Borkai Zsolt: A Fideszben jó páran tudtak a videókról, csak nem jól kezelték

2023. június 11. – 22:02

Borkai Zsolt: A Fideszben jó páran tudtak a videókról, csak nem jól kezelték
Borkai Zsolt volt győri polgármester interjút ad az ATV-nek – Fotó: ATV / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

„Életemnek azt a szakaszát lezártam” – fogalmazott Borkai Zsolt, Győr volt polgármestere, aki azután mondott le 2019 őszén, hogy az adriai szexpartijáról fotók és videók kerültek nyilvánosságra. A fideszes politikus barátaival, ismert győri ügyvédekkel, vállalkozókkal prostituáltakat bérelt a jachtos nyaraláson.

A botrány óta az ATV Heti Napló című műsorának adott először hosszabb interjút Borkai. Úgy fogalmazott, évekig maga alatt volt, azt se tudta, hogyan éli túl a történetet, és feleségével is megromlott egy időre a kapcsolata. Mára azonban rendeződtek a dolgok, rátalált magára, és rájött, hogy szeretik a győriek. Pár hónapja már nyíltan tud beszélni arról, hogy mi történt 2019-ben.

Arról beszélt a volt győri polgármester, hogy tudta, mikor fog megjelenni a videó Az ördög ügyvédje blogon. Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója hívta fel egy nappal a megjelenés előtt.

„Kurvák, korrupció és drog, ez lesz a fő attrakció”

– mondta a Fidesz pártigazgatója a győri polgármesternek. Kubatov már hónapokkal korábban azzal is megkereste Borkait, hogy videófelvételek is vannak a szexpartiról, kétszer is találkoztak ezután. Borkai szerint a Fideszben Kubatov mellett jó páran tudtak a videófelvételekről, „csak nem jól kezelték” a helyzetet.

Azt is elmesélte, hogy pár hónappal a választás előtt először a szexpartin készült öt fotóval kereste meg valaki, és azt mondta, segíteni akar. Ő ekkor még nem számított arra, hogy az egészből balhé lesz. „Meg voltam győződve arról, hogy nem fog kiderülni” – fogalmazott Borkai, aki a feleségének sem mesélte el a történetet. A felesége előtt egészen addig titkolta a szexpartit, amíg Kubatov fel nem hívta azzal, hogy másnap megjelenik a videó. Borkai ekkor már mindenről kitálalt a családjának. Arról beszélt az interjúban, hogy a videókat a megjelenésük után nem nézte meg, később csak a rendőrségen látta, amikor tanúként meghallgatták.

„Száz százalék, biztosan” – mondta Borkai arról, hogy szerinte az ellenzék áll a felvételeket kiszivárogtató Az ördög ügyvédje blogmögött. Az interjúban meg is nevezte, személy szerint kire gondol:

Czeglédy Csabára, a DK szombathelyi önkormányzati képviselőjére.

Azt mondta, nincsenek bizonyítékai, de ez az érzése. Hiába kerültek ki azonban felvételek, megnyerte az október 13-i választást, és csak később mondott le a posztjáról. Szerinte az ellenzék két dologban hibázott: túl későn hozták ki a felvételt, és túl sok mocskot szórtak rá.

Azt nem tudja Borkai, hogy Orbán Viktor tudott-e korábban a felvételekről, a botrány óta nem beszélt a miniszterelnökkel, de már az azt megelőző hónapokban sem volt kapcsolata a kormányfővel. Úgy emlékszik, hogy Kubatov Gábor – amikor először megkereste a videófelvételekkel – tett olyan célzásokat, hogy „magasabb szinten is tudnak róla”. A Fidesz pártigazgatója ugyanakkor azt ígérte a második találkozásukon, hogy

nem engednek a zsarolásnak, a jobboldali média Borkai mellé fog állni, és minden segítséget megadnak neki, ha kitör a botrány.

Végül azonban – Borkai szavaiból úgy tűnt – mégiscsak engedtek a zsarolásnak. A volt győri polgármester ugyanis arról beszélt az interjúban, hogy a jachtúton részt vevő öt barátjával összedobták a tízmillió forintot, amivel megvásárolták a videófelvételeket. A fideszes politikus naivan azt hitte, hogy ezzel el is simították a dolgot. De nem így lett.

Az adriai útról is kérdezte Sváby András a volt győri polgármestert. Borkai azt mondta, nem volt meglepetés számára, hogy prostituáltak is lesznek a hajón, tudott róla előzetesen, de nem ő kérte a lányokat. Arról is beszélt, hogy nem engedélyezték a prostituáltaknak a felvételek készítését, de abban hibáztak, hogy nem vették el a telefonokat, és akkor sem kezdett el gyanakodni, amikor látta, hogy az egyik nő felvételeket készít a szexuális aktusáról. Szerinte ez elsősorban annak köszönhető, hogy sokat ittak, kábítószert azonban – hangsúlyozta ki külön – nem fogyasztottak.

„Az biztos, hogy nőket többet nem viszünk a hajóra”

– fogalmazott Borkai, és arról beszélt, hogy a részt vevő férfiak közül többekkel megszűnt a kapcsolata, de van, akivel barátságban maradt.

„Nem kérek felmentést” – mondta Borkai a botrányról, és elismerte, hogy az egészet csak magának köszönheti. Reméli, az életében többet nem lesz ilyen, de úgy gondolja, „már el kell engedni” a történetet. „Nekem már nem fáj” – fogalmazott a volt győri polgármester, hozzátéve: családjával már túl vannak rajta, feleségével is rendeződött a kapcsolata.

Az interjú egy fontos részletét már korábban közölték: Borkai Zsolt bejelentette, hogy 2024-ben független polgármesterjelöltként elindul Győrben. Úgy érzi, tartozik azoknak, akik a szexbotránya ellenére is megválasztották. „Érzem a kívánalmat Győrben, tehát akármerre megyek, nem azt érzem, mint négy évvel ezelőtt, hanem a szeretetet és ez közbeszédtéma Győrben” – fogalmazott, és

arról is beszélt, már „semmilyen kapcsolatban” nem áll korábbi pártjával, a Fidesszel.

Egy ideig kereste korábbi párttársait, de miután nem érte el őket, már nem keresi őket. „Nem haragszom rájuk, abszolút érthető, hogy politikailag szálka lettem a fideszesek szemében” – fogalmazott.

Június elején megkavarta az állóvizet Győrben, hogy Borkai Zsoltot választotta elnökének a Győri Atlétikai Club (GYAC). A klub javarészt fideszes politikusok alkotta elnöksége nekiugrott a volt városvezetőnek, és puccsot kiáltott, Borkai pedig a Telexnek fenyegetésekről beszélt. Borkai Zsoltot arról is kérdeztük, indulna-e 2024-ben a polgármesterségért, amire akkor még talányos választ adott: még nem határozott ugyan a jelöltségről, de azt mondta, a történtek megerősítették, és eldönti, elmegy-e a falig.

Az ATV-n készült teljes interjút itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!