A gravitációt is megkérdőjelezi a közel-keleti ferde torony

2022. szeptember 6. – 05:01

A gravitációt is megkérdőjelezi a közel-keleti ferde torony
A Capital Gate torony Abu-Dzabiban – Fotó: Calle Montes / Photononstop / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Alighanem a pisai katedrális harangtornya a világ leghíresebb ferde épülete, de közel sem a legferdébb. Ezt a rekordot természetesen egy Perzsa-öböl menti felhőkarcoló tartja. A 160 méter magas Capital Gate nem tartozik Abu-Dzabi legmagasabb épületei közé, a gravitációt látszólag figyelmen kívül hagyó dőlésszögével mégis vonzza a tekinteteket.

A 35 emeletes épület 18 fokkal dől nyugati irányba, ez több mint négyszerese a pisai ferde torony dőlésszögének. A Guinness-rekordok könyve szerint a Capital Gate a világ „legjobban dőlő, ember alkotta épülete”.

Az évente turisták millióit vonzó előd, a pisai harangtorony a rossz alapozás és a laza alréteg miatt már pár évvel az építkezés kezdete (1173) után elkezdett délkeleti irányba dőlni, és mire több szakaszban teljesen elkészült (1372), az egyik oldala majdnem egy méterrel volt alacsonyabb, mint a másik. Egy 1990-es mérés szerint a dőlésszöge elérte az 5,5 fokot, és az összeomlás veszélye fenyegette. Emiatt évekig lezárták a látogatók elől, hogy megoldást találjanak a megmentésére. A talapzat alatt elhelyezett többtonnányi súllyal valamelyest sikerült „kiegyenesíteni” a tornyot, és megállították a dőlését. Jelenleg 3,97 fok a dőlésszöge.

A Capital Gate egy grandiózus, 740 ezer négyzetmétert érintő városfejlesztési terv részeként épült, a munkálatok 2007-ben kezdődtek, és 2011-ben fejeződtek be. A projekt mögött álló világhírű építészirodának, az RMJM-nek igazán kreatívnak kellett lennie, hogy egy ilyen ferde szerkezetet megépítsenek. A mérnökök és építészek feladata nem az volt, hogy a legnagyobb vagy legmagasabb épületet hozzák létre, hanem az, hogy „megkérdőjelezzék az építészet szabályait, és olyat építsenek, ami Abu-Dzabit felteszi a világ térképére” – mondja Ahmed al- Manszuri, a Capital Gate vezető mérnöke.

Kilátás a Capital Gate toronyból – Fotó: Gardel Bertrand / Hemis / AFP
Kilátás a Capital Gate toronyból – Fotó: Gardel Bertrand / Hemis / AFP

A felhőkarcoló négyszázkilencven, 20-30 méter mélyre fúrt cölöpön áll, ezek adják az épület stabilitását az erős széllel, a gravitációs húzóerővel és az épület dőlésszöge miatt fellépő szeizmikus nyomással szemben. A torony fő eleme a belsejében húzódó, enyhén ellentétes irányú dőlésű, tizenötezer köbméter betonból készült, tízezer tonna acéllal megerősített központi mag.

A Capital Gate építése 231 millió amerikai dollárba került. Az Abu-Dzabi Nemzeti Kiállítási Központhoz csatlakozó torony vegyes használatú: 15 emeletnyi iroda, négy étterem és bár, valamint egy kétszáz szobás szálloda is helyet kapott benne. A toronyhoz külső medence is tartozik, amiből príma kilátás nyílik a városra és a Perzsa-öbölre.

Felhasznált források:

  • No building in the world leans as far as the so-called „Leaning Tower of Abu Dhabi”. (Atlas Obscura)
  • The ‘Leaning Tower’ of the Middle East (CNN)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!