Orbán politikai igazgatója szólt vissza a kormány gazdaságpolitikáját sokadszorra kritizáló Matolcsynak

2024. szeptember 6. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György jegybankelnök a 62. Közgazdász Vándorgyűlésen is megragadta az alkalmat, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját kritizálja. Előadásában arról beszélt, hogy szerinte Magyarország 2021 óta gazdasági úttévesztésben van. Nincs ebben semmi újdonság, hiszen az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a nyilvános üzengetések Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és a Matolcsy vezette jegybank között. Az MNB szerint például a kormány versenyképességi programja sem reális.

Matolcsy aktuális kritikájára Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált a Mandinernek. Úgy fogalmazott a kormányközeli lapnak, hogy Matolcsynak személyes problémája van Nagy Mártonnal, nem pedig szakmai. „A Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai problémája van, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel.”

Orbán Balázs szerint az ellentét feloldhatatlannak látszik, de sebaj, mert hamarosan lejár Matolcsy mandátuma az MNB élén. „Az ellentét sajnos valóban megterheli a magyar gazdaságot, de a jó hír az, hogy a vita legkésőbb jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. Addig már guggolva is kibírjuk.” Ezután arról beszélt, hogy a kormány szeretné megőrizni Magyarországot „a béke és a biztonság szigetének, egy oázisnak a liberális nihil közepén”, és reméli, hogy az új jegybankelnök ismét partner lesz ebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!