A kólamilliomosok titkos floridai városa

2021. március 30. – 05:04

A kólamilliomosok titkos floridai városa
Coca-Cola-falfestmény Quincyben – Fotó: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

Florida legészakibb részén, a Georgiával határos Gadsden megyében fekszik a se nem túl nagy, se nem kiemelkedően szép, mondhatni ránézésre teljesen átlagos városka, Quincy. Egy dolog miatt viszont egy időben elég nagy hírnévre tett szert a most kevesebb mint 7000 lakosú település:

lakosságarányosan egy ideig Quincy volt messze az Egyesült Államok leggazdagabb városa.

Ez persze nem meglepő, ha tudjuk, hogy a városkát több tucat Coca-Cola-milliomos lakja.

A furcsa, az érintettek szempontjából meglehetősen szerencsés eset felelőse egy dörzsölt üzletember és bankár, egy bizonyos Pat Munroe volt. Munroe-nak feltűnt a nagy gazdasági világválság idején, hogy bár a környezetében is rengetegen nélkülöznek, kólára valahogy még az utolsó centjeikből is mindig jut a legszegényebbeknek is. Ezért hát a földtől nem túlzottan elrugaszkodva arra jutott, hogy az embereknek elég fontos a barna, szénsavas üdítő.

Úgyhogy fogta magát, és nekiállt Coca-Cola-részvényeket venni, sőt, annyira rendes volt, hogy az elméletét a szomszédaival és Quincy egyéb lakóival is megosztotta, arra buzdítva őket, hogy kövessék a példáját. Akkoriban egyébként 19 dollárba került egy Coca-Cola-részvény, szóval nem is kellett irtózatos vagyon a befektetéshez.

Meggyőzőerő viszont kellett, a Coca-Cola ugyanis 40 dolláros részvényenkénti áron lépett be a tőzsdére, de a cukorgyártókkal történt nézeteltérés miatt a felére esett a részvények árfolyama – ebben a helyzetben kellett rávennie Munroe-nak az embereket, hogy a zuhanás ellenére lássák meg a nagy profit lehetőségét a cégben.

Ahhoz, hogy valaki kólamilliomos lehessen, nem kellett különösebben nagy kezdőtőke. Egyes számítások szerint egyetlen, 1919-ben vásárolt részvény 2015 végére 12 millió dollárnál is többet érhetett – amennyiben valaki nem vette ki az osztalékát, hanem visszaforgatta azt folyamatosan.

Hogy pontosan mennyien hallgattak Munroe-ra, azt nem tudni, az viszont biztos, hogy egy ponton legalább 67 Coca-Cola-milliomos élt a városban a korai befektetésnek köszönhetően, így a hétezres lakosú Quincy az egy főre jutó vagyont nézve az USA leggazdagabb településévé lépett elő.

A kólaüzlet az egyéni vagyongyarapodáson felül a városnak is elég jót tett, az addig főleg mezőgazdaságból élő területen ugyanis a részvények után kapott osztalékból remekül át tudták vészelni a világválságot. A várost megmentő tömeges befektetésnek egy, a város közepén található, pár éve felújított falfestmény is emléket állít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!