Vond vissza! – skandálta a tömeg a győri városházán, viharos közgyűléssel búcsúzott Dézsi Csaba András

2024. szeptember 24. – 13:13

Vond vissza! – skandálta a tömeg a győri városházán, viharos közgyűléssel búcsúzott Dézsi Csaba András
Győri tüntető Dézsi Csaba Andrást rögtön az elején letámadta egy táblával – Fotó: Laczó Balázs/Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A ciklus utolsó győri közgyűlésén úgy osztották a pénzt, mintha nem lenne holnap. Szoborra újabb 42 millió ment el, egy hete már kettő másikat rendelt a város 130 millió forintért. A Fidesz-frakció is kap egy 210 négyzetméteres irodát a városházán.

Győrben jó ideje 15 millió forintért versenyezhet a teljes civil szféra – ennyi támogatást osztanak szét évente közöttük. Most azonban három, az egészségügyhöz kapcsolódó alapítvány fejenként kap 30 milliót. Az egyik ezek közül a Szívkatéterezés Győr Alapítvány, amely húsz éve Dézsi Csaba András nevével forrt össze – erre a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV) hívta fel közleményben a figyelmet. A TSZV színeiben a polgármester-választást júniusban megnyerő Pintér Bence mindezt

kasszakiürítésnek nevezte.

Vond vissza! – skandálta a tömeg

Elsőként Dézsi Csaba András előterjesztésére október 1-jei hatállyal átírták az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz); a masszív Fidesz–KDNP többség megvolt hozzá. Pintér Bence akcióval próbálta megakadályozni a jogköreit csorbító módosítás elfogadását, hiába.

A közgyűlés az első pillanattól kezdve feszült hangulatban zajlott, a városházára érkező tiltakozó tömeg többször hangos bekiabálásokkal, tapssal szakította meg a napirendi pont tárgyalását. A taps nyilván azoknak az ellenzéki felszólalásoknak szólt, amelyek arra vonatkoztak, hogy az előterjesztést ne fogadja el a képviselő-testület. Hosszú percekig skandálták a városházán megjelent győriek Dézsinek címezve, hogy „Vond vissza!”

Fotó: Laczó Balázs/Telex
Fotó: Laczó Balázs/Telex

A vitában elhangzott, hogy az utolsó pillanatban még módosítottak a benyújtott anyagon, tartalmilag alapvető változás nincs az új változatban, de a képviselők azt átolvasni sem nagyon tudták.

„A tisztesség azt kívánná, hogy azok szerkesszék meg a szmsz-üket, akik dolgozni fognak benne” – érvelt Bárány István ellenzéki képviselő az előterjesztés ellen, majd a polgármesterhez fordult:

Csaba, miért adod ehhez a neved?

Dézsi azt válaszolta, hogy „félrevezették az embereket, az alakuló közgyűlésen ugyanis újra meg kell majd vizsgálni az szmsz-t, az új polgármesternek pedig lehetősége van ezen változtatni. Amit én beterjesztettem, csak visszaadja a közgyűlésnek a jogot, hogy úgy döntsön, ahogy a demokrácia jegyében a szélesebb kör akarta.” Ehhez nem árt tudni, hogy a júniusi választásokon ugyan ellenzéki polgármestert választottak Győrben, de Pintér Bencének októbertől egy erős fideszes többségű városi közgyűlés élén kellene irányítania a várost.

„Ami itt folyik, a következő polgármestert minősíti” – üzente még a tömegnek Dézsi Csaba András, de ez olaj volt a tűzre. „Téged minősít!” – kiabálták be neki.

A fideszes városvezető képviselőtársa azt mondta, nem akarják elvenni Pintér Bencétől a lehetőséget, hogy a választási programjában szereplő pontokat megvalósítsa, ha azok a részükről is támogathatók. „Ügyek menti politizálásra készülünk” – jelentette be Borsi Róbert (Fidesz–KDNP).

A személyeskedésektől sem mentes vita végén egy női hang azt kiabálta be, hogy

„úgy nyomjatok, mintha az apátok itt lenne!”

A közgyűlés elfogadta a rendeletet. Érdekes volt, hogy Dézsi Csaba András tartózkodással szavazott.

Balogh József lassan húsz éve köszönt le a városvezetői tisztségéről, de közismertsége semmit nem kopott. Szerinte ez a közgyűlés „az elmúlt harmincnégy éves győri önkormányzatiság teljes mélypontja volt”. Az szmsz módosításának célja szerinte a leendő polgármester hatáskörének és pénzügyi lehetőségeinek drasztikus csökkentése. „Az a tény, hogy a polgármester a saját előterjesztését csak tartózkodással szavazta meg, megválaszolta azt a korábbi dilemmámat, hogy ezt a módosítást a szemforgató, álszent módon viselkedő Fidesz erőltette-e át a közgyűlésen, és nem Dézsi Csaba András.”

„Ez a Fidesz bosszúja” – véli Balogh.

Két egykori és egy leendő győri polgármester a teremben: Balogh József (MSZP, 1994–2006), Borkai Zsolt (akkor még Fidesz–KDNP, 2006–2019), Pintér Bence (TSZV, 2024) – Fotó: Laczó Balázs/Telex
Két egykori és egy leendő győri polgármester a teremben: Balogh József (MSZP, 1994–2006), Borkai Zsolt (akkor még Fidesz–KDNP, 2006–2019), Pintér Bence (TSZV, 2024) – Fotó: Laczó Balázs/Telex

Három szobor egy hét alatt

A múlt heti rendkívüli közgyűlésen már döntöttek arról a városatyák, hogy Győr két szobrot megrendel attól a helyi művésztől, akinek alkotásai városszerte láthatók. Az egyik köztéri alkotás a Győri Kekszgyárnak, a másik a Győri Balettnek állít emléket, a két szobor összesen 130 millió forintba kerül. A mostani, utolsó közgyűlésen ezt megfejelték egy újabb megrendeléssel:

a „Győri textilipari emlékmű” további 40 millióba kerül, a város tehát egy hét alatt 170 millió forintot költött el köztéri szobrokra.

Mire ehhez a ponthoz ért a testület, a tömeg nagyobb része elszivárgott a teremből (akkor már két órája tartott az ülés), aki maradt, ismét megtapsolta az ellenzéki felszólalásokat. Nem a szoborral volt bajuk, annak üzenetével, hanem azzal, ahogy döntenek erről – az utolsó pillanatban, pályáztatás és koncepció nélkül.

A polgármester szerint koncepciózusan állítanak szobrot, „az ipar megkerülhetetlen Győrben”. Volt textilipari munkások képviselői keresték meg, az ő kérésüknek tett eleget. „Egy olyan városban, amely több tízmilliárdos költségvetéssel rendelkezik, kell, hogy legyen keret emlékállításra” – szögezte le Dézsi Csaba András.

Győr polgármestere azzal búcsúzott, hogy nem akarja gátolni az utódja munkáját, ezért szavazott tartózkodással az szmsz-rendeletnél is. Hátrébb lép egyet: sem a frakcióban, sem a bizottságokban nem kíván szerepet vállalni. Dézsi Csaba András úgy véli, sikeres ciklust zárt. „Folytatódik az élet, megy tovább.”

Egy hete már bemutattuk, hogyan zajlik a hatalomátadás Mosonmagyaróváron és Győrben, ahol az addigi fideszes városvezetőt ellenzéki utód váltja. Múlt péntekig sikerült csúcsra járatni a politikai PR-t, amit Dézsi Csaba András távozó polgármester korábban „szájkaraténak” titulált.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!