A Putyin-rezsim két támogatottja is részt vesz a könyvfesztiválon, a szervező „óva intene” a pedigrék ellenőrzésétől

2024. szeptember 24. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

A 29. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál hivatalos programján két olyan orosz szerző is részt vesz, akik nyíltan támogatják Oroszország háborúját Ukrajna ellen, vette észre Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, az ELTE BTK egyetemi tanára, aki közösségimédia-oldalán közzé tett posztjában részletezte a két személy hátterét.

Mint írta, Alekszej Gravickij moszkvai író a Donyecki Népköztársaság (DNR) Írószövetségének tagja, amit 2014 után, a „kultúra megszállásának jegyében” alapítottak, Gravickij aláírta 2022-ben azt a nyílt levelet is, amely üdvözölte az Ukrajna elleni „speciális hadművelet” megkezdését. De meghívást kapott a könyvfesztiválra Dmitrij Bak újságíró és műfordító is, aki jelenleg az orosz irodalmi múzeumok csúcsvezetője, az orosz állami 1-es csatorna műsorában is saját programot vezet, 2014-ben aláírta a Krím bekebelezését támogató levelet, és két magas állami kitüntetést is birtokol.

Hetényi Zsuzsa szerint míg „a világ magukra valamit is adó kulturális és oktatási intézményei 2022 februárja után megszakították a hivatalos kapcsolatot az orosz állami intézményekkel és a háborút támogató személyekkel”, a budapesti könyvfesztivál mégis vendégül látja a két szerzőt, amelyet még a kultúra híd-szerepe sem magyaráz akkor, ha diktatórikus rezsimekről van szó.

„Nekem személyesen kompromittáló és dühítő ilyen emberekkel egy rendezvényen szerepelni. Mondhatnánk, hogy ugyan mi vizet zavar 2-3 ember futó jelenléte. Nem így van: állandó jelzéseket kell küldeni, hogy nem legitimizáljuk a háborúzó rendszereket, és szolidárisak vagyunk azokkal az írókkal, akik nem utazgatnak fesztiválokra, mert nem is utazhatnak, külföldre sem, vagy haza sem, hazaárulónak bélyegzik és távollétükben elítélik őket, könyveiket betiltják. Vagy esetleg már meghaltak a frontokon.”

Hetényi Zsuzsa a Népszava megkeresésére azt mondta, a szervezők választhattak volna emigrációban lévő szerzőt is, 2022-ben például Vlagyimir Georgijevics Szorokin jött el a PesTextre, tavaly pedig Szvetlana Alekszijevics volt a könyvfesztivál díszvendége, és a könyvfesztivál nem vesztett volna semmit, ha nincs jelen a most meghívott két orosz szerző.

Gál Katalin, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke ezzel szemben a lapnak úgy reagált, hogy a két orosz személyt más nemzetközi könyves és kulturális események is befogadták, így például a Frankfurti Könyvvásár, majd hozzátette: óva intene mindenkit attól, hogy ilyen módon kezdje el szemlélni egy könyvfesztivál résztvevőinek összetételét.

„Nem lehet állandóan azt vizsgálni, kit miért fogadunk be, mindenkinek ellenőrizni a pedigréjét, mert attól tartok, hogy egyszer csak eljöhet az a pillanat, hogy minket nem fogadnak be valami rajtunk kívülálló okból”

– nyilatkozta. Szerinte Alekszej Gravickij science fiction-íróként olyan műfajban alkot, ahol kifejezetten a szakértelem számít, és a műveinek és közösségi médiás posztjainak sincs politikai töltete. Dmitrij Bak orosz államhoz való hűsége viszont szerinte sem vet föl kérdéseket, de „ettől még lehet kiváló szakember”, mondta az MKKE elnöke, majd felhívta a figyelmet Ukrajna markáns részvételére a könyvfesztiválon.

Hetényi Zsuzsa tervei szerint a könyvfesztivál szombat esti kerekasztal-beszélgetésén is hangot ad majd a tiltakozásának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!