Szász Júlia a Nemzetiben történt balesetéről: A lelki része a nehezebb, az a mai napig hullámzó

2024. október 22. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

„A lelki része a nehezebb, mert az a mai napig hullámzó. Nagyon sokat álmodtam a balesettel, meg ahhoz kapcsolódóan is voltak álmaim, és az néha visszatér. Van, hogy teljesen élesen újraélem” – mondta a Fókusznak Szász Júlia színésznő, aki tavaly novemberben a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadása közben Horváth Lajos Ottó kollégájával három métert zuhant, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Balesetéről elmondta, hogy a színháztól a kórházig tartó út összemosódott neki, mert kapott egy nagyobb adag nyugtatót. „Mindenre emlékszem, sokkot kaptam, de teljesen magamnál voltam. Vannak ezek a járulékos fájdalmak, hogy kicsit féloldalas lettem, ezért sokat fáj a hátam, a derekam.”

Lába két helyen törött el, amit műteni kellett. Szegezéssel, vassal és két csavarral rögzítették. Emellett hátul három bordája is eltörött, egy pedig megrepedt, „de ezek hálisten nem mozdultak el, akkor lett volna nagyobb baj, de elég közel volt a gerinchez” – mondta. Miután hazaengedték a kórházból valószínűleg a törött bordái megsértették a tüdejét, ezért légmell alakult ki nála, ami lassan gyógyult, máig érzi hatásait. „Érzem a vasat, érzem a csavarokat – azt ki is lehet tapintani. Nem ugyanolyan mint volt, nem tudok térdelni, nem hajlik még teljesen, bár nagyon dolgozom rajta” – mondta.

„Egész nyáron ezt vártam. Nagyon hálás vagyok ezért a feladatért, lehetőségért” – mondta színésznő a balesete utáni első munkájáról. Szász Júlia a Centrál Színházban a 2:22 című darabban tért vissza a színpadra több mint 10 hónap után. Elmondása szerint a visszatérés, a visszaállás nehéz volt. „Színpadon állni, bebeszélni egy teret az nem is nagyon ment, meg kell még szoknom” – fogalmazott. Az első előadása előtt nagyon izgult, „testen kívüli élmény volt, mintha nem is én mondanám a szöveget, nem is én csinálnám a dolgokat”. Hozzátette: jót tett a lelkének, hogy cselekvőképes és újra dolgozhat. A napokban egy újabb megkeresést is kapott a Vígszínháztól, ahol egy főszerepet vesz majd át a Magyar Elektrában.

Horváth Lajos Ottóval hamarosan újra együtt dolgoznak majd. „Nagyon szerettem vele játszani, nagyon sokszor játszotta az apukámat, most is így lesz. Ez egy nagyon szép dolog, és remélem, hogy ez egy terápiás közös játék lesz” – mondta.

A Rómeó és Júlia november 10-i előadása közben két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhantak, és mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A színház igazgatója, Vidnyánszky Attila először benyújtotta a lemondását, de nem sokkal később ezt visszavonta. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, ám nem találtak felelőst. A rendőrség is nyomozást rendelt el.

A két színész tavaly november óta várja, hogy a színház sérelemdíjat fizessen nekik. Időközben Szász Júlia és Horváth Lajos is távozott a Nemzeti Színházból. A peren kívüli megegyezésnek a Nemzeti korábbi nyilatkozata szerint nem az volt az akadálya, hogy a színház sokallja a kártérítést, hanem hogy Horváth Lajos Ottó nem ismeri el, hogy „a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott”. Szász Júlia ügyében is nyíltan üzengettek egymásnak a felek arról, hogy mekkora összeget kapott idáig a színésznő, és mi lehet az oka annak, hogy további kártérítést nem kapott még.

Mostanra a színház szerint minden kérdést sikerült lezárni, peren kívül megállapodtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!