Palkovics megerősítette: Dézsi Csaba András győri polgármester lemondott az egyetemi kuratóriumi tagságáról

2024. szeptember 13. – 16:23

Palkovics megerősítette: Dézsi Csaba András győri polgármester lemondott az egyetemi kuratóriumi tagságáról
A győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány egy korábbi kuratóriumi ülése – Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Dézsi Csaba András a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fennállása óta betöltött kuratóriumi tagságáról lemondott – válaszolta a Telexnek Palkovics László, a kuratórium elnöke. Ezzel pont került az egy hete lebegtetett kérdésre, hogy Győr októberben távozó, fideszes polgármestere valóban búcsúzik-e a kuratóriumtól.

Szeptember elején jött az első hír arról, hogy Dézsi Csaba András már nem tagja a győri egyetem kuratóriumának, a 444.hu-nak ezt elsőre nem cáfolta a polgármester. Kicsivel később azonban, amikor az Úgytudjuk ezt a cikket szemlézte, Dézsi hosszabban reagált a Facebook-oldalán. A posztban azt írta,

„ahhoz, hogy »kikerüljek« a kuratóriumból, vagy le kell mondanom, ami nem történt meg; vagy az alapítvány kuratóriumának kellene visszahívnia, ami szintén nem történt meg”.

Néhány nap csend telepedett ezután az ügyre, a Telex végül a kuratórium elnökét, Palkovics Lászlót kereste meg. Válasza nem hagyott kétséget, kijelentette, hogy Dézsi Csaba András lemondott, majd hozzátette hogy

„Professzor úrnak köszönjük az alapítványért tett munkáját, a továbbiakban sok sikert, jó egészséget kívánunk.”

Dézsi Csaba András most azzal a támadássorozattal indokolta lemondását, amelyet megítélése szerint az októberben hivatalba lépő utód, Pintér Bence indított a személyén keresztül az egyetemmel szemben. „A gazdasági fegyelmet és biztonságot, amelynek kialakítása a célunk volt, a kuratóriumi tagságom idején sikerült elérnünk. Nem szeretném, ha a személyem támadásokra adna okot, kellemetlen helyzetbe hozná a campust vagy befolyásolná a jó viszonyt az egyetem és a város vezetése között. Ez a lemondásom oka, felelős döntést hoztam” – mondta pénteken a győri polgármester.

A lemondását – tette hozzá – néhány nappal a már idézett Facebook-posztja után nyújtotta be, de továbbra is oktatója, kutatója, tudományos dékánhelyettese marad a győri egyetemnek, „Amikor Balogh Józseffel szemben maradtam alul a polgármester-választáson (2002-ben nyert a szocialista színekben induló Balogh Dézsit megelőzve), első felindulásomban létrehoztam a szívcentrumot Győrben, és eddig több mint harmincezer ember életét mentettük meg. Most is vannak terveim, nem is kicsik, de nem szeretnék szájkaratézni az utódommal, inkább félreállok és végzem a dolgomat.”

Nem először volt téma

Dézsi kuratóriumi tagsága 2023 februárjában volt először téma: az unió nyomására a kormánypolitikát le kellett választani az egyetemi kuratóriumokról, a miniszterek távoztak is, de a polgármesterek helyzete kérdéses volt. Fideszes városvezetőként a Telexnek azt nyilatkozta akkor, hogy „jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek”, így ő sem teszi meg. Szerinte egy egyetemi város, illetve a campus sorsának alakulásánál szerencsés, ha a polgármester, aki – a saját helyzetére utalva – professzorként ott oktat, jelen van.

Palkovics László szintén egy korábbi interjúnkban kijelentette, bölcs, ha nem Fidesz-káderekkel töltik fel az egyetemi kuratóriumokat. De hozzátette azt is, hogy „Győrben nagyon színes a kuratórium összetétele” és szerinte rendben volt az is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter addig tagja lehetett az egyetem kuratóriumának, „nem is a direkt részvétele, sokkal inkább a lokálpatriotizmusa jelentett sokat.”

Győr új polgármestere kavarta fel az állóvizet

Dézsi Csaba András maradt tehát az alapítványi kuratóriumban és az elmúlt másfél évben többször posztolt a Facebook-oldalán az ülésekről. A kérdés akkor merült ismét, amikor a június 9-i választásokon legyőzte őt Pintér Bence. A civilként (Tiszta Szívvel a Városért Egyesület) induló Pintér a telexes interjúban hozta elő ismét az egyetemi kuratóriumot. Szerinte „a kuratóriumban a város mindenkori polgármesterének kell, hogy helye legyen. Nincs ok rá, hogy Dézsi Csaba András ott üljön, ha már nem ő a polgármester”. Ugyanitt jelentette ki Pintér, hogy „az ezzel járó díjazást nem venném fel, ösztöndíjat alapítanánk belőle hátrányos helyzetű diákoknak.”

Dézsi rögtön reagált: „Szerénység, elvtársak. Szerénység!” üzente az utódjának, aki ellen felhozta azt is, hogy Pintér véleménye „gyorsan változik”, hiszen „néhány hete még arról beszélt, hogy egy polgármesternek nem kellene egyetemi kuratóriumban lennie”. Dézsi szerint az utóda „téved abban is, hogy ilyen minőségemben vagyok ott; ugyanis kardiológus professzorként veszek részt a munkában”. Majd lezárta azzal, hogy „remélem, nem akar majd Pintér Bence is Ceaușescu feleségéhez hasonlóan a tudományos akadémia elnöke lenni mindenféle végzettség nélkül.”

Ki lesz az utód?

Pintér Bence októbertől veszi át a város vezetését, őt azzal kerestük meg, hogy számol-e a kuratórium felkérésével. A kuratóriumi tagságra lehetőségként tekint, szögezte le, hozzátéve, hogy szorosabb kapcsolatot szeretne az egyetem és az önkormányzat között. Ő fordítva látja, mint Dézsi Csaba András, Pintér szerint az elmúlt öt évben „nem volt szakmai kapcsolat és normális kommunikáció a két fél között, miközben a város polgármestere az egyetem kuratóriumában is ott ült. Én azt szeretném, ha helyre állna a kapcsolat, és az egyetemi karok segítenének az önkormányzatnak a területükhöz tartozó szakpolitikai megoldások kidolgozásában.”

Pintér Bence továbbra is helyesnek tartja azt a modellt, hogy a kuratóriumban a város mindenkori polgármesterének legyen helye. A már említett Telex-interjú után másodszor is kijelentette, hogy az ezért járó díjazást továbbadja ösztöndíj formájában, hátrányos helyzetű diákoknak.

Az utód kérdését feltettük Palkovics Lászlónak is, aki azt válaszolta, hogy „a kuratóriumi tagság nem pozícióhoz kötött, az új tagot jelölés útján az alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága választja, amelynek előkészítése folyamatban van.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!