Simicskó szerint a Gellért-hegyi Szabadság-szobor új keresztjével mutatunk példát a hanyatló Nyugatnak

2024. augusztus 16. – 13:27

Simicskó szerint a Gellért-hegyi Szabadság-szobor új keresztjével mutatunk példát a hanyatló Nyugatnak
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos, hogy Magyarország megerősítse a keresztény értékeket, példát mutasson a hanyatló Nyugatnak – mondta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára tervezett hatalmas fehér kereszt kapcsán az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A kereszténydemokrata politikus szerint minden civilizáció vallási alapzatra épült, és ha ez az alapzat elporlad, akkor az a civilizáció is összeomlik

– idézi a politikust az MTI.

Simicskó e felütés után kanyarodott rá a hanyatló Nyugatra, kiegészítve egy kis gyurcsányozással: mint mondta, tiszteletben kell tartani a keresztény szimbólumokat, ám Nyugat-Európában hanyatlik a kereszténység, templomokat rombolnak le. A frakcióvezető érdekesnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök ellenzi ezt a keresztállítást, holott rendszeresen bérmálkozik.

Simicskó István arról is kifejtette gondolatait, hogy

a Gellért-hegyi Szabadság-szoborhoz tervezett kereszt a szabadságot és a győzelmet is jelképezi, hiszen a Biblia szerint ahol az Úr lelke, ott a szabadság, a kelet-római császárok pedig a megnyert csaták után győzelmi kereszteket állítottak.

Ahogy korábban írtuk, bár Orbánék hatvanpusztai birtoka mellett a Citadella átépítését is tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők egyértelműen azt jelezték, hogy

nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához. Ennek ellenére fog kereszt kerülni a talapzatra

– írta hétfőn a Hvg.hu.

A Citadella megújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot is, zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása. A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is. Emellett a talapzatra elhelyeznek egy keresztet, „az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk.”

A kereszt beillesztéséről a főváros főépítésze, Erő Zoltán sem tudott, és habár beleszólása nincs, szerinte semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatására és egy újabb szimbólum elhelyezésére a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.

A felújítást két NER-közeli cég végzi: az egyik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., a másik pedig a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt. A munkával 2026-ra végeznének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!