Vízágyak is lesznek a Lázár János vezette Ménesbirtok új tehénistállóban

2023. július 25. – 05:49

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőhegyesi Ménesbirtok 2023. január elején írt ki közbeszerzést a területén fekvő 81-es majorban építendő istállók kivitelezésére, a beruházás mérnöki és műszaki ellenőri feladatainak ellátására pedig áprilisban, írja az Átlátszó. A mérnöki feladatokat az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. végezheti el közel 38 millió forintért,

a kivitelezést az A-Mezőgép Kft. nyerte el nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal,

ez utóbbi költségét 2020-ban 2,5 milliárd forintra, később pedig 2,9 milliárd forintra becsülték. Az A-Mezőgépnek az elmúlt négy évben összesen nem volt 3,3 milliárd forint forgalma, fő tevékenységi köre az útépítés.

A 3,3 milliárdért cserébe először el kell bontaniuk hat istállót a körülöttük lévő utakkal, jászlakkal, karámterekkel, majd két épületet felhúzni a szarvasmarhák részére, az egyik tetejére napelemrendszert telepítenek majd. Ezenkívül épül szalmatároló, esőbeálló, dög-, trágya- és tüzivíztároló, valamint silófermentáló is.

A beruházást részben európai uniós pályázatból fedezik, amire a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. közel 1,2 milliárd forintot nyert el. A két új tehénistálló 2024 harmadik negyedévére készülhet el.

„A fejlesztés hatására 1000 növendék egyed válik elhelyezhetővé. 4000 tonna tömegtakarmány elhelyezése valósul meg.

A vemhes üszők istállójában vízágyon fekszenek az üszők,

hiszen a későbbi tejtermelő istállóban is ez a technológia található, hamarabb megszokják az állatok” – írják a projektről.

2022-ben növelte nettó árbevételét és eredményét is a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – írta a VG. A cég beszámolója szerint a 2021-es 8,025 milliárd forint után tavaly 9,686 milliárd forintos nettó forgalmat értek el,

adózott eredményük pedig a 2021-es 864 millióról 1,394 milliárd forintra emelkedett.

A kormány a többi „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz” (KEKVA) hasonlóan 2021-ben hozta létre a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt is, melynek kuratóriumi elnöke Lázár János lett. A szervezet megkapta ajándékba az állami tulajdonú Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amit Lázár már évek óta igazgat. Lázár Jánossal 2021 tavaszán készítettünk hosszabb interjút, akkor bejutottunk a mezőhegyesi ménesbirtok különböző egységeibe is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!