Győrben a báb szerepe jutna az ellenzéki polgármesternek, a valós irányítás a Fidesz frakcióvezetőjéhez kerül

2024. szeptember 25. – 16:22

Győrben a báb szerepe jutna az ellenzéki polgármesternek, a valós irányítás a Fidesz frakcióvezetőjéhez kerül
HIába tiltakoztak – Fotó: Laczó Balázs/Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdára tisztázódott, hogy Győrben olyan szervezeti és működési szabélyzatot (szmsz) fogadtak el a keddi, viharos közgyűlésen, amely alapján az egy hét múlva induló ciklusban a valós irányítás a Fidesz frakcióvezetőjéhez kerül. Tisztán matek: az októbertől létező „Frakciók Értekezletén” Pintér Bence leendő polgármester szavazata 31,8 százalékot ér a Fidesz frakcióvezetőjének 63,6 százalékával szemben.

Ez azt jelenti – adta ki közleményben a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV) –, hogy a Fidesz frakcióvezetője egy személyben dönthet majd azokban a kérdésekben, amelyekben eddig a polgármester járt el. „A Fidesz frakcióvezetője fogja eldönteni, milyen napirendi pontokról dönthet a közgyűlés, és azt is, hogy milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek a testület elé.

Vagyis, hogy miről tárgyalhat a közgyűlés.

A leendő frakcióvezetőn múlik, tehet-e a polgármester szóbeli előterjesztést, illetve javasolhat-e bármit az általa vezetett város döntéshozó szervében. És arról is, hogy mikor ülésezhet a közgyűlés” – áll szintén a TSZV közleményében.

A működési szabályzat módosítása mindezeken felül eddig átruházott hatásköröket is elvon a leendő polgármestertől, amivel már az önkormányzati ügymenet mindennapi működését is súlyosan veszélyeztetik. Az ügyintézési idő a többszörösére növekedhet; tette hozzá a TSZV sajtóosztálya.

Nincs még vége, mert kivették a polgármester hatásköréből az összes vagyonelemet, mostantól a városi cégekről a bizottságok fognak határozni. A bizottságokban képviselők lehetnek csak tagok, ami a közgyűlés összetételét nézve masszív Fidesz-KDNP többséget hoz majd.

A júniusi választásokon ugyan ellenzéki polgármestert választottak Győrben, de Pintér Bencének kétharmados fideszes többségű városi közgyűlés élén kellene irányítania a várost. A 22 fős közgyűlésben 14 mandátuma lesz a Fidesz-KDNP-nek. A másik oldalon a polgármester mellett a helyi ellenzéki összefogásnak (TSZV – LMP–Zöldek – Momentum – MSZP) összesen 3 képviselője lesz, a Borkaival Közösen a Jövőnkértnek 2, emellett a Szentiváni Civileknek és a Civilek Győrértnek 1-1 tagja ül majd a testületben.

Győrnek eddig három alpolgármestere volt Dézsi Csaba András fideszes városatya mellett, az új polgármester az új szmsz szerint egy társadalmi megbízatású helyettest kérhet csak fel – tájékoztatta a Telexet Pintér Bence, aki októbertől ül a városvezető székébe.

A győri Fidesz-frakció szeptember 24-én, a közgyűlés előtt néhány órával terjesztette elő az önkormányzat működését alapjaiban felforgató szmsz-módosítását. Pintér tiltakozó akciót szervezve megpróbálta megakadályozni ennek elfogadását, de nem sikerült.

„A Fidesz nem tanult sem Szentiván, sem Dézsi Csaba András történetéből: a győriek megbüntetik azokat, akik átnyúlnak felettük és semmibe veszi őket” – szögezte le Pintér Bence.

Jó lenne a másik fél, tehát a leendő frakcióvezető véleményét is megismerni ebben a kérdésben, de egyelőre csak pletykákat hallani arról, hogy a győri Fidesz-frakciót ki fogja irányítani a következő ciklusban. A munkáját befejező testületben Fekete Dávidé volt a tisztség, az első közgyűlésnél – tehát nagyjából két hét múlva – látni fogjuk, hogy ő viszi-e tovább a frakciót. Mindenképp megkeressük az illetékest.

Az jelen pillanatban biztosnak látszik, hogy Dézsi Csaba András nem lesz frakcióvezető az új közgyűlésben, kedden legalábbis az elköszönő beszédében azt mondta: sem a bizottságokban, sem a frakcióban nem kíván szerepet vállalni, egy lépéssel ő most hátrébb lép. Az szmsz-módosításnál ő tartózkodott.

A Fidesz győri szervezet korábban azzal vádolta Pintért, hogy „a kasszakulcsért remeg”, és „csúsztatásokkal, féligazságokkal kürtöli tele a nyilvánosságot”. A párt azt üzente a leendő polgármesternek, hogy október 1-je után egyeztessen a Fidesz-frakcióval, „minden lehetősége adott lesz erre”.

Egy hete már bemutattuk, hogyan zajlik a hatalomátadás Mosonmagyaróváron és Győrben, ahol az addigi fideszes városvezetőt ellenzéki utód váltja. Múlt péntekig sikerült csúcsra járatni a politikai PR-t, amit Dézsi Csaba András távozó polgármester korábban „szájkaraténak” titulált.



A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!