Karácsony Kiss László és Horváth Csabáék ügyeiről: Várjuk meg a bírósági ítéleteket

2024. augusztus 29. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. A főpolgármester többek között arról beszélt, szerinte miért érné meg a városban olimpiát rendezni, és mit gondol a Kiss László óbudai polgármestert (DK) és Horváth Csaba zuglói polgármestert (MSZP) ért korrupciós vádjakról.

Karácsony szerint Kiss Lászlónak nem kéne amiatt lemondania, hogy az ügyészség megvádolta és előzetes letartóztatásban van, a főpolgármester ugyanis nem bízik az ügyészség függetlenségében. Mind mondta, a bíróságéban még bízik, ezért érdemes megvárni a bírói ítéletet az ügyben. A Horváth Csabát a zuglói parkolási korrupcióval kapcsolatban ért vádról azt mondta, itt is hasonló a helyzet, mint Kissnél: egy, az állítólagos bűncselekményben érintett személy vádalku keretében tett tanúvallomásán alapszik a vád, ezért a bírósági ítéletig jobb nem állást foglalni.

A 2036-os budapesti olimpiarendezésről Karácsony azt mondta, nem új keletű nála, hogy támogatna egy ilyen ötletet, már 2015-ben is különutas volt a Párbeszédben, amikor a pártja az olimpia ellen kampányolt. Szerinte minden városnak óriási lehetőség egy olimpia, amit ugyan el lehet rontani, de pozitív példák is vannak, például Barcelonáé. Azt is mondta, olimpiarendezésről általánosságban nem lehet beszélni, csak konkrét pályázatról, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már nem támogat olyan pályázatot, ami nincs a városra szabva, és nem fenntartható városfejlesztéshez vezet.

A főpolgármester egy olimpiarendezésben lehetőséget látna rá, hogy a kormányt rávegyék a sporton kívüli infrastruktúra, különösen a közlekedés fejlesztésére a városban, ugyanakkor saját bevallása szerint (a sajtóhírekkel ellentétben) még nem tárgyalt erről a kormánnyal. Sőt, Karácsony azt mondta, semmilyen tárgyalás nincs semmiről, gyakorlatilag nincs kommunikáció a kormány és a főváros között még fontos és aktuális ügyekben sem. Ha olimpiát akar a kormány Budapesten, akkor előbb rendezni kell a viszonyt, mondta, hozzátéve, hogy a kezdeményezésnek a Magyar Olimpiai Bizottság felől kell érkeznie, és kizárólag széles társadalmi támogatottsággal lehetne belevágni a projektbe, amit például egy népszavazással lehetne igazolni.

A fővárosi közgyűlési koalíciós tárgyalásokról Karácsony Gergely azt mondta, nem igaz a DK-s Barkóczi Balázs azon panasza, hogy nem tárgyal a DK-val. A főpolgármester szerint „baráti és szövetségesi” a viszonya a DK mindhárom, közgyűlésbe jutott politikusával. A Magyar Péterrel folytatott egyeztetéseiről nem akart konkrétumokat elárulni, mert „tapasztalata szerint fordítottan arányos a tárgyalás sikere azzal, amennyit beszélnek róla”. A lehetséges közgyűlési együttműködésekről itt írtunk bővebben.

Az adásban szóba került a Szabadság-szoborra tervezett új kereszt is. Karácsony ellenzi a szobor talapzatának keresztényesítését, és azt mondta, Budapest nélkül nem lehet dönteni ebben az ügyben, mert fővárosi tulajdon a szobor. A főpolgármester egyébként nagyon rossznak tartja, hogy ilyen típusú vitákat provokál ki a kormány olyan szimbólumok körül, mint a kereszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!