Vakcinahiány

RSS

Több budapesti oltóponton nem tudták elkezdeni az oltást, mert nem érkezett oltóanyag

A szakrendelőket átalakították oltóponttá, oltóanyag egyelőre nincs.

Van, ahol használ, de hosszú távon árt a vakcinaháború

Kína és Oroszország elkezdett oltóanyagot osztogatni, az Egyesült Államok ellenosztogatást tervez, és még India is beszállt a buliba. Ennek azonban a diplomáciai melldöngetésen kívül addig kevés haszna lesz, ameddig a gyártókapacitások világszerte korlátosak.

EU-csúcsot hívna össze öt tagállam a vakcinák aránytalan elosztása miatt

Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország Ursula von der Leyennek és az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelet az ügy érdekében.

Politico: Március elején az EU-ban Magyarországon volt a legalacsonyabb a rendelkezésre álló vakcinák beadási aránya

A készlet alig 56 százalékát sikerült a lakosságnak a múlt hétig beadni. Az arány azóta 65 százalékre emelkedett, a magyar kormány szerint csak arról van szó, hogy Brüsszelben sokak szemét szúrja a sikeres magyar oltási program.

Végre van mivel oltani, de hány adag vakcinánk van?

Már több engedélyezett vakcina van raktáron, mint amennyit eddig összesen beadtak.

Tényleg rommá keresik magukat a vakcinán a nagy gyógyszercégek?

A vakcinaüzletág általában nem a gyógyszergyártók kedvence, mert a fejlesztés kockázatos, és kisebbek a haszonkulcsok, mint amit megszoktak. De a koronavírus elleni oltás pár cégnek így is dollármilliárdokat hoz, miközben a fejlesztéseket részben az államok támogatták. A vakcinapiac mélyére nézünk, és elmagyarázzuk, miért nem lehet egy csapásra megoldani a hiányt.