A strasbourgi bíróság szerint Kövér László jogosan szabott ki pénzbírságot ellenzéki képviselőkre

2024. október 22. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Kövér László házelnök jogosan szabott ki pénzbírságot azokra az országgyűlési képviselőkre, akik még 2017 áprilisában megsértették a házszabályt – írja az MTI. A strasbourgi bíróság elutasította az ellenzéki képviselők beadványát.

Tíz ellenzéki képviselő a nemzeti felsőoktatási törvényt módosító javaslat miatt emelte fel a hangját. A képviselők A/4-es méretű táblákat mutattak fel, amelyeken a köztársasági elnöknek szóló üzenet volt.

Tukacs István, Teleki László, Szakács László, Szabó Sándor és Józsa István 50 ezer forintos büntetést kaptak. Bangóné Borbély Ildikó, Heringes Anita, Korózs Lajos, Gőgös Zoltán és Horváth Imre 100 ezer forintos bírságot kaptak.

A szankcionált képviselők ezt nem érezték jogosnak, ezért éltek a jogorvoslat lehetőségével.

A bíróság a döntés indoklásában azt írja: az Országgyűlésről szóló 2012. évi törvény jogorvoslatot biztosított a házelnök döntésével szemben a mentelmi bizottság előtt, amelyet a kérelmezők igénybe vettek, megfelelők voltak az eljárási garanciák. A bíróság szerint a képviselők szándékosan döntöttek úgy, hogy engedély nélkül tartanak demonstrációt, megsértve ezzel az Országgyűlés belső szabályait.

A bíróság szerint nem megállapítható, hogy a szankcionálással a házelnök megsértette a képviselők véleménynyilvánítási szabadságához való jogát.

2022 októberében egy másik ügyben a DK már az Emberi Jogok Bíróságához fordult, amiért Kövér négymillióra büntette egyik képviselőjüket.

A házelnök viszonylag sűrűn oszt ki milliós nagyságrendű büntetéseket a parlamentben a szerinte oda nem illő módon viselkedő képviselőknek. Az előző ciklusban Jakab Pétert, a Jobbik korábbi politikusát többször is súlyosan megbüntette: egyszer 4,4 millióra, aztán 9,6 millióra. De kapott már bekiabálásért kétmilliós megrovást a DK-s Vadai Ágnes is, és előfordult az is, hogy Szabó Tímeának és Gyurcsány Ferencnek együtt 12 milliót kellett befizetnie.

Idén októberben 14 millió forintos bírság lett a vége annak, hogy Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalásában keményen nekiment Orbán Viktornak és a kormánynak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!