Kiengedték a letartóztatásból a svájci farkast kilövő vadászokat

2024. szeptember 13. – 19:51

Kiengedték a letartóztatásból a svájci farkast kilövő vadászokat
A svájci farkas – Fotó: Wolf Switzerland Group

Másolás

Vágólapra másolva

Kiengedték azt a két szabolcsi vadászt, akiket felelősségre vontak a jeladós svájci farkas kilövése miatt, írja a 24.hu. A farkas még tavaly indult útjára, februárban már lehetett tudni, hogy Svájcból indult, de már Budapest környékén járhat. Az állatot az egyik vadász kilencéves fia lőtte ki Hidasnémeti külterületén. A kilőtt farkas eszmei értéke 250 ezer forint.

A kilövés után a vadászok levágták a négyezer eurós jeladót a farkasról, majd az állat tetemét a Hernádba dobták. Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség szóvivője a 24-nek azt mondta: továbbra is nyomoznak, a két vadászra pedig már nem letartóztatás, hanem bűnügyi felügyelet érvényes.

A rendőrség tavaly augusztusban fogta el a két szabolcsi férfit a Svájcból Magyarországra érkezett, áprilisban lelőtt jeladós farkas halálával összefüggésben. Ekkor a rendőrség beszámolója alapján mindkét őrizetbe vett vadász megtagadta a vallomást és panaszt tett a gyanúsítás ellen, ám ezt az ügyészség elutasította. Ekkor derült ki az az eddig nem ismert részlet is, hogy az apa (az egyik gyanúsított) rábízta a másik vadászra (másik gyanúsított) a kilencéves gyerekét, és odaadta annak a saját fegyverét, hogy menjenek el vadászni. A gyerek ezzel lőhette le a farkast.

A farkas légvonalban több mint 700 kilométer tett meg egy év alatt: a svájci Surselva régióból indult útnak, és február közepén már Budapest közepén járt. Március végén egy nógrádi vadkamera előtt is elhaladt, és nem is állt meg ott, hanem tovább ment Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye felé.

A farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Ez egyébként teljesen természetes, a fiatal hímek gyakran elhagyják a falkájukat, hogy területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korukban következik be. A farkasok Európában védett állatnak számítanak, a tagállamok kormányai csak különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!