Győr új polgármestere az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy az kimondja, törvénytelen a „bosszú szmsz”

Legfontosabb

2024. október 8. – 11:08

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Törvényességi felügyeleti indítványt és panaszt nyújt be a kormányhivatalhoz és
az Alkotmánybírósághoz fordul Győr új polgármestere. Mindezt három nappal az új képviselőtestület alakuló ülés előtt, kedden jelentette be Pintér Bence. Célja az, hogy „az illetékes szervek kimondják a törvény- és alaptörvény-ellenességét a szervezeti és működési szabályzatnak (szmsz), amellyel a Fidesz képviselői jogszerűtlenül szűkítették a polgármesteri jogköröket az átadás-átvétel előtti utolsó közgyűlésen”.

A Pintér Bence mozgásterét jelentősen csorbító szmsz-t a győri közgyűlés leköszönő testülete két hete fogadta el viharos körülmények között. Győr már megválasztott, de akkor még hivatalba nem lépő új polgármestere látványos tömeget tudott a városházára vinni, de a tiltakozás nem ért célt. A közgyűlés előtt másfél órával beterjesztett, módosított szmsz-t elfogadta a fideszes többségű közgyűlés, az pedig valóban megköti Pintér kezét.

Messze a teljesség igénye nélkül: a Fidesz frakcióvezetője fogja eldönteni, milyen napirendi pontokról dönthet a közgyűlés, és azt is, hogy milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek a testület elé. Vagyis, hogy miről tárgyalhat a testület. Pintér Bence hosszasan sorolta, melyek azok az új szabályok, amelyek az önkormányzati törvénynek a polgármesteri feladatokra vonatkozó paragrafusaival szembe mennek.

Kivették a városvezető hatásköréből az összes vagyonelemet is, mostantól a városi cégekről a bizottságok határoznak. Pintér a sajtótájékoztatón ez utóbbi döntés gyakorlati következményeivel is szembesítette az érintetteket. A bizottságok tagjainak mostantól akár heti több ülésen is részt kell venniük, hogy az azonnali döntést igénylő (napi) ügyekben határozzanak. Eddig havonta egyszer, a közgyűlések előtt üléseztek a bizottságok, és mivel az ülésekhez az anyagokat a hivatal munkatársainak kell előkészíteniük, így az ő munkájuk is a sokszorosára nő.

Nehéz tehát azt az állítást elfogadni, hogy az szmsz-módosítás nem jelent sem anyagi, sem adminisztrációs pluszterhet

– állítja Pintér.

A júniusi választásokon ugyan ellenzéki polgármestert választottak Győrben, de Pintér Bencének kétharmados fideszes többségű városi közgyűlés élén kellene irányítania a várost: a 22 fős közgyűlésben 14 mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek. A másik oldalon a polgármester mellett a helyi ellenzéki összefogásnak (TSZV – LMP–Zöldek – Momentum – MSZP) összesen 3 képviselője lesz, a Borkaival Közösen a Jövőnkértnek 2, a Szentiváni Civileknek és a Civilek Győrért egyesületeknek 1-1 tagja ül majd az új testületben.

Hasonló helyzet alakult ki Mosonmagyaróváron és Budapesten is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az alakuló ülésig is tárgyal a polgármester a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjével, mert szeretné, hogy olyan szmsz-szel induljanak, amely visszaad valamennyit a jogköreiből. „Korábban túlhatalma volt a városvezetőnek, most gyakorlatilag semmije sincs. A megoldást középen kellene megtalálni” – foglalta össze a helyzetét Pintér.

A Telex kérdésre, hogy mi történik akkor, Ha péntekig meg tudnak egyezni és így okafogyottá válik a panasz, azt Balog-Farkas Renáta szerint bármikor vissza tudják vonni, válaszolta kérdésünkre a közgyűlésbe civil képviselőként bejutott jogász. Most úgy látják, hogy péntekig mindenképpen meg kell tenniük ezt a lépést, mondta.

A héten eldőlt, hogy a Fidesz-KDNP győri frakcióvezetője Fekete Dávid lesz, aki a leköszönő testületben is ugyanezt a funkciót töltötte be. Ő volt az, aki a botrányába belebukó Borkai Zsolt mellett alpolgármester is volt (2012-2020), Borkai lemondása után pedig néhány hétig vitte a várost, amíg a győriek 2020 januárjában meg nem választották Dézsi Csabát Győr polgármesterének. Dézsi nem tartotta meg alpolgármesternek Fekete Dávidot, aki az MCC helyi képviselet-vezetője lett, amellett vezette a ciklus második felétől a Fidesz-frakciót. A fideszes Dézsi Csaba Andrást a 2024-es választásokon győzte le aztán Pintér Bence.

Néhány napja sajtótájékoztatón bemutatkozott a régi-új frakcióvezető, az önkormányzati média tudósításából kiderül, hogy ott Fekete Dávid úgy fogalmazott, „az az üzenetünk, hogy tiszteletben tartjuk a választás eredményét, ezt a formációt, hogy egy közel kétharmados többségben lévő Fidesz-KDNP frakció vesz részt a döntéshozatalban egy baloldali polgármesterrel együtt, de ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!