Bese Gergő reverendában végezte el a Megafon influenszerképzését

2024. szeptember 19. – 13:21

Bese Gergő reverendában végezte el a Megafon influenszerképzését
Bese Gergő (a felső sor jobb szélén) a Megafon 2023-as végzősei között Fotó: Megafon

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Bese Gergő dunavecsei plébánosról, a NER egyik sztárpapjáról szeptember elején kiderült, hogy melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal, és sértődött partnerének köszönhetően szexvideó is kiszivárgott róla, a kormányközeli platformokon azonnal megindult a takarítás. Volt is mit takarítani, ugyanis ő áldotta meg a Miniszterelnökséget, a Pesti Srácok szerkesztőségét és a Megafon irodáját. Azonban az Internet nem felejt, ráadásul a történelem retusálása sem sikerült tökéletesen; a Lakmusz tényellenőrző portál csütörtökön például olyan képeket publikált, melyek arról tanúskodnak,

Bese Gergő 2023 szeptemberében elvégezte a kormánypárti influenszerképző, a Megafon Központ tanfolyamát, méghozzá a képek tanulsága szerint reverendában.

A Lakmusz felhívja a figyelmet arra, nem Bese volt az egyetlen egyházi személy, aki kormánypropagandistává képeztette magát. A lap a képzősöket dokumentáló fényképeken és rendezvényfotókon egy unitárius segédlelkészt is beazonosított, aki a Lakmusz információi szerint hitéleti tevékenysége mellett a Megafon koordinátorként is dolgozik.

A képeken feltűnik Pocsaji Miklós református lelkész is, aki az unitárius segédlelkésszel szemben válaszolt is a lap kérdéseire, és megerősítette, hogy 2022-ben részt vett a Megafon képzésén. Albertfalva-Kelenvölgyi Református Gyülekezet lelkipásztora blogján az ukrán háború fejleményeitől Taylor Swift politikai nézeteiig közéleti kérdésekben is megosztja a nyilvánossággal véleményét, de állítása szerint nem tart aktív kapcsolatot a Megafonnal.

Pocsaji felidézte, hogy a tanfolyamot megelőző felvételi beszélgetésen említette az általa működtetett közéleti blogot és a kapcsolt Facebook-oldalt.

Világossá tettem, hogy itt nem direkt politikai kommunikáció zajlik, de indirekt igen, illetve nyilván a keresztyén hitből fakadó üzenetek direkt-indirekt átadása. Ezt megértették és akceptálták, így vehettem részt a kurzuson.

A lelkipásztort többször hívták különböző programokra, de ezeken időhiány miatt nem tudott részt venni. Másrészről pedig szerinte „a Megafont kívülről befelé elérni lehetetlen”, azaz amikor segítséget akart kérni, mivel saját közéleti blogját a Facebook minden előzetes indoklás nélkül törölte, akkor a „közösségimédia-menedzsmentben jártas” influenszerképzőtől nem válaszoltak neki.

A képzéseket tartó Megafon központ 2020 nyarán alakult, saját meghatározása szerint azért, hogy „profi Facebook-harcosokat képezzen ki”, akik aztán a közösségi médiában terjesztik a konzervatív eszmét, ellenállva a „liberális véleménydiktatúrának”. Ebből a gyakorlatban az lett, hogy rengeteg – és elég homályos eredetű – hirdetési pénzzel tolják meg a támogatott influenszereik facebookos posztjait, amelyek tartalmilag minden esetben 100 százalékosan egybevágnak a Fidesz-propaganda éppen aktuális mondanivalójával. A Megafon nem csak képzi, hanem koordinálja is tagjait, hogy ugyanazt az üzenetet, nagyjából ugyanabban megfogalmazásban juttassák célba az online platformokon.

Tavaly 4,6 milliárd forint bevétele volt a Megafon mögött álló Megafon Digitális Inkubátor Központnak. Hogy pontosan honnan vannak a bevételeik, az nem derült ki az éves beszámolójukból, de ahogy az 2021 végén publikált tényfeltáró cikkünkből is kiderül, a Megafonba valószínűleg közvetett úton érkezhetett közpénz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!