Karácsony Gergely nem támogatja, hogy kereszt legyen a Szabadság-szobron

2024. augusztus 24. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

„A Szabadság-szoborról Budapest nélkül dönteni nem lehet” – írta szombat reggeli Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, miután a múlt héten bejárta a sajtót a hír: hatalmas fehér keresztet kaphat a Gellért-hegyi szobor. Karácsony arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szabadság-szobor Budapesté, a főváros beleegyezése mindenképpen szükséges a változtatáshoz. Ugyanakkor a személyes véleménye is az, hogy nem támogatja az „utólagos belebabrálást” a szobor talapzatán, de elrendelte a Margit hidat díszítő Szent Koronákról letört keresztek helyreállítását.

A szobor „Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan” – írta Karácsony. „A szobor ugyanis – a többi kiemelt közterületi alkotáshoz hasonlóan, függetlenül az adott közterület tulajdoni viszonyaitól – Budapest Főváros Önkormányzata vagyonnyilvántartásában hosszú évtizedek óta szerepel. A Várkapitányságnak már korábban is jeleztük, tegnap pedig újra nyomatékosítottam, hogy a szobor talapzatának tervezett átépítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül nem lehetséges” – írta a főpolgármester.

A még Bencsik Andrásból is ellenérzéseket kiváltó kereszt a Szabadság-szobor talapzatára került volna. Mindez a Citadella elhúzódó és évek óta folyamatosan dráguló felújításának részeként valósulna meg. Simicskó István szerint a kereszttel példát mutathatunk a hanyatló nyugatnak, Karácsony azonban posztjában ellenezte, és „utólagos belebabrálásnak” titulálta a tervezett átalakítást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!