Van egy ország, ami csak a filmekben létezik

2023. november 26. – 22:57

frissítve

Van egy ország, ami csak a filmekben létezik
Részlet a Ragadozó (Predator) című filmből, Val Verde térképével – Forrás: InterCom

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha az az ország létezne, emelnének egy szobrot nekem” – mondta Steven E. De Souza forgatókönyvíró, aki többek között a Die Hard első két részének és nem elhanyagolható módon a Street Fighter-játék adaptációjának forgatókönyvét is írta. Ez az ország pedig ismerős lehet azoknak, akik néha még mindig előcsapják a nyolcvanas évek akciófilmjeit: ez ugyanis a nem különösebben precízen megrajzolt Val Verde, valahol Közép-Amerikában, ahol diktátorok, gerillák és egyéb gyanús, az amerikai külpolitika akkori kavarásaiban kipécézett egyének diktálták az ütemet, és akik folyamatosan veszélyt jelentettek az Egyesült Államok biztonságára.

Val Verde, aminek talán főváros sincsen, de legalább három különböző, jobbnál jobb akciófilmben felbukkant: a Kommandóban, a Ragadozóban és a Die Hard második részében. Meg még pár dologban, amihez szegről-végről köze van De Souzának – bár a Ragadozóhoz pont nincs, de ez részletkérdés.

A forgatókönyvíró egész egyszerűen azért találta ki Val Verdét (azaz Zöldvölgyet), hogy ne legyen abból botrány, hogy egy konkrét közép- vagy dél-amerikai államot pécéz ki magának az egyik filmjéhez. Ahogy ő is elmondta egy audiókommentárjában, ha az ember azt szeretné viszontlátni a filmben, hogy mondjuk az ENSZ uruguayi nagykövete egy nemzetközi gyémántcsempész, akkor annak az lesz az eredménye, hogy az ENSZ uruguayi nagykövete szépen pert fog indítani. Szóval De Souza kitalálta Val Verdét, méghozzá először a Kommandó című filmben, azért, hogy „mondhasson mindenfélét egy kormányról, de ne kapjon egy mérges ügyvédi felszólítást”.

John Matrix őrnagy (Arnold Schwarzenegger) rakétavetővel rak rendet a nemlétező Val Verdében a kommandó című filmben – Forrás: InterCom
John Matrix őrnagy (Arnold Schwarzenegger) rakétavetővel rak rendet a nemlétező Val Verdében a kommandó című filmben – Forrás: InterCom

Ha valaki esetleg velem ellentétben nem tudná fejből a Kommandó című korszakos izomfilm történetét: gonosz terroristák elrabolják John Matrix őrnagy (Arnold Schwarzenegger) lányát, akinek ezért Val Verdébe kell mennie, hogy kiszabadítsa, és közben lemészároljon egy kisebb hadsereget. Val Verde pontosan úgy nézett ki, mint ahogy Guatemala, Ecuador, Nicaragua szerepeltek a köztudatban: leharcolt, évtizedekkel ezelőtti katonai terepjárók, összeeszkábált kalyibák, dzsungel, kivéve persze a diktátor kúriáját, ahol a makulátlan tereprendezés elfeledtette, hogy egy elnyomó diktatúrában vagyunk – pedig csak azt a részt Beverly Hillsben forgatták.

Val Verdéről sok konkrétumot nem lehetett tudni, a lakói spanyol akcentussal beszélték az angolt, az út oda Los Angelesből pedig 11 óráig tartott, ami a Kommandó egyik fő feszültségforrása volt, hiszen ennyi ideje volt John Matrix őrnagynak eljutni oda anélkül, hogy kitudódna: a kísérőjének a nyakát törte a repülőn, ő pedig a felszállás után nem sokkal kiugrott, és az akciót egy karcolással megúszta. Elnézést, rájöttem, hogy sosem írtam még hivatalosan a Kommandóról, pedig tudnék még nagyon sok mindent.

De ez a cikk Val Verdéről szól, ami legközelebb a Ragadozó című filmben tűnik fel, amihez, mint korábban írtam, semmi köze nincsen De Souzának, a forgatókönyvet egy testvérpár, Jim és John Thomas írták. A sztori viszont szintén egy nem létező országban játszódik, ahova az amerikai katonai brigádot először egy olyan küldetésre hívják, amiben Val Verde egyik miniszterét kell kimenteni a gerillák kezei közül. Aztán a guatemalai határt átlépve már egy intergalaktikus vadásszal kell megküzdeniük.

Alan „Dutch” Schaefer őrnagy (Schwarzenegger) és csapata Val Verde dzsungelében a Ragadozó című filmben – Fotó: NZ / Collection ChristopheL via AFP
Alan „Dutch” Schaefer őrnagy (Schwarzenegger) és csapata Val Verde dzsungelében a Ragadozó című filmben – Fotó: NZ / Collection ChristopheL via AFP

Guatemala ténye egyébként csak később, az Antal Nimród rendezte Ragadozókból derül ki, amiben elhangzik, hogy a Ragadozó cselekményének nagy része ott játszódott, ebből pedig feltételezni lehet, hogy a kisebbik része a szomszédos Val Verdében. Az Empire magazinnak De Souza már azt is mondta, hogy igen, ott játszódik, és kész, amivel egy évtizedes vitát döntött el valaki, akinek semmi köze nincsen a filmhez amúgy.

Amihez volt, az a Die Hard második része, vagyis az istenverte magyar címével a Még drágább az életed, aminek De Souza írta a forgatókönyvét, Walter Wager 58 perc című regénye alapján. A Die Hard 2. konfliktusának alapja, hogy egy dél-amerikai diktátor, nevezetesen Ramon Esperanza tábornok (Franco Nero) az Egyesült Államokba érkezik. Vagyis hozzák, Esperanza ugyanis a kapott amerikai pénzügyi támogatást inkább kábítószerekre költötte. A jó tábornokot viszont egy csomó szimpatizáns amerikai zsoldos ki akarja szabadítani, méghozzá úgy, hogy a washingtoni Dulles repteret terrorizálják. Ez azt jelenti, hogy a roppant balszerencsés John McClane-t (Bruce Willis) is terrorizálják, aki aztán úgy visszaterrorizál mindenkit, hogy Esperanza sosem jut el az amerikai hadbíróság elé, mert felrobban a repülője.

De Souza még tévésorozatokban is felhasználta Val Verdét, az egyik ilyen a repülőgép-hordozóról szóló Supercarrier még a nyolcvanas évek végéről, a másik pedig a kétezres évek elején készült Kaland Bt. A forgatókönyvíró még egy időre besegített a Sheena, az őserdő királynője című képregénybe 2015-ben, a fiktív ország itt is felbukkan. De Souza egyébként más országokkal is szívesen variált, a már emlegetett Street Fighter-adaptáció például egy Shadaloo nevű helyen játszódik (a játékokban ez egy bűnügyi szervezet neve), ami, ha hunyorítunk, hasonlít Burmára, csak eszperantóul beszélnek.

Franco Nero mint Esperanza tábornok a Die hard 2-ben – Fotó: Collection Cinema / Photo12 / AFP
Franco Nero mint Esperanza tábornok a Die hard 2-ben – Fotó: Collection Cinema / Photo12 / AFP

De Souza ezek mellett is híve annak, hogy összekötögesse azokat a filmeket, amiknek ő írta a forgatókönyvét. Két különböző, általa írt forgatókönyvben is felbukkan a Gail Wallens nevű tévébemondó: az első Die Hardban és a Visszakézből című Denzel Washington-filmben. A Pacific Courier nevű cég furgonját használják az első Die Hard terroristái, hogy bejussanak a Nakatomi Plaza épületébe, majd ez a kisteherautó szerepel a Féktelenül című filmben is – amit az a holland Jan De Bont rendezett, aki operatőrként dolgozott a Drágán add az életed!-en.

És mivel A nyolcadik utas: a halál szörnyetegeinek koponyája felbukkan a vadász hajóján a Predator második részében, akár össze is lehet kötni ezeket a filmeket, mondván, egy gigantikus franchise-ról van szó, amibe az összes Alien, Die Hard, Predator és Féktelenül is beletartozik. Ebben nem vagyok annyira biztos, mint a Forbes újságírója, és abban sem, hogy Val Verdének olyan részletesen kidolgozott történelme van a huszadik század utolsó negyedében, mint ahogy a direkt erre a célra létrehozott rajongói oldal sorolja, de abban igen, hogy biztos van, aki elhiszi, hogy ez az ország nem egy forgatókönyvíró fejéből pattant ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!