Tényleg szájkaratéba torkollott Győrben a polgármesterváltás

2024. szeptember 20. – 20:17

Tényleg szájkaratéba torkollott Győrben a polgármesterváltás
Már a hétfői, rendkívüli közgyűlésen is akcióztak – Fotó: Facebook/Tiszta Szívvel a Városért Egyesólet
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Dézsi Csaba András Közgyűlés elé terjesztett javaslata az, hogy október 1-től szűkítse a Közgyűlés a polgármester pénzügyi döntéseinek lehetőségeit és vegyék el az önkormányzati cégeket, ingatlanokat érintő polgármesteri jogosultságokat” – írja Pintér Bence, Győr leendő ellenzéki polgármestere a politikusi Facebook-oldalán. „Győr minimális szavazatelőnnyel megválasztott polgármestere szokásához híven félrevezeti a győrieket” – válaszolta erre a Fidesz győri szervezete. Az szmsz-módosítás, amelyről szó van, jövő kedden, a regnáló győri fideszes polgármester által utoljára vezetett közgyűlésen kerül a képviselők elé.

A héten már bemutattuk, hogyan zajlik a hatalomátadás Mosonmagyaróváron és Győrben, ahol az addigi fideszes városvezetőt ellenzéki utód váltja. Győrben Pintér Bencének majd egy erős fideszes többségű városi közgyűlés élén kellene irányítania a várost októbertől. Péntekig sikerült is csúcsra járatni a politikai pr-t, amit Dézsi Csaba András távozó polgármester korábban „szájkaraténak” titulált.

Kedden a Partizánban Pintér már megpendítette, hogy Győrben is átírják a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) – ugyanazzal a céllal, mint Mosonmagyaróváron, vagyis az új városvezető jogköreinek csorbításáért. Másnap konkrétumokat is közölt. A leendő polgármester azt állította:

  • a változtatással azt akarják megakadályozni, hogy polgármesterként kikényszeríthesse az átláthatóságot,
  • hogy például utasításba adhassa a városi cégek vezetőinek az általuk kötött szerződések nyilvánosságra hozatalát az interneten, elijesztve ezzel azokat, akik az eddig titkolt alvállalkozói hálózattal lopták meg Győrt.
  • Elvennék azt a jogkört is tőle – ami eddig teljesen megfelelt a közgyűlésnek –, hogy amennyiben a város új feladattal szembesül, akkor a polgármester 300 millió forintos értékhatárig forrást biztosítson rá egy gyors döntéssel.

Pintér Bence a közbiztonságot is megemlítette: nem dönthetne például új térfigyelő kamerákról vagy további járőrpárok béréről sem. A Fidesz győri szervezete pénteken erre reagált „Még hivatalba sem lépett, már a kasszakulcsért remeg Pintér Bence” címmel.

Az mindenesetre érdekes, hogy a közleményt nem a Fidesz közgyűlési frakciója szignálta, amelynek kedden szavaznia kell az szmsz-módosításról, hanem a párt helyi szervezete.

Leszögezik, hogy a jogszabályok egyértelműen fogalmaznak a jogkörökről, a „Fidesz-KDNP győri képviselőcsoportja pedig a jogszabályok minden betűjét betartja, nem csorbítja a polgármester törvényekben előírt jogköreit”.

„A választási kampányban még a polgármester túlhatalma ellen agitált Pintér Bence, most azonban már a kasszakulcsért remeg a megválasztott városvezető, és csúsztatásokkal, féligazságokkal kürtöli tele a nyilvánosságot” – teszik hozzá. Szerintük ugyanis most sem csoportosíthat át a polgármester forrásokat a rendőrségnek. Ezt az szmsz tiltja, a közgyűlésnek kell jóváhagynia. Azt javasolják Pintérnek, hogy október 1-je után egyeztessen a Fidesz-frakcióval, „minden lehetősége adott lesz erre”.

Dézsi Csaba András a Partizánban azt nyilatkozta: úgy tervezi, hogy hátrébb lép, és azzal fog foglalkozni, amire a választóktól mandátumot kapott. Tehát önkormányzati képviselő lesz, nem vállal vezető szerepet sem a közgyűlési Fidesz-frakcióban, sem helyi pártszinten. „Nem akarok pajzslehetőséget adni, hogy a hátam mögé bújjon a leendő polgármester, és azt mondja, a Dézsi nem enged dolgozni” – tette azért még hozzá.

Mosonmagyaróváron már múlt idő az szmsz-módosítás és a leendő polgármester (Szabó Miklós) jogköreinek megcsorbítása, Győrben viszont Pintér Bence kedd reggelre a közgyűlés kezdetére tüntetést hívott össze.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!