Politico: Március elején az EU-ban Magyarországon volt a legalacsonyabb a rendelkezésre álló vakcinák beadási aránya

2021. március 10. – 15:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Uniót nem csak a magyar kormány hibáztatja a koronavírus elleni vakcináció relatíve lomha tempója miatt. Több európai vezető is megfogalmazta már csalódottságát amiatt, hiába csatlakozott még 2020 júniusában mind a 27 tagállam egy közös oltási tervhez a költségek csökkentése, az egymás oltási hatékonyságát rontó versengés kiküszöbölése végett, a vakcinák biztosításáért felelős uniós végrehajtó testület, az Európai Bizottság nem áll a helyzet magaslatán. Kritikusai szerint az EB túlságosan elnyújtotta a vakcinabeszerzési tárgyalásokat, rettentően lassan folytak-folynak az egyes vakcinák engedélyeztetései és egész egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő vakcina a lakosság gyors beoltásához. Az elégedetlenséget jól jellemzi Olaf Scholz német pénzügyminiszter kifakadása, melyben az uniós oltási programot „teljes csőd”-nek minősítette.

Azonban a Politico európai kiadásának vakcinációs összesítése alapján nem csak az Európai Bizottság, vagy az EB által hibáztatott, a vállalt dózisoknak eddig csak a töredékét szállító brit AstraZeneca gyógyszeripari óriás a hibás az uniós országokra általánosan jellemző lassú oltási programért, hanem maguk a tagállamok, melyek

képtelenek voltak tisztességesen megszervezni a vakcinációt, így a rendelkezésükre álló dózisok egy jelentős hányadát be sem adták.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataiból az is kiderült, hogy a „Brüsszelt” napi szinten hibáztató Magyarország annak ellenére, hogy készleteit a beadott oltások kevesebb mint 3 százalékát kitevő orosz Szputnyik V-vel és a valóban jelentős, 32,4 százalékos vakcinaarányt képviselő kínai Sinopharmmal is igyekszik kiegészíteni, uniós összehasonlításban 56 százalékkal az utolsó helyen áll a rendelkezésére álló vakcinák beadási arányában, azaz csaknem minden második beadható dózis a hűtőkben parkol.

Magyarországot Luxemburg, Bulgária és Hollandia előzi meg a sereghajtók négyes listáján, de a hatékonyság még Luxemburg esetében is öt százalékkal jobb, mint nálunk. A Politico azonban múlt heti adatokkal dolgozott, azóta javult a magyarországi oltási arány. Pont szerda reggel frissült a kormány által az uniós szervnek elküldött adat, amely szerint a rendelkezésre álló 2 015 500 adag vakcina nagyjából kétharmadát felhasználták, egészen pontosan 1 306 935 adagot adtak be eddig. Ez csaknem 65 százalékos arányt jelent.

Szerdai adatok szerint Magyarországon a beoltottak száma 1 107 791-ra nőtt, ebből 317 906-an már a második oltásukat is megkapták. Azonban rekordszámú, 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Az összesítésre reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki „álhírnek és hazugságnak” a Politico cikkét. Kovács Facebook-bejegyzésében azzal érvelt, hogy a lapot „mindennél jobban cáfolja az a tény, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában”, hiszen a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal. Az államtitkár szerint „a magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben”, mert igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor „az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat”, így a magyar lakosságot nem csak 3, hanem már 5 vakcinával tudják már oltani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!