszólni: három anya, akik felrobbantották az Instagramot
Judit, Orsi és Eszter, azaz a Nemakarokbeleszólni stábja a Glamour Magazin fotózásán – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Eszter, Judit és Orsi, három 20 és 40 közötti nő októberben felrobbantotta az Instagramot. Közös Insta-oldalukon, a Nemakarokbeleszólnin rövid, jelenetszerű videókban egyszerre csapnak oda a kisgyerekes anyukák életébe kéretlenül belebeszélőknek, a porszemmentes illúzióvilágot mutató, fizetett együttműködést hashtagelő influenszer mamiknak és a családok életét megkeserítő döntéshozóknak. Egyszerre kacagtatóan és szívszorítóan.

Követőik száma három hónap alatt majdnem elérte a nyolcvanezret, live-jaikat ötvenezren nézik, influenszervadász marketingesek és újságírók bombázzák őket, a sajtó pedig – minket is beleértve – kapkod utánuk, hogy bemutathassák a sikersztorit. Hogy kik ők, miért csinálják és hogy érzik eközben magukat – ezt szerettük volna megtudni. Felkerestük őket otthonaikban, viccelődtünk gyerekeikkel és kutyáikkal, megnéztük, merre sétálnak, hogy milyen egy közös Nemakarokbeleszólni-fotózás és egy Insta-live.

Fél évvel ezelőtt még azt sem tudták egymásról, hogy léteznek, aztán észrevették és bekövették egymást az Instán. Többször kapták azon magukat, hogy amikor egyikükben érlelődik egy téma, a másik pont kitesz róla egy bosszantóan frappáns posztot. Mindhárman nagyon erős személyiségek, lehetett volna ennek rivalizálás is a vége, de inkább támogatni kezdték egymást.

Kiderült, hogy egy sor dologban tényleg nagyon hasonlóan gondolkodnak, összefogtak, és ősz elejére már meg is volt a Nemakarokbeleszólni terve, miközben hárman egyszerre akkor még mindig nem találkoztak. Október elején pár másodperces minivideókkal elstartolt az oldal, azóta beköltöztek egymás életébe – többnyire csak virtuálisan, mert amellett, hogy Budapest eltérő pontjain élnek, idejük sincs sok.

Maximum kétperces videóikkal legfőbb céljuk a társadalmi érzékenyítés.

„Mindenkinek az életében vannak olyan témák, amelyek heves érzelmeket váltanak ki, legyen az például a lombik vagy a gyermekbántalmazás”

– mondta egyikük első találkozásunkkor, egy közös fotózáson. A kezdetekkor elképzelt alapkarakter egy 50 körüli, mindent tudó nő volt. Azóta bővült a parodizált figurák sora, a látszatempatikus barátnőtől a tökéletes anyáig.

Ritkábbak ugyan, de nagyobbat is szólnak a magyar politika és közélet családokat érintő témáira reagáló videók. Ilyen volt például a melegek örökbefogadása, a Meseország mindenkié körüli balhé, a maszkviselés és Novák Katalin videója – meglepődtek, hogy követőik alapvetően milyen jól fogadták ezeket is.

Nincs ütemtervük, az egyetlen vezérelv, hogy keményebb témák után mindig igyekeznek lazábbakat hozni. Egy-egy munkafolyamat az ötlettől az élesítésig két-három órát igényel, kész szerencse, hogy mindhármuk gyereke alszik még délben.

A kétnaponta élesedő videókat megjelenés előtt mindig elküldik egymásnak cenzúrázásra. „Óvjuk egymást, nehogy fejjel menjünk a falnak” – magyarázza Eszter. Nagyon megválogatják azt is, kikkel vállaljanak együttműködést. Ha időnként negatív kritikát kapnak vagy valamelyik kommentelő személyeskedésbe kezd, egymásban tartják a lelket. Bár erre többnyire nincs szükség, a követőik ugyanis nagyon összezárnak. Utóbbiaktól a leggyakoribb visszajelzés a gratuláción túl a

„hol voltatok eddig, csajok?”

kérdés. Itt-ott-amott, de bő két évvel ezelőttig még egyikük sem anyaszerepben.

Eszter: a filmes világból az anyalét összes bugyrába

Fancsikai Eszter egész életében Budapesten élt, ráadásul többnyire ugyanazon a környéken. A szülés előtti időszakban filmes gyártásvezetőként dolgozott. Az utolsó öt évben bátyjával, Péterrel együtt főleg reklámfilmeket csináltak, és egy kis költségvetésű nagyjátékfilmet is, a Hetedik alabárdost. Ide az út Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiójából vezetett, ahová Eszter hétévesen iratkozott be a bátyját követve. Az édesapjuk esténként többnyire nem mesét olvasott, hanem verseket mondott nekik. „Magunkba szívtuk a verseket.”

Eszter évekre ott maradt Földessy Margitnál. „Gyerekként színész akartam lenni, játszottam is színpadi szerepeket, de aztán rájöttem, hogy nem akarom mindig ugyanazt a szöveget elmondani. A próbafolyamat alatt nem zavart, csak a bemutatók után éreztem mindig ezt” – indokolja, miért tett le a színészetről, noha tizennégy évig járt a stúdióba. A Nemakarokbeleszólnin pókerarccal, édesded mosollyal vagy megsemmisítő pillantással képes a legabszurdabb és legváltozatosabb karaktereket hozni. Akár egy tárca nélküli minisztert is.

A Károli Gáspár Református Egyetemre járt kommunikáció szakra – szakdolgozatát Woody Allen női karaktereiről írta –, a diploma után kis kitérőként egy közösségi iroda community menedzsere lett, majd visszakanyarodott a filmekhez. Néhány hónappal kisfiuk születése előtt indította el saját Youtube-csatornáját, a Vegamamát, „Kellett valami olyan platform a filmes lét mellett, ahol a számomra fontos témákról beszélhetek, mint a fenntarthatóság, a vegánság, a hulladékmentes szemlélet.” Autodidakta módon megtanulta vágni a filmjeit, az effektek alkalmazását és más trükköket.

2016-ben házasodtak össze Dáviddal, aki pénzügyi területen dolgozik – „tűz és víz vagyunk, de remekül kiegészítjük egymást”. Kisfiuk 2019 novemberében született és ezzel egycsapásra megváltozott minden. Az, hogy kishíján szülés közben költözködtek, mára eltörpül amellett, hogy „egy imádnivaló, de nagyon akaratos örökbefogadott kutya mellé érkezett hozzánk Emil, aki egy élénk, többemberes gyerek” – azóta, immár egy éve, Eszterék nem sokat alszanak. Esztert a szülés utáni depresszió sem kerülte el, amiről nyíltan beszél a Youtube-csatornáján. „A nehézségek nagyon összehoznak minket. Dávid nemcsak ’segít nekem’, hanem a társam. Ő is ugyanúgy neveli a gyerekünket, mint én.” Eszter másik támasza az édesapja és a bátyja.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A Nemakarokbeleszólni felüdülés és egyre inkább küldetés is Eszter életében, aki azt mondja, hogy sokszor észlel magán valami pedagógiai attitűdöt – különösen olyankor, ha zero waste vagy a közélet a téma. Továbbá:

„Orsival sokat szörnyülködtünk az influenszereken. Ezzel a világgal megyünk valamennyire szembe, és látszik, hogy nagyon sokan tudnak kapcsolódni”

– mondja.

Általában a kisfia déli alvásidejében veszi fel a videókat, ekkor tud erre átlagosan negyven percet szakítani. „Amíg nem ülök neki, addig általában nem is áll össze. Post-itezek, de főleg akkor alakul ki a szöveg, amikor csinálom” – vezet be a kulisszák mögé.

Judit: tudatosság, kúlság, anyaság

Bányainé Nagy Judit a legfiatalabb a trióban, 23 éves. Kiskőrösön született, középiskolába Ceglédre járt a Patkós Irma Művészeti Iskolába tánc- és színház tagozatra. A színészet vonzotta, végül tánctagozaton kötött ki és közben dolgozott is. Öten lánytestvérek, ő a középső – erre utal az alkarján lévő öt kis kört ábrázoló tetoválás. Mellettük még van egy nővére és egy bátyja is, szóval igazi patchwork család gyermeke. Nem éppen idilli gyerekkor után húszévesen költözött Budapestre.

A gimnázium után Judit elvégezte a barista képzést, majd már Budapesten egy értékesítő cégnél volt recepciós, mellette modell munkákat is vállalt, többnyire Polyák Eszter divattervezőnek. Egy negyven fős ügyvédi irodában dolgozott, itt ismerkedett meg Botonddal, aki ugyanitt ügyvédjelölt volt. Aztán Judit hamarosan már egy másik ügyvédi irodában dolgozott, a jogi feladatok mellett a HR és a rendezvényszervezés is a munkakörébe tartozott, de Botond megmaradt, és ma már ő a férje.

Most otthon van kisfiukkal, a kilenc hónapos Sámuellel. A GYES után asszisztenskedés helyett szívesebben lenne illusztrátor, van továbbá egy saját kis oldala, a SISS Creation; újrafelhasznált alapanyagokra hímez, reciklál plusz köt. Eszterhez hasonlóan vegán és a zero waste szemlélet követője.

„Úgy akarok élni, hogy ne ártsak. És az is fontos, hogy Samunak mit adok át. Nagyon felbosszant, ha valaki azzal indokolja a tetteit, hogy na, de egyszer élünk!”

– mondja mérgesen.

Mi vezette a vegánsághoz? A vörös húsokat sosem szerette, ahogy a disznóölést sem, aminek pedig nagy hagyománya volt a családjában. A disznó haláltusája közben ő legtöbbször fölhangosított rádió mellett a konyhában diós kosárkákat sütött. Négy évvel ezelőtt tért át a vegánságra. Ezzel nemcsak a lelkiismeretét nyugtatta meg – gyerekkorától nagyon szereti az állatokat –, hanem egy régóta tartó nőgyógyászati problémája is elmúlt. Kisfiának sem ad húsos ételeket, a férje azonban eszik időnként húst.

Sokan a vegánságot nem tartják összeegyeztethetőnek a kisgyerekek táplálásával, kap is emiatt kritikákat; ugyanakkor érdekes módon állatokat tartó apja a legtámogatóbb ebben. Szülei vidéken élnek, fő segítsége a néhány házzal odébb lakó anyósa, aki a héten többször is elviszi sétálni a kisfiát. „A legnehezebb a hétköznapokban az, hogy Botond nem tud elég időt tölteni Samuval. A legjobb, hogy az elmúlt hónapokban, míg Samu aludt, rengeteg Vekerdyt, Tari Annamáriát, Orvos-Tóth Noémit olvastam; és már látom a hatásait Samun. Így olyan anya lehetek, aki lenni szeretnék” – mondja.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Judit az a hármasból, aki a saját Instáján időnként negatív kommenteket is kap vagy olyan megjegyzéseket, hogy „te csak legyél vicces, nem kellenek a komoly tartalmak”. Más korosztály követi az ő oldalát, mint a többiekét. „Közben a velem egykorúak nem fogják föl, hogy nem érzem magam jól velük” – mondja.

A Nemakarokbeleszólni Juditnak szerelemprojekt, ahol a különböző szerepekbe bújva arról beszélhet, ami épp bosszantja.

„Sosem tudtam befogni a szám”

– mosolyog. Ez kimondott előnynek tűnik, amikor olyan karaktereket alakít, mint a fizetett együttműködésdzsanki Insta-mami, a babamama csoportok motorja vagy az ezoterikus és agresszív anya. A kulcsszavakat előre átgondolja, aztán rögtönözve veszi fel a videókat, többnyire olyankor, amikor a kisfia az anyósával sétál.

Orsi: egyszerre sok szerepben

Tapasztó Orsolya 38 éves. Erdélyben, Szatmárnémetiben nőtt fel egyedüli gyerekként „szerető családban szigorú anyukával”. Normalitásként élte meg a Ceaușescu-korszakot és annak a hétköznapi életre gyakorolt hatását: hogy sorba kell állni a kenyérért, hogy a tejért négykor kell kelni, hogy hús csak akkor van karácsonykor az asztalon, ha a családi kapcsolatok révén sikerül szerezni. Két kiváló gimnáziumi tanára keltette fel benne az érdeklődést a reáltárgyak iránt. Ez olyan jól sikerült, hogy a kolozsvári egyetemre már fizika-kémia szakra járt, ahol a tanulás mellett élte az egyetemisták bulizós életét, „az utolsó évre komolyodtam meg”.

Budapestre, a Műszaki Egyetemre a doktori képzés miatt jött, munkahelye a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet lett. „2006 nyarán jártam először Budapesten, kultúrsokk volt.” Budapest kellett ahhoz, hogy találkozzon férjével, Leventével, aki Aradról származik, nanotechnológiával foglalkozó fizikus, ráadásul szintén a kolozsvári egyetemre járt. Orsi ledoktorált, 14 éve fizikus, műszaki ipari kerámiákat fejleszt.

A munka és család mellett fél éve a Semmelweis Egyetemen posztgraduális mentálhigiénés képzést végez, örökbefogadó szülőknek szeretne segíteni az átállásban.

Orsi ugyanis maga is örökbefogadó szülő.

Ötéves kisfiuk, Csabi épp hároméves volt, amikor örökbefogadták. „Sokáig remekül elvoltunk gyerek nélkül. Aztán 2016-ban édesanyám halála után ültem a vonaton, és úgy felébresztett ez a trauma, hogy felhívtam Leventét, hogy most már lépjünk. Pár év próbálkozáson voltunk túl, de nem mentünk el a végletekig; orvosi okokat nálunk nem találtak, és az igazán kemény sztorik ki is maradtak nálunk” – mondja. 2016 nyarán be is adták a kérvényt, „2018 nyarán, azaz két évvel később jött a telefon a TEGYESZ-től, hogy fogadóképesek vagyunk-e.”

Amikor megmutatták nekik a fotót a leendő fiukról, nagyon meglepődtek, mert teljesen úgy nézett ki, mint Orsi férje gyerekkorában. Szeptembertől kezdődött a barátkozás, novemberben Csabi harmadik születésnapját már együtt ünnepelték budapesti otthonukban.

„Az első nap együtt otthon: az se tudod, melyik világon vagy. Mit csinál egy hároméves gyerek? Milyen ételeket eszik? Mivel játszik? Ráadásul nincs előtte kilenc hónap hormonális rásegítés, miközben a lelki átállás nagyon fontos. Az első két-három hónapban átálltunk: én anyává váltam, Levente apává, a gyerekünk meg a gyerekünk lett. 2019 tavaszától kezdtem úgy érezni, hogy ez megy. Most már úgy működünk, mint egy átlagos család. Néha el is felejtem, hogy nem én szültem”

– mondja Orsi.

Orsi az örökbefogadás után egy éven át gyesen volt, ennyi időt javasolnak otthonlétre az örökbefogadó szülőknek, hogy a kötődés maximálisan kialakulhasson. Csabi 2019 szeptemberében kezdte az óvodát. A koronavírus miatt most ismét mindhárman otthon vannak, Orsi és férje home office-ban próbálnak dolgozni; főleg, ha Csabi és szintén örökbefogadott kutyájuk, Bojtár hagyják őket. A koronavírus előtt kéthavonta jártak haza Erdélybe. 2020 egyik legnagyobb veszteségeként azt élik meg, hogy el vannak vágva szeretteiktől; minden hozzátartozójuk Erdélyben él.

Az első találkozást megörökítő fotók Csabi szobájának falán
Az első találkozást megörökítő fotók Csabi szobájának falán
Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A munka mellett Orsi szűk egy évtizeden át önkénteskedett különböző helyeken. Két éve egy olyan nagymamát támogat – most már az elért nyilvánosság erejével is –, aki egyedül neveli négy unokáját. Az a célja, hogy állandó támogatásokat szerezzen nekik. „Az adományozás jövője szerintem az, ha kis összegeket adományozunk egy kiválasztott helynek vagy embernek hosszú távon” – indokolja.

Amúgy pedig akvarellfestéssel és kötéssel ereszti ki a gőzt, illetve most már a Nemakarokbeleszólnival is. Legnépszerűbb karakterei a vidéki intrikus anyós valamint a kis zseni, Zsorcika anyukája, Józsi felesége; utóbbival szmk-s anyukaként is nagyot ment. Színészettel korábban sosem volt dolga, a Nemakarokbeleszólni-oldalra, akár csak saját Instájára kreatív játszótérként tekint, a férje pedig támogatóan áll mindehhez: „Egyáltalán nincs jelen a közösségi médiában, amúgy pedig imádja a videókat. Volt, hogy készítés közben ő mondta ki a végső poént.”

Alig találkoznak, de akkor robban a humorbomba

Ahhoz képest, hogy Orsi, Eszter és Judit élőben alig találkoznak, őrült energiakisülés minden összejövetelük. Itt például a karácsonyi szünetet megelőző nagy közös Live és klipforgatás látható. Civilben amúgy nincsenek folyamatos poén- és jófejségkényszerben, és a felszínesség helyett inkább az elemző gondolkodás jellemző rájuk; de ha összejönnek, egy perc alatt egymásra hangolódnak és robban a humorbomba.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!