Orbán Viktor: Az Európai Néppárt talált egy pártot, amit kormányon akar látni

2024. október 18. – 07:39

Orbán Viktor: Az Európai Néppárt talált egy pártot, amit kormányon akar látni
Orbán Viktor a Kossuth rádió óbudai stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Két csoportból áll az EU az ukrán háborúval kapcsolatban: vannak a többiek meg mi – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott szokásos, pénteki interjújában a kétnapos EU-csúcs után, ami tegnap este véget is ért. Szerinte az Európai Néppárt azért írta azt, hogy „Orbánnak mennie kell”, mert találtak egy pártot, amelyik végrehajtja a „brüsszeli politikát”, őket pedig kormányon is szeretnék látni.

„Magyarország a kezdetek kezdetén bejelentette, hogy mi nem akarunk részt venni a háborús erőfeszítésekben. Ma az EU összes többi országa benne van háborúban, az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél” – mondta. Arról beszélt, hogy Magyarország a kezdetektől jelzi, hogy ez egy rossz stratégia, a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek és nem a csatatéren kell megoldani a konfliktust. „Ne kelljen dollár és euró milliárdokat küldeni, ne kelljen szankciókat bevezetni, ne tegyük tönkre az európai kereskedelmet.”

Orbán arról beszélt, hogy döbbenten hallgatták Zelenszkij győzelmi tervét, mert most derült ki, hogy ami eddig tervként létezett az a „vereség terve”. Kijelentette, hogy Magyarország ebben a győzelmi tervben nem vesz részt, mert „ezzel a tervvel nem lehet nyerni, ezzel megint csak veszteni lehet”. A miniszterelnök a háborús tárgyalásokkal kapcsolatban nem akart spekulálni, de szerinte a háború kezdete óta a pozíciók Oroszország javára, és Ukrajna rovására változtak. „Most éppen elveszítjük a háborút. Én szeretem a politikusi szalonokban megfogalmazott remek mondatokat, de most éppen ezrével halnak meg a frontvonalon mindkét oldalon, de az ukrán oldalon is” – fogalmazott.

„A tüzet az Európai Néppárt fújja, Manfred Weberék a legelkötelezettebbek a háború mellett.”

A Néppárt a napokban kirakott egy posztot Orbánról azzal a szöveggel, hogy „ideje távozni”. Erről Orbán azt mondta, hogy ebben benne van a háború is, a Néppárt más állásponton van, de szerinte az Európai Néppárt egy olyan világot képzel el, ami rossz Magyarországnak.

Másik oknak azt tartja, hogy a Néppárt kijelentette: az ő kormányának mennie kell. „Bejelentették a saját igényüket: ez a kormány menjen, ez a párt meg jöjjön. Ugye az Európai Néppárthoz tartozik ez a Tisza-féle párt” – fogalmazott. Szerinte az Európai Néppárt talált egy pártot, amit kormányon akar látni, akik „megcsinálnák Brüsszel politikáját”. „Az a helyzet, hogy Brüsszel ideküldött helytartókból álló kormányt akar látni, de azt majd a magyarok eldöntik.” Majd hozzátette:

„Bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers 1848-49-ben. Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon”.

A migrációval kapcsolatban arról beszélt a miniszterelnök, hogy Európában azt a kormányokon kívül már senki nem akarja. Szerinte más országokban a „fél karjukat odaadnák” az emberek, ha olyan állapotok lennének migráció ügyben, mint Magyarországon. „Példa vagyunk az európai emberek szemében a saját kormányaikkal szemben” – mondta. Azt is kérdésnek tartja, miért van az, hogy Magyarországon fizetik az emberek a legkisebb díjat a rezsiért. „Ez miért van így, ez máshol miért nem lehet így?” – kérdezte. „Magyarország egy tüske a köröm alatt, egy szálka, ami kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat.”

Orbán szerint a jelenlegi helyzet minden szempontból kihívások elé állítja az országot, ráadásul „Brüsszel ide akar delegálni egy másik kormányt”, de a tekintélye megnőtt az országnak. Orbán felidézte, hogy a héten a német kancellárral találkozott, jövő héten pedig a francia elnökkel fog. Hozzátette: Robert Fico, akit egy „baloldali aktivista próbált megölni” visszatért, ezért jövő héten lesz egy szerb-magyar-szlovák csúcstalálkozó is, ami a migrációval foglalkozik. „A befolyásunk nagyobb annál, mint amit az ország mérete indokolna”.

A gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy „jövőre megindulunk”, és mikor kijönnek majd a számok „lesz nagy csodálkozás”. Fontosnak tartja a frissen bejelentett nemzeti konzultációt, aminek eredménye a „fundamentuma” lesz az új, három pillérből álló gazdasági csomagnak. Az egyik fundamentumnak azt tartja, hogy elkerülje az ország a háborút, „ehhez imádkozunk Trump győzelméért”. A másik része pedig a migráció elkerülése, mert az rengeteg pénzt is felemészt. „Most büntetnek minket a migrációs politikáért, de az is jobban megéri, mintha beengednénk őket” – mondta. Ezután következhet a béremelés, a lakhatás megfizethetővé tétele, az adókedvezmények és a kis- és középvállalkozások megsegítése. „A következő években egy látványos változás látszik majd a mindennapi életben is.”

Orbán arról is beszélt, hogy adót kell csökkenteni, hiába nem szeretné azt senki Nyugaton. „Magyarország 2010-ben elindult egy úton, most annyiban más a helyzet, hogy a világban kialakult egy állapot, amit akkor még nem lehetett látni.” Erre szerinte Európa „sündisznó állással” reagált, ami nem jó, ehelyett versenyezni kellene, azonosítani a hibákat. „Mindenkivel kereskedni kell, mindenkivel versenyezni kell, minden versenyképes cégbe be kell szállnunk” – foglalta össze gazdasági megközelítését a miniszterelnök.

Három csatára készült Orbán Brüsszelben

Orbán Viktor csütörtökön azt írta, hogy az EU-csúcson három nagy csata várt rá „Zelenszkij elnök bemutatja a győzelmi tervét. Amit tegnap felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő. Én azok közé tartozom, akik azt sürgetik, hogy az Európai Unió változtassa meg a mostani stratégiáját. Rosszul megszervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért a Bizottság elnök asszonyát terheli elsősorban a felelősség. Elveszítjük ezt a háborút, tehát a stratégia nem működik. Változtatni kell!” – mondta.

A másik csatának a migrációsat nevezte a miniszterelnök. Szerinte többen meg akarják változtatni a migrációs szabályokat. „Magyarországot azért büntetik, mert megvédi az Unió határait.” „Lesz egy harmadik csata, ahol el akarják fogadtatni azokat a gazdasági intézkedéseket, amik földre vinnék a magyar családokat. Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése, ezeket követelik Magyarországtól a bürokraták. Ezt én vissza fogom utasítani, és meg fogom védeni az új gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit” – tette hozzá Orbán. Ezzel a miniszterelnök valószínűleg az éves országspecifikus ajánlásokra célzott, ezeket viszont már egyhangúlag elfogadták a pénzügyminiszterek júniusban, kedden pedig az EU-ügyi miniszterek is. (A miniszterek testületét, a Tanácsot ráadásul épp a magyar kormány elnökli.) Most csak politikai áldásukat adták rájuk az állam- és kormányfők, ahogy azt minden évben meg szokták tenni.

A csütörtök este kiadott végkövetkeztetések alapján egyeztettek az idei kiadott országspecifikus ajánlásokról, így ezeket el tudják fogadni. Így a jelek szerint Orbán végül simán átengedte, amire a miniszterei kétszer már amúgy is rábólintottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!