Magyar Péter Karácsony Gergellyel tárgyalt

2024. augusztus 1. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön összejött a régóta tervezett találkozó Karácsony Gergely újraválasztott budapesti főpolgármester és Magyar Péter között. A Tisza Párt vezetője a találkozóról egy posztban számolt be a Facebook-oldalán, amelyben azt írta, a közeljövőben Tisza Párt nevében a többi fővárosi frakció vezetőjével is felveszi majd a kapcsolatot, és Karácsony Gergellyel még a nyáron folytatják az egyeztetést. A bejegyzést Magyar Péter egy Hajrá, Budapest! felkiáltással zárta.

Magyar a Telex kérdésére azt is elárulta, hogy a főpolgármesterrel Budapest jelenlegi helyzetétől és jövőjéről egyeztettek, a jövőben pedig azért szeretnék minden frakcióval megtenni ezt, „mert ez a budapestiek érdeke”.

A Főpolgármesteri Hivatal rövid közleményben számolt be az egyeztetésről. Ebben azt írták: „Karácsony Gergely megkezdte a tárgyalásokat a Fővárosi Közgyűlésbe bekerült pártok vezetőivel. A főpolgármester elsőként Magyar Péterrel, a Tisza Párt elnökével egyeztetett a közgyűlésben tervezett munkáról. Az egyeztetések folytatódnak. Azok eredményéről a megbeszélések lezárta után ad a Városháza tájékoztatást.”

Karácsony a június 9-i választás után nem sokkal, de még a jogerős eredmény megszületése előtt beszélt arról, hogy egyeztetésre hívja a Fidesz mellett a legnagyobb frakcióval rendelkező Tisza Párt vezetőjét. Karácsony azt mondta, hogy bár nem ismeri a Tisza Párt képviselőit, sem a programjukat, de szeretne velük együttműködni. Akkor úgy vélekedett, hogy a program hiánya miatt nagyon szabad a mandátumuk, és biztos együtt tudnak majd működni. Azóta a Tisza Párt bejelentette leendő képviselőinek a felét, az viszont még nem dőlt el, hogy maga Magyar Péter beül-e a közgyűlésbe.

Már a június 9-i választás előtt is sejteni lehetett, hogy bárki is nyeri a főpolgármester-választást, pokolian nehéz évek várnak rá Budapest „mini parlamentjében”, a Fővárosi Közgyűlésben. Arra azonban talán kevesen számítottak, hogy a Fidesz mellett a Tisza Pártnak lesz a legtöbb képviselője (10-10 mandátum), illetve, hogy a Karácsony Gergely mögött álló pártszövetség (DK–MSZP–Párbeszéd) csupán 7 mandátumot szerez, azaz kisebbségbe szorul a főpolgármester. A Vitézy Dávidot támogató civileknek és az LMP-nek 3 képviselőjük lesz az új közgyűlésben, ugyanannyi, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak.

Ebben a felállásban egyik politikai erő sem lesz képes önállóan Budapestet kormányozni. Ehhez 17 képviselőre lenne szükség, de mivel ennyi képviselője egy pártnak sem lesz, adná magát, hogy több párt kössön koalíciót. A jelenlegi erőviszonyok alapján erre nem sok esély látszik. Nem valószínű például, hogy Karácsony Gergely vagy Magyar Péter összefogna a Fidesszel.

A Fővárosi Közgyűlés összetétele – Illusztráció: Telex
A Fővárosi Közgyűlés összetétele – Illusztráció: Telex

Most még talány, milyen koalíció jöhet létre az ősszel felálló új közgyűlésben. Magyar Péter már a választások előtt nyilvánvalóvá tette, hogy nem szavazna Karácsonyra, de ügyek mentén támogatná Budapest működését. Karácsony kihívója, Vitézy Dávid úgy nyilatkozott, hogy „programalapú együttműködést” szeretne, amiben a saját frakciójára, a Kutyapártra és a Tisza Pártra számít. Kérdés, hogy Magyar Péterék nyitottak lennének-e erre, hiszen Magyar azt is lenyilatkozta, hogy Vitézyre sem szavazna. A Kutyapárt a Tisza Párthoz hasonlóan gondolkodik a lehetséges együttműködésekről.

Magyar Péter mindenesetre szkeptikusan áll Karácsony Gergelyhez és az új közgyűléshez. A Karácsonnyal való egyeztetésről azt mondta saját YouTube-műsorában vasárnap, hogy sok kérdése van a főpolgármesterhez. A kritikáit már elmondta, és most meg szeretne vele beszélni sok mindent, de szerinte az elsődleges cél az lesz, hogy a főpolgármester elmondja, mit akar, hiszen neki kell közgyűlési többséget szerveznie maga mögé. „Annyit tudok ígérni, hogy meghallgatom őt” – mondta.

A Telex július 22-i élő műsorában azt is leszögezte Magyar, hogy a Tisza Párt nem fog beülni egyik fővárosi cég vezetőségébe sem, illetve delegálni és javasolni sem fognak tagokat. A főpolgármester-helyettes személyére sem tesznek majd javaslatot, és a tiszás képviselők sem vállalnának el egy ilyen felkérést. Kiss Ambrust és Tüttő Katát említette név szerint mint lehetséges főpolgármester-helyettesek. Róluk azt mondta, hogy őket biztosan nem fogják megszavazni. „Nem fogjuk konzerválni a DK és az MSZP bázisát”.

Az interjúban arról is beszélt, hogy nem nőtt meg a bizalma Karácsony felé, miután a fővárosi önkormányzat több százmilliót osztott szét jutalomként a fővárosi cégek vezetői között. Szerinte az is rombolja a bizalmat, hogy állítása szerint Karácsony emberei azt terjesztik, hogy meg fogják vásárolni a Tisza Párt képviselőit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!