Milyen gyakran kell mosni a törülközőket?

2023. szeptember 13. – 05:01

Milyen gyakran kell mosni a törülközőket?
Frances Tiafoe és a minden bizonnyal tisztítást igénylő törülközője az idei US Open negyeddöntőjében – Fotó: Frey / TPN / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Miért kell mosni a törülközőket, ha csak és kizárólag akkor használjuk őket, amikor tiszták vagyunk” – szól a gyerekeket célzó, igazi elgondolkodtató kérdés, de akkor itt van a felnőtteknek szóló, tudományos válasz: azért, mert nem vagyunk tiszták, a bőrünk tele van elhalt hámsejtekkel, baktériumokkal, mindenféle kórokozókkal, még akkor is, ha éppen tisztességesen suvikszoltuk magunkat.

Ha pedig nem tisztességesen suvikszoltuk magunkat, akkor még rosszabb a helyzet: képzeljük el azt, hogy egy kiadós vécézés után, mondjuk, húsz másodpercnél kevesebb ideig mossuk a kezünket, mintha a koronavírus-járvány nem tanított volna meg minket semmire. Elég tizenkilenc másodperc, és mindenféle bacilusok kerülhetnek a törülközőre, ahol aztán ott kuksolhatnak, következő használatnál visszamászhatnak a kezünkre, és még ki tudja, miben mesterkedhetnek. Ráadásul nedves környezetben, hiszen pont arra van ez a darab anyag, hogy a vizes kezünket megtöröljük benne. Vagy a vizes testünket.

A fürdőszoba-felszereléseket áruló Showers To You idén végzett egy reprezentatív kutatást Nagy-Britanniában, azt tudakolva az emberektől, hogy milyen gyakran cserélik le a törülközőket. A kérdőívet több mint kétezren töltötték ki, de ebből is három százalék azt mondta, hogy évente egyszerre mossa ki.

A BBC által megkérdezett higiénia-szakértő is meglepődött ezen az eredményen, mondván hogy azt gondolná, hogy azért ennél sokkal rövidebb idő alatt is undorítók és használhatatlanok lesznek a törülközők. Dr. Sally Broomfield szerint annak ellenére, hogy egy törülköző minden jel szerint tisztának tűnik, még nem jelenti, hogy valóban az is. Az idő folyamán az anyagban egyre csak szaporodnak és szaporodnak a baktériumok, egészen addig, hogy már egy mosással is nehéz lehet megszabadulni tőlük.

A legtöbb ilyen bacilus persze nem okoz semmilyen problémát, de bizonyos esetekben gombás fertőzésekhez is vezethetnek. Vagy lehet, hogy nekünk semmi bajunk nem lesz, de a következő embernek, aki meg szeretné törölni a kezét, már igen. Arról már nem is beszélve, hogy ha nem használunk külön törülközőt az arcunkra és a testünk intimebb részére, gyakorlatilag létre is hoztunk egy ingázó járatot a két meglehetősen különböző helyszín között.

A brit oldal megkérdezett egy bőrgyógyászt is, az ő véleménye szerint az aknét és a hajhagymák gyulladását is okozhatják a kevésszer mosott törülközők. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha nem tisztálkodás, hanem sportolás után használunk törülközőt.

„Nem kell örülni annak, amikor egy sportoló megdob a törülközőjével” – mondta Manal Mohammed, a Westminsteri Egyetem előadója még 2021-ben a CNN-nek, merthogy a törülközők mosása olyan probléma, amit rendszeresen újra és újra elő kell venni.

Na de akkor mi a megoldás. Írom:

A kéztörlésre, közösen használt törülközőket naponta, a fürdés után használt törülközőket pedig legkésőbb hetente, de inkább három használat után cserélni kell.

Oké, de hogyan kell őket mosni?

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a hatvanfokos hőmérsékletet kell belőni, a kilencven fok már nem biztos, hogy jót tesz az anyagnak, és nem is biztos, hogy több kórokozót elpusztít. Az NHS azt javasolja, hogy ne használjunk öblítőt, mert az rossz hatással van az anyag nedvszívó képességére.

Nem szabad telepakolni a gépet törülközőkkel, mert kisebb az esély azok tisztességes tisztítására, és sosem szabad nedvesen bedobni őket a szennyesbe, előbb meg kell várni, hogy megszáradjanak. Törülközőket csak más törülközőkkel mossunk, nehogy bepakoljunk melléjük még alsóneműket.

Nem szükséges fehérítőt használni, egyesek két deci fehér ecetre esküsznek minden más vegyszer helyett. A lényeg, hogy mossuk.

Felhasznált források

How often should you wash and change your towel? (BBC)

How often should you wash your towels? (CNN)

Is It Sanitary to Reuse Bath Towels? What You Need to Know (Healthline)

How often you should wash towels? Over a million Brits clean theirs just once a year (Yahoo)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!