Azt gondoltam, hogy én bármit megtehetek, mert Orbán Viktor kedvel engem

Legfontosabb

2024. augusztus 28. – 06:55

Azt gondoltam, hogy én bármit megtehetek, mert Orbán Viktor kedvel engem
Simonka György – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A költségvetési csalással vádolt volt fideszes országgyűlési képviselő és Pusztaottlaka frissen megválasztott polgármestere, Simonka György szerint a Fidesz el tud sikálni dolgokat, ha akar. Orbán Viktor pedig mindenről tud, ha tudni akar.
  • Bár milliárdok eltűnéséről, az ügyészség befolyásolásáról és irányításáról beszél, egy pillanatig sem fordult meg a fejében, hogy felszólaljon ezek ellen, mert őt csak a választókerülete érdekelte, nem pedig az ország ügyei, ahogy az sem, mekkora birtokot épít Mészáros Lőrinc vagy Orbán Viktor.
  • Akiket nem tartanak megbízhatónak a Fideszben, azoknak szerinte még a parlamenti titkos szavazásnál is meg kell mutatniuk a szavazólapjukat. Csak akkor dobhatják be az urnába, ha jól ikszeltek.
  • Mivel Lázár János egy időben a titkosszolgálatokért is felelt, Simonka szerint lehetnek olyan információi, amikkel zsarolhatja a felső vezetést. Rogánnak és Pintérnek is lehetnek, csak ők nem élnek vissza vele, magyarázta.
  • Egyszer bepálinkázva olyat írt ki a Facebookra a Pride-ról és a melegekről, hogy Rogán Antal hívta fel: a saját érdekében tüntesse el a posztot.

A Fideszben mennyire bevett, hogy a képviselők zűrös ügyekben vesznek részt? Miután pár évvel ezelőtt Lázár János önt kritizálta, ön azt mondta róla az egyik tárgyalásán, hogy csak maradjon csöndben, mert „úgy csinál, mintha nem vett volna részt azokban a dolgokban, amiket most szid”.

Akkor a Fidesszel kapcsolatos ügyekről volt szó, nem az én saját ügyemről. Lázár János gaztetteiről regényt tudnék írni, már meg is írtam egyébként, sőt, ki is nyomtattam, nehogy feltörjék a gépemet, és „véletlenül” eltűnjön. Azaz nem külön Lázárról meg a Fidesz dolgairól, hanem az életemről, azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak rám. Ezeket az embereket folyamatosan kérem fel, hogy küldjenek a könyvbe egy-egy velem kapcsolatos történetet, az első sztorit, ami beugrik nekik Simivel kapcsolatban.

De Lázár nem a Fidesz működését szidta, hanem önt. Azt mondta, hogy ön a bíróságon fogja befejezni a politikai pályafutását, és úgy fogalmazott: „Simonka Györggyel az én problémám nem az, hogy itt van, hanem hogy ide került, mármint hogy közénk került.”

Először is, ha én nem kerülök a Fideszbe, akkor 2010-14-18-ban nincs fideszes kétharmad, mert Dél-Békés, amit én szállítottam, hagyományosan baloldali körzetnek számított, ahol a jobboldal nem tud nyerni. Ezzel a kétharmaddal lehetett kinevezni minden olyan szervezet élére a vezetőket, amik ekkora hatalmat biztosítanak a fideszes tábornokoknak. Másrészt azt, hogy az én politikai pályafutásom véget érjen, azt Lázár el is intézte. Harmadrészt én a fideszesek körébe bekerültem, és tökéletesen tudom, hogy ő miket tett. Szerintem nem fog örülni, hogy napvilágra kerül az, amit én tudok.

De miket tett?

Hát hadd vegyék meg a könyvemet az emberek.

Mikor jelenik meg?

Nem tudom, még legalább egy év.

Lázár Jánostól is vár egy történetet a könyvbe?

Neki még nem írtam, de valószínűleg fogok írni neki is, aztán ő minden bizonnyal nem fog válaszolni semmit.

Milyen viszonyban vannak?

Nem vagyunk beszélő viszonyban. Amikor országgyűlési képviselő voltam, az utolsó években már egyáltalán nem beszéltünk egymással.

Honnan datálható ez a fagyos viszony?

Mi már akkor ismertük egymást Lázár Jánossal, amikor ő még a korábbi hódmezővásárhelyi polgármester, Rapcsák András – nyugodjon békében – táskahordozója volt. Rapcsákkal én sok mindenben üzleteltem, jártam be hozzá, és János hozta be a kávét. Aztán sokáig nem találkoztunk. Amikor 2010-ben országgyűlési képviselő lettem, akkor láttam, hogy ő lett a Fidesz frakcióvezetője. Akkor is csak annyit beszéltünk, hogy „szevasz, János, szevasz, Gyuri”. Aztán a miniszterelnök kinevezett engem a magyar termékek piacra jutásáért és a zöldség-gyümölcs termelői szerveződések reorganizációjáért felelős miniszterelnöki megbízottá. Az első feladatom az volt, hogy Mórakertet rázzam gatyába, hiszen ott 3,6 milliárdos hiány volt. Nem fizették ki a gazdákat, ebből politikai purparlé lett, hiszen a Mórakert Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselőhöz közel álló cég volt. Lázár nagyon nem volt jóban Nógrádival – mondjuk senkivel sem, a 200 fős frakcióban nem volt 10 ember, akivel jó volt a viszonya, mindenkivel össze volt veszve. Azt kérte tőlem, hogy vágjam el Nógrádi torkát, neki ez volt a szavajárása. Én meg mondtam neki, hogy én ismerem a Nógrádi Zolit, ismerem a családját, hát hogy képzeli, hogy én ilyet tegyek? De ő ezt kéri tőlem, és minden segítséget megkapok tőle. Mondtam, hogy nem, hogy János, ne feledd, én tudom, hogy te ki vagy, te a kávét hoztad be nekem, nekem te ne játszd meg az eszedet. De neki nem lehet nemet mondani. Ez volt az első konfliktusunk. Egyébként lett volna ok elkaszálni Nógrádi Zolit.

Akkor miért nem kaszálta el?

Mert nem ez volt a feladatom, nem vagyok ügyész. Lázár is megcsinálhatta volna. Tudtunk mindannyian a törvénytelenségekről.

De elkapta végül bárki? Például az ügyészség?

Nem. Elsikálták a dolgot.

Így működik a Fidesz?

Hát, ha akarják, el tudnak sikálni dolgokat. Ezt elsikálták. 3,6 milliárdos hiány volt, és hol van a bűncselekmény? Volt feljelentés?

Ez a kérdés.

3,6 milliárd, az most, 2024-ben is sok, hát 2010-ben? És ott gazdák voltak, akik nem lettek kifizetve. Rengetegen mentek tönkre, emberek felakasztották magukat ezért. És mégis el lett sikálva. Az állam fogta, és berakta a 3,6 milliárdot, és innentől kezdve rendben volt minden. De miért, az Elios-ügynél vagy a játszóteres ügyben nem ez történt?

Ez történt?

Nem vagyunk hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről. Magyarországon élünk, láttunk már ilyet. Megtörténnek ezek a dolgok. Hogy kinek a ráhatására, meg hogyan, ezt már a nagyok döntik el. A Fidesz úgy működik, ha valamire nincs azonnali jó megoldás, hanem kicsit tovább tart a dolog, akkor jön az, hogy toljunk be pénzt. Mennyi milliárd kell? Így aztán a Mórakertbe is toltak annyit, amennyit kellett. Ugyanez történt Mezőhegyesen, vagy az Eliosnál is. Tudjuk, hogy mennek ezek. Ha kell pénz, akkor mindig van.

És Lázárral ezek után hogy alakult a viszony?

Elkezdett engem szívatni, hogy nem járok be a frakcióülésekre. Mondtam neki, hogy János, nekem nem kell elmagyarázni, hogy miért kell igennel szavazni. Én Simonka Gyuri vagyok, egy jó katona, ha azt mondjátok, hogy igennel kell szavazni, akkor igennel szavazok, annak érdekében, hogy a körzetem megkapja azt, amire nekünk szükségünk van. Ha azt mondjátok, hogy nemmel kell szavazni, akkor nemmel szavazok, nem kell elmagyarázni, hogy miért.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Utoljára Mezőhegyes ügyén kaptunk össze. Itt van Magyarország legjobb termőföldje, ez a birtok több mint 10 ezer hektár. Én azt akartam, hogy a földeket a gazdák kapják meg, az én számításaim szerint évente 25-35 milliárd között hozott volna ez a gazdaság, ha valaki normálisan működtette volna, és az a pénz itt maradt volna helyben, a gazdáknál. Lázár egyben akarta volna tartani a birtokot, saját játszóteret akart. A vitával elmentünk a miniszterelnökhöz, aki előbb nekem adott igazat. Lázár ekkor mondta azt nekem, hogy ne álljak az útjába, mert elvágja a torkomat. Mondtam neki, hogy menjen vissza a miniszterelnökhöz akkor, mert vele vitatkozik, nem velem. Ki is osztották a gazdáknak a földeket, nagyon örült itt helyben mindenki, aztán jött a hidegzuhany, Lázár hozatott egy törvényt, amivel visszavették a mezőhegyesi földeket. Azóta veszteségesen működtetik, dolgozókat is kirúgtak. És még így is kaptak hozzá 50-60 milliárd forintot, gépekre meg felújításra.

Ha a miniszterelnök előbb ki akarta osztani a földeket, hogy mehetett át mégis ez a törvény?

Lázár egy ufó az én szememben, nem tudom megmondani, hogyan történnek ezek. Olyan dolgokat csinál meg, amiket másnak nem engednek. Ha akar egy körforgalmat csinálni a levegőben Vásárhelyen, akkor ő megcsinálja, akkor is, ha az 10 milliárddal többe kerül. Ha 12 milliárdot akar költeni a makói fürdőre, akkor költ. Miközben nincs pénze az országnak. Ez számomra értelmetlen.

De mi az, amit ő ennyire jól csinál?

Volt egy időszak, amikor ő felelt a titkosszolgálatokért.

És akkor innen lehetnek információi?

Én nem tudom, mondják meg önök. Magyarország egészét bejárják, én meg itt ülök Dél-Békésben.

Azért a Fidesz tetejéhez ön közelebb volt, mint mi.

Én ezt sejtem, és a parlamentben is ezt pletykálták. Lehetnek olyan információi, amikkel zsarolhatja a felső vezetést. Mert mindent megtesz. Olyan dolgokat is, amikről utólag mindenki azt mondja, hogy kár volt.

Akkor Lázár mellett Pintér Sándor és Rogán Antal is hasonló befolyással rendelkezhetnek? Pintér korábban, Rogán pedig most felügyeli a titkosszolgálatokat.

Én azt mondom, hogy ők a titkok tudói. De róluk nem hiszem, hogy ezeket a titkokat olyan látványosan kihasználták volna, mint Lázár. Amikor ő felelt a titkosszolgálatokért, akkor nyomták ellenem is az ügyemet az ügyészek. Meggyőződésem, hogy ebben is benne volt a keze, nagyon elfogultan nyomoztak az ügyészek.

De Lázár János sosem volt igazságügyi miniszter.

Hát Rogán se az.

Igen, de az ügyészség az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik.

A titkosszolgálat azért felettük áll, az mindent ellenőriz.

Akkor ön most azt mondja, hogy a titkosszolgálatokon keresztül befolyásolják az ügyészséget?

Azt gondolom, hogy Lázár rálátott a dolgokra, és igen.

Ön azt állítja most is, és korábban is beszélt erről, hogy a Fidesz befolyásolni tudja az ügyészséget. Egy korábbi interjújában viszont azt is mondta, hogy amikor nyomoztak ön ellen, akkor az ügyészség felajánlott önnek egy vádalkut: „Amennyiben én a Fideszre teszek terhelő vallomást, általános működésére, a sok mutyira és egyebekre, abban az esetben tanú lehetek” – ezt mondta. Ez a kettő hogy jön össze? A Fidesz befolyásolja az ügyészséget, de közben meg a pártra nézve terhelő vallomásokat akarnak kicsikarni?

Elmondom, hogy nekem ezt hogy magyarázták el. Állítólag az ügyészek egyik vezetője minden hétfőn eljár valahova eligazításra. Hogy pontosan hova, azt nem tudom, valami magasabb szintre. Délután visszajön, és elmondja, hogy mit kell tenni, a folyó ügyeket milyen irányba kellene terelni. Nekem ezt azok az ügyvédek mondták, akik látták, hogy működik ez a rendszer. De az ügyészek azért mégiscsak emberből vannak, nem érdekli őket a politika. Az érdekli őket, hogy a munkájukat végezzék. De nem hülyék, pontosan tudják, kik a főnökeik, és szó nélkül végre is hajtják, amit várnak tőlük. Lázár biztosan akarta az én fejemet, el akart lehetetleníteni, ezt meg a Fideszből tudom. Sokakkal beszéltem, és mindenki azt mondta, hogy ezt a Lázár tolja, ő hamarabb tud információkat a nyomozásról, mint mi. Emellett odakeveredett az ügyészségre két olyan ügyész is, akik 2016-2017 környékén még nagyon úgy gondolták, ha 2018-ban kormányváltás lesz, akkor nekik jól jöhet, ha levadásznak egy-két fideszes képviselőt, és emiatt majd az új kormánnyal lecseréltethetik a főnökeiket. Ők nem álltak meg annál, amire felhatalmazásuk volt a főnökeiktől, hogy levadásznak engem. Tovább mentek, akkor kértek információkat tőlem a Fideszről. Én azt hittem, hogy provokálnak, és ők fogják majd lejelenteni, hogy én beköptem a Fideszt. Úgyhogy nem beszéltem egy szót sem.

Akkor mit tett?

Elmentem a Fidesz-központba, és elmondtam, mit akarnak tőlem ezek az ügyészek. Ott azt mondták, hogy tartsak ki, ne nyilatkozzak, akármekkora nyomás is van rajtam. Akkoriban már teljesen ki volt borulva mindenki a kollégáim közül meg a családból, hetente jöttek hozzánk házkutatásra, hetente vittek el valakit vasban. Mindennapos félelemben éltünk.

Miért nem beszélt nekik Lázár Jánosról legalább, ha annyira rosszban vannak, és a könyvében úgyis tervez az ő ügyeiről írni?

Mert nem Lázárról kérdeztek, hanem a Fideszről.

Lázár János a Fidesz része.

Igen, csak ha Lázárról beszélek, akkor beszélek másokról is. Nem azt kérdezték, hogy Lázár János mit csinált, hanem azt, hogy mit csináltak többek között Kubatov Gábor vagy Lázár János emberei. És ezekről nem akartam beszélni. Meg sok mindenről nem is tudtam. Most már tudok, de akkor még nem.

De akkor itt most elismeri, hogy tényleg lett volna miről beszélnie.

A könyvemben meg fogom írni.

Tehát igen.

Amit az ügyészek kértek, abban volt igazság is, és volt egy csomó fikció is. Olyanok, amit ők gondoltak arról, hogy működnek a dolgok. Ezek az ügyészek hittek a 2018-as kormányváltásban, és azt gondolták, na most már lehet nyomozni a Fidesszel kapcsolatban. Na, őket végül börtönbüntetéssel jutalmazták, mert ha jól tudom, most börtönben vannak.

Akkor ez azt jelenti, hogy az ügyészségen belül azokat az ügyészeket jutalmazzák börtönnel, akik nem a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően dolgoznak?

Hát nem? Szerintem ez történt.

A kormánypárt ilyen vaskézzel ellenőrzi a vádhatóságot?

Nem tudom másképp összerakni. Van egy nyomozás velem szemben, és mindenkihez úgy mennek oda, hogy ha Simonka Györgyre terhelő vallomást tesznek, akkor szabadon távozhatnak, nem vádlott lesz belőlük, hanem tanú. Nekem meg azt mondják, ha elkezdek beszélni a Fideszről, akkor engem is elengednek. Aztán bemegyek a központba, elmondom, hogy az ügyészek mit kérnek tőlem, és egyszer csak azt látom, hogy ezeket az ügyészeket kirúgják, egyikük meg már két-három éve börtönben van.

És mindezt látva erkölcsileg hogyan ítéli meg ezt a rendszert? Arról beszél, hogy ügyészeket börtönöznek be, meg hogy már 2010-ben is eltűnt a pénz Mórakertnél.

Én ennél sokkal nagyobb pénzekről is beszélek. Kivettek a költségvetésből milliárdokat arra, hogy vízágyon feküdjenek a tehenek a mezőhegyesi Ménesbirtokon, és nem működik a rendszer.

De ha ön ezt látja belülről, akkor erkölcsileg nem érezte azt az évek alatt, hogy fel kellene szólalnia, hogy ez így nem jó? Ez ugyanaz a rendszer, amelyiknek ön nyomta az igent, amelyik az ügyészségen keresztül bedarál embereket.

Egy pillanatig sem. Ez a kérdés bennem eddig nem merült fel. Jó katona módjára végeztem a dolgomat, közben azzal voltam elfoglalva, hogy Dél-Békést felrázzam, nem a budapesti Fidesz működésével. Sőt, ha igazat akarok mondani, még azzal sem foglalkoztam, hogy mit szavazunk meg a parlamentben. Nem értettem az egészségügyi törvényhez, maximum annyi érdekelt, hogy nálunk az orvosi rendelők fel legyenek újítva. Nem értettem az alkotmánymódosításához, ha azt mondták, hogy ezt így kell megszavazni, akkor így szavaztuk meg. Egy csomó dolgot nem értettem a parlamentben, de ha azt kiabálták be egy szavazásnál, hogy igen, akkor igennel szavaztam. És nem csak én. Nem érdekelt, hogy működik a Fidesz vagy a kormány, amíg ide, Dél-Békésbe tudtam hozni a körzetnek járó pénzeket. És ezután is ez lesz. Nem érdekel, hogy kinek milyen ideológiai meg erkölcsi rendszere van, egyetlen dolog érdekel, az, hogy ide tudjam hozni a forrásokat Dél-Békésbe, és elégedettek legyenek velem a választók.

De azt hogy éli meg, hogy ön korábban egy téglája volt annak a rendszernek, amelyik most az állítása szerint törvénytelen eszközökkel megpróbálja önt bedarálni?

Nekem nem a rendszerrel van bajom, nem a rendszer akar bedarálni. Egy-két emberrel van bajom, például Lázár Jánossal. Nem is a Fidesz akar bedarálni, a Fideszen belül Lázár János akar félreállítani, hogy az én választókerületemben meg tudja csinálni azt, amit ő akar. Például Mezőhegyesen. Engem Erdős Norbert bosszant, aki most a Fidesz parlamenti képviselője ebben a körzetben, és nem tesz semmit a körzetünk érdekében, pedig jó pénzt vesz fel. Nekem nem azért van velük bajom, mert fideszesek, hanem mert rossz és alkalmatlan emberek. Én ebben a rendszerben jól el tudtam működni úgy, hogy nem foglalkoztam az országos politikával, mert nem kellett vele foglalkoznom. Kispályás voltam én ahhoz, hogy a nagy rendszer működésével foglalkozzam. Nem is akartam átlátni, hiszen akkor is tudtam és most is tudom, hogy változtatni úgysem tudok rajta. Nem örülök annak, hogy a rendszeren belül ennyire el tudott szabadulni egy-egy ember, mert ez egy rendszerhiba. Ez a Fidesznek sem jó.

De az nem Lázár Jánoson meg Erdős Norberten múlik, hogy az ügyészség politikai irányítás alatt áll, vagy hogy eltűnik 3,6 milliárd forint és nincs vádemelés, hanem a rendszeren.

Valakinek azért abban is benne volt a keze.

Ebben a rendszerben azért van valaki, aki elvileg mindenről tud, és aki irányítja az egészet 14 éve. Őt úgy hívják, hogy Orbán Viktor.

Ez nagyon jól hangzik, de nem így van. Orbán Viktor nem foglalkozik ilyen apróságokkal.

Mint az ön ügye?

Igen.

Vagy mint milliárdok eltűnése?

Attól függ, kiről és mekkora milliárdokról van szó.

3,6 milliárd forint nem üti meg Orbán Viktor ingerküszöbét?

Nem.

Hány milliárdnál kezd már el a miniszterelnök is ilyen kérdésekkel foglalkozni?

Nem tudom. Ő kiadja a feladatot, hogy „oldjátok meg”, és csak akkor foglalkozik
vele újból, ha nem sikerül megoldani. Már a külpolitika irányába indult el tíz évvel ezelőtt, abban találta meg az örömét, abban tud lubickolni.

Akkor arról sem tud, hogy közben felépült egy hatvanpusztai birtok, a legjobb barátja pedig gázszerelőből lett az ország leggazdagabb embere?

Nem ezt mondtam. Hát senki sem hülye. Jogilag biztos, hogy nincs hozzá semmi köze, de azért ahhoz nagyon hülyének és elfogultnak kell lenni, hogy valaki azt mondja, ezekhez neki semmi köze sincs.

De bizonyára önnek is van egy erkölcsi mércéje, ami alapján meg tudja ítélni, hogy ez rendben van-e vagy sem.

Engem nem érdekel, hogy ő keres-e több százmilliárdot, vagy hogy önnek mennyi a fizetése. Engem nem érdekel, hogy ki mennyit keres, vagy kinek milyen háza, autója van. Én sose irigykedtem senkire.

De ha valaki törvénytelenül keres?

Tudom, hogy egy országgyűlési képviselőnek az ország ügyeivel is kéne foglalkoznia, de soha nem foglalkoztam vele. Mint egy buldog, mentem előre, és harcoltam ki forrásokat fideszesekkel szemben Dél-Békés számára. Igen, fideszesekkel szemben, hiszen az ellenzéknek sosem osztanak lapot. Arra jöttem rá, hogy szép szóval semmit nem lehet elérni, harcos kiállással pedig mindig egy másik fideszes erővel találtam szemben magam. Ezért hoztuk létre az országosan egyedülálló összefogást a térségünk polgármestereivel és intézményvezetőivel, mert ez az együttműködés már meghatározó lobbierőt biztosított számomra az ügyek intézéséhez, hogy a többi erősebb lobbierővel bíró körzet ne tudja lenyúlni a nekünk járó pénzeket. Persze, mivel én mentem elöl, én kaptam a legtöbb vasat, mert én léptem mindenki tyúkszemére. De ez nem érdekelt, csak a cél lebegett a szemem előtt, hogy bebizonyítsam, sikerülni fog felzárkóztató pályára állítanunk Dél-Békést. Sikerült is annyi fejlesztést megvalósítanunk az én képviselőségem alatt, mint azt megelőzően 40 év alatt sem. Amit meg nem tudok megváltoztatni, azzal nem foglalkoztam. Hol érdekel engem az, hogy mekkora birtokot épít a Lőrinc vagy a Viktor? Engem csak az érdekel, hogy én hogyan tudok boldogulni, és hogyan tudom elvégezni a rám bízott feladatokat. Hogy ide eljussanak a pénzek, és mi is tudjunk normális utakon járni.

Tegyük fel, hogy 2026-ban megválasztják és visszakerül a parlamentbe. Létezik-e olyan országos ügy vagy erkölcsi szint, amikor már ön is felszólalna?

Nincs. Parlamenti felszólalással soha senki nem intézett semmit a választókerületének. Én sem fogok felszólalni a parlamentben azért, mert valaki nekem tetszik vagy nem tetszik, mert nem ez viszi előrébb a térségünket. Most azt látom, hogy a Fidesz és a Tisza Párt között fog eldőlni a választás. És tök mindegy, hogy ki fog nyerni. Ha azt mondják, hogy nekik a többséghez az én szavazatomra van szükségük, akkor azt mondom, velük szavazok, ha az útjaink, intézményeink fel lesznek újítva, ha kapunk pénzt például a turizmus vagy az ipar fejlesztésére.

Tehát ha mondjuk Magyar Péter lesz a miniszterelnök, és a parlament arról szavaz, hogy megtámadjuk-e Romániát, akkor ön azt fogja mondani, hogy „Péter, meg kell csinálni ezt és ezt a járdát Pusztaottlakán, és akkor oké”?

Oké, vannak extrém esetek, nem fogok háborúra szavazni. Valami az én ingerküszöbömet is átüti.

A hatvanpusztai birtok akkor belül van az ingerküszöbén.

Nem érdekel. A hatvanpusztai kastélyt úgy értékelem, hogy az sem engem, sem a dél-békési választókat nem érdekli és nem érinti. Tudom, hogy áttételesen igen, mert azt lehet mondani, hogy a mi adónkból van, de nem érdekel.

De ha a kastélyok felhúzásával vagy a milliárdok eltűnésével ön nem foglalkozik, ezek önt nem érdeklik, akkor végül is mi akadályozza meg abban, hogy saját magának is eltegye a pénzt? Mert az ön ellen folyamatban lévő büntetőügy pont erről szól.

Bocsánat, de nem ismernek. Nem voltam erre rászorulva. Én már az országgyűlési képviselőségem előtt is egy vagyonos ember voltam. Külföldön dolgoztam, hazajöttem, céget építettem. Már az első vagyonnyilatkozatomban is több mint 1 milliárd forint szerepelt. Módos ember vagyok, vannak földjeim, házaim, gazdálkodom. Magyarország legnagyobb görögdinnye- és paprikatermesztő gazdája voltam. Most már nem, most kisebbet csinálok.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ha rá lett volna szorulva, simán el tudta volna tenni a pénzt?

Az már egészen más kérdés. Akkor lehet, hogy elgondolkodtam volna rajta. De hogy csináltam volna meg? Nem vagyok Orbán Viktor.

Akkor ez azt jelenti, hogy ön erkölcsileg magasabb rendű ember, mint a miniszterelnök? Ott időközben felépült egy hatvanpusztai birtok, ön meg az állítása szerint nem tett el semmit abból, amiből eltehetett volna.

Nem tartom magamat erkölcsileg magasabb rendűnek Orbán Viktornál. Minden egyes tégláért megdolgoztam a házamban, sőt a kandallót is én építettem. Nem vagyok irigy Lőrincre sem, nem érdekel, hogy van ezer milliárdja. Talán csak az érdekel, hogy óriási károkat okoz a Fidesznek és a közéletben is. Rombolja a közbizalmat. Eléggé átlátszó, hogy Lőrinc azért kapja meg ezeket a pénzeket, mert úgy alakítják a közbeszerzéseket. Ez természetesen visszás, de nem törvénytelen. Az persze nem tetszik, hogy engem olyan dolgokért basztat az ügyészség, amit ők napi szinten csinálnak.

De ön tényleg nem csinálta?

Nem mondom, hogy szent vagyok. Ha huncutságról volt szó, engem sem kellett félteni, amíg nem volt vesztenivalóm. Most már van. Mire képviselő lettem, már volt családom, vállalkozásom, vagyonom, pozícióm, és ezt én nem kockáztattam volna soha. Nem követtem el azt sem, amivel vádolnak.

Ha már szóba került a miniszterelnök: mikor beszélt vele utoljára?

Talán 2022 tavaszán, még a választások előtt. De addig is folyamatosan beszéltem vele az ügyemről is. Amikor behívott, mindig várnom kellett kicsit, egy szinttel lejjebb, a Rogánnál, míg a Viktornál fent volt valamelyik nagykövet, vagy bárki. Közben meg Rogán fogadta a Habonyt, meg másokat. Aztán amikor volt fél órája, akkor felmentem a miniszterelnökhöz, és tájékoztattam az ügyemről, többek között arról is, hogy szerintem Lázár csinálja ezt velem. Ő azt mondta, hogy nem hiszi, de majd utánajár. Szerintem nem volt rá ideje, hogy utánajárjon vagy Lázárék félretájékoztatták. De mindig kedvelt engem, mert velem lett meg mindig a kétharmad. Ez egy baloldali körzet, én tudtam itt nyerni. Ha én nem vagyok, akkor nincs kétharmad.

Ezt már mondta, de 2022-ben is kétharmad lett, pedig akkor nem indult.

Jó, de azokról az időkről beszélek, amikor én indultam. Most még jobb eredmény is lett a kétharmadnál, de nem is volt nehéz nyerni ebben a körzetben. Ha azt mondtad, hogy te a béke pártján vagy, mindenki más meg háborút akar, akkor te nyertél. De 2010-ben nem így volt. Azt gondoltam, hogy én bármit megtehetek, mert Orbán Viktor kedvel engem, mert velem mindig megvan a kétharmad, hozom ezt a körzetet, amiről mindig úgy tűnt, hogy fideszes jelölt nem tudja hozni. Vertem az asztalt a minisztériumokban a körzetem érdekében, éppen csak a cipőmet nem vettem le, hogy azzal verjem. Mindenkinek ráléptem a tyúkszemére, aki a mi körzetünkkel szembe ment. De ha én nem indulok el a politikai pályán, akkor nekem nincs ügyem. Az még Kolumbiában is egyedülálló lenne, amit az ügyészség csinál.

A büntetőügyének koronatanúja, Juhász Gábor úgy vallott a bíróságon, hogy ön azt mondta neki, a nyomozásáról Rogán Antal és Kubatov Gábor adott önnek információkat. Valóban segítették önt információkkal?

Én tájékoztattam Kubatovot meg Rogánt arról, hogy mi történik az ügyemben, én panaszkodtam nekik.

Nem tudtak semmit az ügyről?

Hát, legalábbis nekem nem mondták. Még Orbán Viktornak is panaszkodtam, heti szinten elmondtam neki, hogy milyen problémákkal kell szembenéznem. Azt nem tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor ne tudott volna az ügyről. Ha akar, mindenről tud. Mégiscsak Magyarország miniszterelnöke, mindenkit ő nevezett ki. De azt is gondolom, ha sejtették volna, hogy ez ilyen szintig elmegy, akkor tettek volna lépéseket. Itt valami kisiklott. Juhász Gábor pedig bevallotta a bíróságon, hogy az esetek 90-95 százalékában személyesen nem tapasztalt semmit, csak hallomásból tud dolgokról, a maradék 5-10 százalékban pedig nem tud bűncselekményről. Tanú pedig csak az lehet, aki tud is valamit tanúsítani.

Magyar Péter is részben azzal robbant be a közéletbe tavasszal, hogy nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt a volt feleségéről, Varga Juditról. Ezen a volt igazságügyi miniszterrel arról beszélnek, hogy Völner Pálnak még a vádemelés előtt szólhattak arról, hogy ellene nyomoznak.

Mindig fenntartással kezelem, amit Magyar Péter mond. A Fideszen belül is vannak elégedetlen emberek, akiket valahogy ki kell szűrni. Csintalan Sándor szerint ezt a Fidesz úgy csinálja, hogy mindig kijelölnek egy embert, aki nagyon elégedetlen a kormány működésével, és megnézik, kik húznak ehhez az emberhez. Onnantól kezdve Orbán és az egész Fidesz-rendszer is különös figyelmet fordít rájuk. Például amikor a Kúria elnökéről titkos szavazással döntenek a parlamentben, ezek az emberek csak úgy szavazhattak, ha előtte megmutatták a szavazólapjukat a kijelölt képviselőtársuknak. Ha jól ikszeltek, bedobhatták a lapot az urnába.

Ez szembe megy a házszabállyal, nem?

Ezt csinálják. Hála a jó Istennek, én mindig a megbízható kategóriába tartoztam. De Magyarországon rengeteg elégedetlen ember van, és kell valaki, aki összegyűjti a neveiket, telefonszámaikat. És majd a választásnál meg lehet őket valamilyen direkt marketingeszközzel szólítani. Magyar Péter most nagyon hőbörög a Fidesszel szemben, de amikor odakerül a sor, meg fogják kötni a dealt, és együtt fognak kormányozni. Ezt mondta Csintalan Sándor is, hogy Magyart a Fidesz találta ki. De nekem is leesett, hogy ez tényleg igaz lehet, mert nem ez lenne az első eset, hogy ilyet csináltak a Fidesznél. Rogán Tóni, Gyürk Andris, meg még páran összedugják a fejüket, akkor ki tudnak ilyeneket találni. Az a 30 százalék, ami most hozzá húz, nem szavazott volna a Fideszre, de így begyűjtötték őket, és nem a Gyurcsánynál vannak, aki valódi ellenség lehetne, ha egyszer kinőné magát. Helyette olyan embernél vannak, akit tudnak a tökénél fogni. De közben amit Magyar mond a Fideszről, annak minden szavát alá tudom írni.

Szóval tényleg a döbrögik országa ez?

Igen.

És Rogán Antal a kormány Richelieu-je?

Igen. Minden igaz, amit mond.

És romokban az egészségügy és az oktatás?

Az oktatást nem látom annyira, nem értek hozzá. A mi gyerekünk egy nagyon jó általános iskolába jár. Az egészségügy tényleg romokban van. Tolják át a rendszert a magánszféra irányába, de már ott sem kapsz pár héten belül időpontot. Államiban meg semmikorra se. Viszont tegyük hozzá, hogy Magyar Péter sem kínál megoldást semmire, csak a problémákra mutat rá.

És akkor abban is igaza van, hogy Rogánék előre szóltak Völner Pálnak az ellene zajló nyomozásról?

Nem voltam ott, ezért ezt nem tudhatom.

És Rogánnak tényleg ilyen nagy a hatalma a Fideszen belül? Azt is beszélik, hogy ma már azt is Rogán Antalék döntik el, hogy egy képviselő milyen posztokat tehet ki a Facebookra. Ezt ön is tapasztalta?

Az én időmben úgy volt, hogy mindenki posztolhatott, de ezeket figyelték. És ha valaki valami rosszat írt, akkor azt visszavonatták vele. Egyszer kajakoztunk a barátaimmal, előtte rendesen bepálinkáztunk. Akkor volt a Pride, én meg kiírtam, hogy a buzeránsok csak provokálnak minket. Hívott Rogán titkára, hogy vegyem le a posztot. Mondom, hagyjál már, hát ki vagy te, hogy megmondd nekem, mit csináljak, ez az én véleményem, egyébként is erős vagyok, már be vagyok pálinkázva. Eltelt egy óra, hívott a Rogán, hogy Simi, a te érdekedben vedd le a posztot. Én akkoriban még azt gondoltam, ez a poszt beleilleszkedik a Fidesz rendszerébe, hiszen a felszínen mi nagyon ellene vagyunk a homoszexuálisoknak. Utána jöttem rá arra, hogy tele van buzival a Fidesz. De többekkel jóban is voltam. Sőt, voltak közöttük olyanok is, akik azonnal segítettek, amikor segítséget kértem tőlük. Tehát még segítőkészebbek meg együttműködőbbek voltak, mint a sok nagyképű miniszter meg államtitkár. De egyébként a könyvemben le fogom ezt írni.

Mármint a neveket?

Aha. Ott rengeteg név lesz.

Korábban úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem hiányzik önnek a politika, bizonyára ezért is, amiről eddig beszéltünk. Miért döntött úgy, hogy mégis visszatér a közéletbe? Nem volt jobb az alpakákkal meg a tevékkel?

Nagyon örülök, amikor ott vagyok az alpakákkal és a tevékkel, és azt nem is adom fel, azt csináljuk folyamatosan.

Októbertől Pusztaottlaka polgármestere lesz. A polgármesterség mellett is lesz rájuk ideje?

Simán. A szülőfalum egy kicsi falu, bele fog férni ebbe a munkakörbe az is, hogy a szafariparkkal fogok foglalkozni. Mellette őstermelő vagyok, még az is bele fog férni.

Bár megnyerte a polgármester-választást, rögtön utána be is jelentette, hogy 2026-ban el akar indulni az országgyűlési választáson. Miért indult akkor polgármesternek, ha másfél évnél többet nem akar maradni Pusztaottlakán?

Ez egy folyamat része volt. Azért indultam el polgármesternek Pusztaottlakán, mert a körzet jelenlegi fideszes országgyűlési képviselője, Erdős Norbert engem kért meg, mint pusztaottlakai alpolgármestert, hogy az összes helyi projektet egy bizonyos kivitelező céggel valósítsunk meg. Ezek több százmilliós forintos turisztikai projektek. Meg is mondta, hogy kivel kell megcsinálni: az ő kampányfőnöke, Kopp Szilárd és az ő fia cégével. Én erre nem voltam hajlandó, mondtam neki, hogy egy közbeszerzésen ekkora összegeket nem lehet csak úgy abba az irányba terelni, amerre ő akarja. Ő erre azt mondta, hogy van egy fideszes cég, akit bízzak meg, ők pedig meg fogják oldani, hogy mégiscsak Kopp Szilárdék nyerjék meg ezeket a beruházásokat. Erre is nemet mondtam. Ezt azóta tagadják, sőt Kopp azt nyilatkozta, hogy Dél-Békésben nyolcszor indult a cégük közbeszerzésen, és egyszer sem nyert. Persze itt is hazudnak, mert csak Pusztaottlaka szomszédos településeit néztem körbe és Medgyesegyházán, Medgyesbodzáson, Csanádapácán is mindenhol több száz milliós munkákat nyertek el.

Aztán amikor a jelenlegi polgármester asszony bejelentette, hogy nem fog újraindulni, és nem akar a helyi Fidesz elnöke lenni, akkor úgy döntöttem, hogy elindulok független jelöltként, valamint én lettem helyette a Fidesz-csoport elnöke is. Ekkor Erdős Norbert feloszlatta ezt a Fidesz-csoportunkat, tagdíjtartozás miatt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Aztán a mostani választáson mindegyik városi polgármesterjelölt, akit Erdős Norbert állított, elbukott. Elbuktak a képviselő-testületek is, vannak olyan járási központok, aminek testületébe egyetlen fideszes képviselő sem jutott be. És ezt Erdős úgy kommunikálta, hogy nem számít, mert így is jobboldali emberek lettek a polgármesterek, az eddigiekre pedig nincs szükség. Nekem akkor esett le, hogy itt feláldozhatóak az emberek. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet a Fideszben. Ebben a pártban volt bajtársiasság, így dolgoztunk éveken keresztül. Erdős Norbert viszont már nem tartozik bele abba a körbe, akik így gondolkodnak. Ezért döntöttem úgy, hogy elindulok jelöltként ‘26-ban, mert nagyon sokan biztattak arra, hogy hozzuk vissza azt a légkört, azt az összefogást, ami régen volt.

Ha ön csak alpolgármester volt Pusztaottlakán, Erdős Norbert miért önt kereste meg és nem a polgármestert?

Én a fejlesztésekért és a turisztikáért felelős alpolgármester vagyok Pusztaottlakán, ez a terület hozzám tartozik. Egyébként lehet, hogy kereste a polgármestert is, erről nekem nincs információm. Bár azt gondolom, tudnék róla. 2022 nyarán Erdős kijött hozzám a szafariparkba, hozott egy üveg bort, és megköszönte, hogy támogattam. Nélkülem nem indulhatott volna, mert Orbán Viktor miniszterelnök úr kimondta, hogy ebben a körzetben csak az indulhat, akit a Simonka Gyuri jóváhagy. Hiszen mégiscsak az én utódomról volt szó. Nem akartam Erdős Norbertet, kézzel-lábbal tiltakoztam ellene, hiszen tudom, hogy ő egy szerencsétlen, lusta, tohonya ember, aki még mindig eltéved Dél-Békésben. Nem itt laknak, nem érzik mi a baja az itt élőknek. Szájer Józseffel volt nagyon-nagyon jóban, ő ejtőernyőztette egyik magas pozícióból a másikba. A végén mégis rábólintottam.

De akkor miért?

Azért, mert összehívtak egy nagy beszélgetést a Lendvay utcában, ahol sokan ültek az asztalnál, többek között Kubatov Gábor is. Azt mondták nekem, hogy tudják, hogy én nem őt akarom, és bár nem tehetnék meg, hogy az én akaratom ellenére indítanak valakit, mégis azt kérik tőlem, hogy szeressem az Erdős Norbertet. És amikor az ember fideszes, akkor a főnökeinek, például Kubatov Gábornak azért nem mond nemet.

De akkor kinek az embere Erdős Norbert, hogy ennyire tolják?

Most már szerintem senkié, de régebben a Szájer Jóskának volt az embere. Nagyon-nagyon jóban voltak.

Ezt már mondta akkor is, amikor Erdős negatív tulajdonságait sorolta. Mi a gond Szájer Józseffel?

Nekem nem volt a Szájer Jóskával semmilyen kapcsolatom, csak találkoztam vele néha frakcióüléseken. De az Erdős Norbi nagyon jóban volt vele.

Azt is mondta az előbb, hogy ön azután döntötte el, hogy elindul polgármesternek Pusztaottlakán, miután az eddigi polgármester, Pál-Árgyelán Elvira kijelentette, hogy ő nem indul. Ez nem inkább fordítva volt? Ön hamarabb jelentette be az indulását, a polgármester pedig csak később mondta, hogy visszalép az indulástól.

Mi napi munkakapcsolatban vagyunk. Még 2024 elején mondta, hogy nem akar indulni. Akkor mi még győzködtük. Akkor döntötte el véglegesen, amikor Erdős feloszlatta a Fidesz-csoportot, és mindannyiunkat kirúgott belőle. Úgy látta, ha nincs fideszes háttér, akkor nehéz lesz bármit megvalósítani a faluban. Akkor mondtam, hogy jó, akkor indulok én. Erdős még ezután is próbálta győzködni Elvirát, hogy induljon, de én mondtam neki, hogy az Erdős valamit huncutkodik, hiszen már nem Fidesz-tag, mert kiraktak mindannyiunkat, maximum Fidesz-támogatottként tud indulni. Kiderült, hogy nekem van igazam, és akkor Elvira visszalépett.

A Fideszben senki sem fizeti a tagdíjat? Mindig, amikor valakit kizárnak a Fideszből, ez az indok.

Érdekes, hogy ön erről tud, mert én 16 évig voltam országgyűlési képviselő, és nekem nem volt tudomásom arról, hogy így valakit ki lehet zárni. Egyébként senki sem fizeti a tagdíjat, bárhova nézünk. Orosházától a legkisebb településig, mindenhol tagdíjelmaradások vannak. De én soha senkit nem zártam ki ezért.

Tehát akkor ez inkább egy eszköze a területi vezetőnek, hogy aki nem tetszik neki, azt így zárja ki?

Igen, ez jó eszköz erre. De én is csak akkor szembesültem ezzel, amikor megkaptuk a levelet. Azzal hívtak fel a csoporttagok, hogy hát mi ezt érdemeljük? Miután ennyi éven keresztül gürcöltünk, kampányoltunk, aláírásokat gyűjtöttünk? Ekkor néztem bele az alapszabályba, és akkor láttam, hogy igen, ez tényleg lehetséges.

Ahhoz képest van pénze a pártnak.

Ez inkább egy ilyen identitáserősítő dolog akar lenni.

Amúgy ez mennyi pénz?

Úgy tudom, talán 300 forint per hó. Tehát lehetett volna akár szólni is erről. Ha én lettem volna a választókerületi elnök, és látom, hogy ilyen probléma van, azt mondtam volna, srácok, kaptok két hetet, fizessétek be.

Elég súlyos korrupcióval vádolja Erdős Norbertet. Amikor ön volt országgyűlési képviselő ebben a körzetben, akkor nem csinálta ugyanezt? Hogy baráti cégeknek szervezett beruházásokat?

Soha.

De miért ne lehetne elhinni, hogy az ön képviselősége alatt is ugyanúgy mentek itt a dolgok, ahogyan az ön állítása szerint most mennek?

Nem mondom, hogy ez elképzelhetetlen, lehet, hogy mások csinálták ezt. Én nem csináltam.

A büntetőügye is ilyesmiről szól, nem?

A kettőnek az égvilágon semmi köze nincsen egymáshoz. Az én büntetőügyem az én magánvállalkozásomról szól.

De EU-s forrásokat irányított a saját céghálója felé.

Tegyük tisztába. Az én büntetőügyem semmilyen szinten nem kapcsolódik az országgyűlési képviselői munkámhoz. A Magyar Termés TÉSZ Kft. az én magánvállalkozásom, és semmi mással nem foglalkozott, csak zöldség-gyümölcs-felvásárlással. Ezt a politikával nagyon nehéz összekeverni. A politika szavazatokat gyűjt, a felvásárlócég meg gyümölcsöt. Ráadásul akkor még nem is voltam országgyűlési képviselő, amikor az ügyészség állítása szerint megítélték a támogatásokat és megtörténtek a vádiratban állított cselekmények. A cégem még a 2010 előtti, Gráf József-féle szocialista kormánytól kapta meg ezt a több mint egymilliárd forintos támogatást, hűtőházak építésére, kamionok és gépek vásárlására. Amikor képviselő lettem, akkor egy darabig nem is voltak pályázatok. Majd 2013-14 körül kezdtek el beindulni a fejlesztések, de azok is csak azért, mert én kiharcoltam őket az önkormányzatoknak. De én egyetlen egyszer nem mentem oda egyetlen polgármesterhez sem, hogy nekem van egy cégem, és azt szeretném, hogy ők ezt a beruházást azzal csináltassák.

Azért mégiscsak sok olyan EU-s forrás érkezett ebbe a körzetbe, ami önhöz közel álló cégeknél kötött ki.

Például?

A kerékpáros központ, az őshonos állatok kifutója, Hadházy Ákos is készített egy videót, amin bemutatta azokat a helyi projekteket, amik meg sem valósultak.

Azért ne higgyünk el mindent a Hadházy Ákosnak, csak azért, mert a kamerába mondja. Hadházy Ákos nagyon sokszor csúsztatott, és úgy fogalmazott, hogy abból szenzáció legyen, hogy bekerülhessen a tévékbe és a hírportálokra. Engem ezek a hírportálok nem nagyon kérdeztek meg, de önöknek akkor elmondom, ha már kérdezték. Egyetlen olyan pályázat sincs, aminek a kivitelezésére én céget javasoltam volna. Hadházy Ákos beszélt arról, hogy nem valósultak meg a pusztaottlakai pályázatok. Ezek 2016-ban lettek benyújtva a megyei közgyűléshez, hiszen TOP-os pályázatokról beszélünk. Két év múlva döntött csak róla a Lázárhoz tartozó minisztérium. Közben viszont már annyi idő telt el, hogy ugyanazokon az árakon már nem lehetett megvalósítani, de plusz forrást nem adtak. Ezért azt át kellett dolgozni. Ez tartott körülbelül egy évig. Aztán 2020-ban jött a pandémia, amikor senki sem dolgozott, mindenki be volt tojva. Eltelt újabb két év, a határidők leteltek. Közben jött a Hadházy Ákos, és arról beszélt, hogy ezeket már 2020 végére be kellett volna fejezni, még sincsenek befejezve, pedig a pénzeket megkapták. Ez igaz is, a pénz ott csücsül a pusztaottlakai önkormányzat számláján is. Nem vált köddé, nem lett rosszul elköltve, ahogy azt ő állítja.

Aztán ahhoz, hogy a kivitelezést ki lehessen írni, a Navracsics-féle minisztériumnak kell kiadni egy KFF, vagyis közbeszerzési tanúsítványt. Ezt általában 30-60 napon belül kiadják, de ha valakivel ki akarnak szúrni – mint Például Márki-Zay Péterékkel Vásárhelyen, vagy Erdős Norbert hatására velem Pusztaottlakán –, akkor ezt a tanúsítványt egyszerűen nem adják ki. Nemhogy 60 napon belül, de fél vagy egy éven belül sem. És akkor egyszer csak lejár a véghatáridő, és nem tudják kiírni a közbeszerzést a kivitelező kiválasztása érdekében, vagyis megvalósítani a projektet. Ez történt Pusztaottlakán is. Ezért is mondtam azt, hogy polgármesterként az első dolgom lesz beperelni a minisztériumot a késlekedésért. Hiszen itt nekünk nem felróható okból nem valósultak meg ezek a beruházások. Kértük is, hogy 2025-ig hosszabbítsák meg a határidőt.

És akkor addigra elkészülnek?

Ha a bíróság kimondja, hogy nekünk van igazunk, akkor igen. 2025 év végéig még van másfél év, az nagyon hosszú idő. Ezt fél év alatt meg lehet csinálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!