Nyomozás van folyamatban a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ gazdálkodásával kapcsolatban

2024. október 2. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozás van folyamatban a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban – derült ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerdai közleményéből, amelyet azután adtak ki, hogy az Átlátszó arról írt, hogy a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt túlárazott szerződéseket kötött különböző cégekkel.

A Kehi közleménye szerint a vonatkozó kormányrendelet alapján „tanácsadó tevékenységet folytattak a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában”. Ennek során véleményt készítettek a Diákhitel Központ működéséről, ami után lezárták a tanácsadói tevékenységüket.

„Az ügyben ellenőrzési jelentés a 355/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdésének megfelelően nem készült, a Hivatal a vélemény elkészítésével a jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett. A Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak” – írta a Kehi.

Az Átlátszó cikke szerint a Kehi 2021-ben készült jelentésében többek között az áll, hogy a Magyar Péter vezetése alatt álló Diákhitel Központ több alkalommal is túlárazott és felesleges kutatásokat, elemzéseket rendelt meg, és sokszor valódi verseny nélkül kötöttek szerződéseket bizonyos cégekkel. A Kehi összesen 52 darab szerződést vizsgált a 2018 és 2020 közötti időszakból, ezek összértéke 1,4 milliárd forint volt.

Magyar Péter korábban azt állította a Partizánnak adott interjújában, hogy ezzel a Kehi-vizsgálattal próbáltak nyomást helyezni rá, hogy ne váljon el feleségétől, Varga Judit korábbi igazságügyi minisztertől. Hozzátette, hogy később, amikor átmenetileg rendeződött a kapcsolata Varga Judittal, akkor a Kehi mindenfajta megállapítás nélkül zárta le a vizsgálatot. Magyar Péter végül 2022-ben hagyta ott a Diákhitel Központot, állítása szerint részben a kormányzati kommunikációs tendereken taroló Balásy Gyula cégeivel kötött túlárazott szerződések miatt.

Az Átlátszó szerint a Kehi-jelentésben nincs nyoma annak, hogy bárkit is felelősségre vontak volna a gyanús szerződések miatt, vagy további vizsgálat indult volna az ügyben. Magyar a Facebook-oldalán reagált az Átlátszó cikkére. Posztjában azt írta, hogy a cikkben szerinte nem hozták nyilvánosságra a teljes Kehi-jelentést, csak szemezgettek belőle. Állítása szerint azért nem történt feljelentés a 2021-es jelentés nyomán, „mert nem volt miért”.

Nem sokkal a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal után a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is közleményt adott ki szerdán, amelyben azt írták, hogy a Kehi vizsgálata után nem hosszabbították meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél. Azt írták, a Kehi 2021 során folytatott átfogó vizsgálatot a Diákhitel Zrt.-ben, amely érintette a beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot is. „A Magyar Fejlesztési Bank ezt követően 2022-ben nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását” – olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!