A Nemzeti Színház szerint Szász Júlia nem is reagált a sérelemdíjra vonatkozó ajánlatra

2024. július 8. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább folytatódik a Nemzeti Színházban történt balesetben megsérült egyik színész, Szász Júlia és Nemzeti Színház közötti nyilvános üzengetés: ezúttal a Nemzeti Színház adott ki közleményt az Origo számára, amelyben felsorolták, szerintük mennyi pénzt kapott Szász Júlia. A színésznő előzőleg egy Facebook-bejegyzésben szedte össze tételesen, milyen kifizetések történtek számára, mindezt azok után, hogy Vidnyánszky Attila hosszú interjút adott az Origónak, amiben többek között azt mondta, hogy november óta fejenként több mint ötmillió forintot kapott a két megsebesült színész, a táppénzen felül, különböző jogcímeken.

A Nemzeti Színház a közleményben kitér arra, amiről Szász is ír a posztjában, hogy a a színésznő az alkalmazási formájánál választható EKHO-s adózásban részesül, aminek az a következménye, hogy „bizonyos esetekben hátrányos következményekkel járhat. Az EKHO alatt nincsenek adókedvezmények, járulékkedvezmények, (hivatalos kifejezéssel) nem tölthető az adóval az egészségpénztári számla és jellemzően a minimálbér az ellátási alap, így alacsony lesz a táppénz és a nyugdíj is.”

A Nemzeti Színház szerint a színésznővel és ügyvédjével 2024. március 14-én történt meg a személyes egyeztetés, ezen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismerték, „a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat, szerződéseket kérünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett.”

A színház szerint Szász Júliának a baleset óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként több százezres nagyságrendű összegeket.

„A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmilliós Ft-os nagyságrendet tesz ki. A kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió Ft-ot.
A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben” – írják.

A színház szerint az általuk finanszírozott biztosítás terhére a biztosító utalt és utalni fog, ezek szerintük több százezres nagyságrendet jelentenek. „A Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került)” – írták.

Azzal folytatták, hogy a biztosító további kifizetésekre is hajlandó lenne, de ehhez szükségük van a számlákra, bizonylatokra, mert csak így tudnak kifizetéseket teljesíteni.

Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész nemrég interjút adott a Partizánnak, amiben arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt. A színész szerint lehetett tudni, hogy a vizsgálat azt fogja megállapítani, hogy nincs egy személyi felelős. „Egyet nem is lehet találni, többet viszont igen. Elsősorban a darab rendezőjét és a színház igazgatóját, természetesen.” Udvaros elmondása szerint több alkalommal is jelezték Vidnyánszky Attilának a díszletekkel kapcsolatos aggályaikat, csoda, hogy nem történt korábban baleset.

A baleset, amiről Udvaros beszélt, tavaly novemberben történt, amikor a Rómeó és Júlia előadása közben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhant, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A színház igazgatója, Vidnyánszky Attila először benyújtotta a lemondását, de nem sokkal később ezt visszavonta. A baleset miatt beadta lemondását Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, nem találtak felelőst, a rendőrség is nyomozást rendelt el, ez még nem zárult le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!