Napóleon egy hadseregnyi nyúl ellen szenvedte el a legfurcsább vereségét

2022. július 15. – 05:00

Napóleon egy hadseregnyi nyúl ellen szenvedte el a legfurcsább vereségét
Fotó: Photo Josse / Leemage / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bonaparte Napóleont az emberiség történelmének egyik legnagyszerűbb hadvezéreként tartják számon, még úgy is, hogy a karrierje az 1815-ös waterlooi vereséggel csúnya véget ért, és Szent Ilona szigetén, száműzetésben halt meg hat évvel később. Első ránézésre egyértelműen ez a sorsdöntő csata tűnik a legfájóbb hadi vereségének mind közül, de nyolc évvel korábban egy ennél jóval kínosabb fiaskóba is belefutott az egykori császár, méghozzá egy nagy csapat nyúl ellen.

A francia nyúlhadsereg támadása

A történetnek több változata is van, de abban a legtöbb forrás egyetért, hogy 1807 júliusában történt, nem sokkal azután, hogy Napóleon aláírta a negyedik koalíciós háborút lezáró tilsiti békét az oroszokkal és a poroszokkal. A franciák számára meglehetősen kedvező megállapodást a császár nyúlvadászattal akarta megünnepelni, melynek megszervezésével Louis-Alexandre Berthier marsallt bízta meg. Berthier pedig így is tett: szervezett egy grandiózus lakomát, összecsődítette a hadsereg krémjét és összegyűjtött rengeteg nyulat.

Abban nincs egyetértés a krónikások között, hogy pontosan hány nyúlról volt szó, a néhány száztól egészen a háromezres becslésekig minden van a feljegyzésekben – ez alapján pedig azt is simán kétségbe lehet vonni, hogy az egész ebben a formában megtörtént, és inkább amolyan városi legendáról van szó –, de az biztos, hogy nem volt hiány a ketrecekbe zárt állatokból. A terv az volt, hogy a ketreceket szétpakolják egy mező szélén, aztán egyszerre kiengedik őket, hogy a vadászok és a hajtók kedvükre hajkurászhassák őket napestig. A valóságban viszont nem ez történt – a jószágok fogták magukat, és egy emberként nyúlként elkezdtek szaladni Napóleonék felé. A császár és csapata elsőre természetesen jót nevetett a furcsa jelenségen,

az öröm azonban hamar aggodalomba csapott át, a nyulakat ugyanis nem lehetett feltartóztatni.

A feljegyzések szerint Napóleon rövidesen nyúltengerben gázolt, az állatok pedig elkezdtek felmászni a császárra, aki hasztalanul próbálta elijeszteni őket a lovaglópálcájával. Napóleon emberei husángokkal vették fel a küzdelmet a nyúlinvázió ellen, a kocsisok az ostoraikat pattogtatták, de semmi nem segített, a nyulak csak jöttek és jöttek. Persze nem kezdték el megtizedelni a francia vezérkart, mint a Gyalog galopp vérnyula (és nem is csinálta össze magát senki, mint a filmben, vagy legalábbis a történetírók nem rögzítették ezt), de Artúr királyékhoz hasonlóan végül Napóleonék is visszavonulót fújtak.

Házinyúlra nem lövünk

A császár egészen a saját kocsijáig menekült, de itt sem volt biztonságban, a nyúlsereg ugyanis meglepő stratégiai érzékkel két részre bomlott, bekerítő hadműveletet hajtott végre Napóleon kocsija ellen és egyes források szerint néhány nyúl be is jutott a császár mellé. A támadásnak csak az vetett véget, hogy a kocsi elhajtott a helyszínről, vagy máshogy mondva, Napóleon visszavonult a félelmetes nyúlsereg elől. Itt érdemes megjegyezni, hogy nem ez volt Napóleon utolsó konfliktusa a nyulakkal, igaz, a következő már egy rajzfilmben zajlott. Az 1956-os Napoleon Bunny-Part című rövidfilmben Tapsi Hapsival került szembe a császár, akit végül elmegyógyintézeti ápolók hurcolnak el, miközben a ravasz nyúl a La Marseillaise-t furulyázva elballag a nyúlüregébe.

A félresikerült vadászathoz visszatérve utólag kiderült, hogy a történtekért a szervező Berthier volt a felelős, aki nem bajlódott azzal, hogy vadnyulakat fogjon el, helyette inkább a környékbeli gazdáktól vásárolt házinyulakat. Ezek az állatok hozzá voltak szokva az emberekhez, így semmi okuk nem volt arra, hogy elszaladjanak a vadászok elől. A nyulak – sok más állathoz, sőt, az emberekhez hasonlóan – eléggé el tudják ragadtatni magukat, ha hosszabb éhezés után kapnak megint enni, így annyira nem is meglepő, hogy lerohanták Napóleont és az embereit, akiktől alighanem finom falatokat reméltek.

Napóleon és a nyulak küzdelme persze végső soron nem volt több egy szórakoztató közjátéknál, a történelemben azonban előfordult már az is, hogy egy hadsereg konkrétan hadat üzent egy csapat állatnak. Ausztráliában 1932-ben tört ki a híres emuháború, ahol két hadműveletben is géppuskás katonák lődöztek az ausztrál gazdák földjeit elárasztó emukra, akik egyébként a kerítéseket is tönkretették, így témához lazán kapcsolódó slusszpoénként a nyulak is meg tudták dézsmálni a termést. A katonák több ezer lőszert pazaroltak el az állatokra, amellyel közel ezer emut sikerült kiiktatniuk, de a háborút így is elvesztették, mert nem tudták számottevően csökkenteni az emupopuláció méretét.

Forrás: The Time Napoleon Was Attacked by Rabbits (Mental Floss)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!