Schadl–Völner-ügy: Magyar Péter felülvizsgálati kérelmet nyújt be az ügyészség határozata ellen

2024. augusztus 26. – 10:17

Schadl–Völner-ügy: Magyar Péter felülvizsgálati kérelmet nyújt be az ügyészség határozata ellen
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Schadl–Völner-ügyről, a kórházi állapotokról és a Tisza Párt új korrupcióbejelentő programjáról is beszélt Magyar Péter a hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, ahol lemondásra szólította fel Takács Péter egészségügyi államtitkárt, és azt is elárulta, hogy milyen feltételekkel támogatnák a budapesti olimpia megrendezését.

Felülvizsgálati kérelmet nyújt be Magyar Péter a Schadl–Völner-ügyben nyilvánosságra hozott hangfelvételek ügyében indított nyomozást megszüntető határozata ellen – jelentette be a Tisza Párt elnöke a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón.

Magyar Péter márciusban hozott nyilvánosságra egy titokban rögzített hangfelvételt, amelyen volt felesége, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter azt állította: Rogán Antalék kihúzták a nevüket a Schadl–Völner ügy nyomozati anyagaiból. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást indított az ügyben, de nem talált bűncselekményt, így lezárták az eljárást.

Magyar szerint több trükköt is bevetetett az ügyészség, hogy eltussolják az ügyet: nem az általa nyilvánosságra hozott hangfelvétel és az ő tanúvallomása alapján indított nyomozást, hanem a fideszes feljelentőt, Tényi Istvánt ismerték el feljelentőnek. Ennek az a jelentősége, hogy a feljelentőnek plusz jogosultságai vannak, például belenézhet a tanúvallomásokba, és a megszüntető határozat után először ő kérhet felülvizsgálatot. Mivel azonban Tényi a határidőre nem kért felülvizsgálatot, Magyar most megteszi ezt. Azt ígérte, a teljes dokumentumot kedden nyilvánosságra hozza.

A Tisza Párt elnöke arról beszélt, hogy ki kell vizsgálni a felülvizsgálati eljárásban, hogy miért az a Fővárosi Nyomozó Ügyészség végezte a nyomozást a hangfelvételen elhangzott állítások ügyében, amely az alapügyben az előkészítő eljárás felügyeletét végezte.

Magyar azt szeretné elérni, hogy a nyomozati bíró helyezze hatályon kívül a határozatot, és egy másik ügyészi szervet utasítson az eljárás folytatására.

A titokban rögzített hangfelvétel alapján állítja, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke Rogán Antal embere, és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter munkatársai kihúztak részleteket a Schadl–Völner-ügy ügyészségi irataiból. A harmadik állítása pedig az, hogy kormány tagjai előre tájékoztatták Völner Pál volt igazságügyi miniszterhelyettest, hogy titkos megfigyelés zajlik ellene.

Azt kellene egyebek mellett vizsgálnia az ügyészségnek Magyar szerint, hogy Rogán Antal tagja-e a Schadl-féle bűnszervezetnek. Nem érti, hogy a potenciális gyanúsítottat, Rogán Antalt miért tanúként hallgatták ki az eljárásban, amikor Polt Péter korábban többször is azt mondta: a potenciális gyanúsítottat nem lehet tanúként kihallgatni.

Az ügyészség szerint fizikailag nem lehet belenyúlni a nyomozati iratokba. A Tisza Párt elnöke viszont állítja: az úgynevezett előkészítő eljárásban volt lehetősége Rogánéknak kihúzni részleteket a dokumentumokból, hiszen akkor még csak alig pár állami szervnek volt hozzáférése a nyomozati anyagokhoz. Azt kellett volna tehát megvizsgálni szerinte, hogy előkészítő szakaszban történt-e beavatkozás.

Részletesen beszélt arról, hogy szerinte milyen pontokon tett téves, indokolatlan, szakszerűtlen állításokat az ügyészség, amikor a hangfelvételen elhangzott állításokat vizsgálta. Egészen nyilvánvaló szerinte a határozat szövegezéséből, hogy az ügyészség nem azon dolgozott, hogy bizonyítékokat találjon az egyes állításokra, hanem azt kereste, hogy miért nem lehetséges, hogy ez történt.

A következő pontban arról beszélt Magyar Péter a sajtótájékoztatón, hogy hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tesz a kormány 600 milliárd forintos ingatlanvásárlásai miatt. Szerinte a kormány nagy értékű, teljesen felesleges és túlárazott irodakomplexumokat vásárolt az Ajtósi Dürer soron, a Kopaszi gátnál és a Bosnyák téren.

A Válasz Online korábban arról írt, hogy a kormány a piaci árnál 40 százalékkal többet fizet az ingatlanfejlesztőknek, az irodaházak a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Garancsi Istvánhoz, illetve a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthetők. A Tisza Párt elnöke szerint ez az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyija, és minden normálisan működő demokráciában belebukna a kormány egy ilyen botrányba.

Elindult a Tisza Párt korrupcióbejelentő felülete

Feljelentést tesz Magyar Péter a kórházi állapotok miatt is ismeretlen tettes ellen, kórházi vezetők, állami szervek és politikai döntéshozók felelőssége is felmerül szerinte az ügyben. Arról beszélt, hogy megkapták a KEF (Közbeszerzési és Ellátási Igazgatóság) főigazgatójának levelét, amelyben elismeri, hogy nem történt meg a kórházi klímaberendezések kötelező fertőtlenítése. Magyar járt olyan kórházban, ahol állítása szerint a vezető bevallotta, hogy tavasszal nem került sor a klímaberendezés fertőtlenítésére, hanem csak most a napokban tették ezt meg, miután nyilvánosságra került az ügy.

Amiatt is feljelentést tesz a Tisza Párt elnöke, hogy nem végezték el a klímaberendezések kötelező karbantartását és cseréjét, miközben Gulyás Gergely korábban azt mondta: rendelkezésre áll erre forrás. A feljelentés része lesz továbbá az is, hogy több kórház az alapvető higiéniai szabályoknak nem felel meg. Magyar 8-9 kórházban járt az elmúlt hetekben, és szinte egyikben sem volt a mosdókban vécépapír és fertőtlenítőszer.

Digitális gyóntatószéket indít a Tisza Párt.

Ez egy korrupcióbejelentő felület, ahol anonim módon lehet bejelentést tenni, ha valaki bűncselekményt tapasztal. Magyar Péterék jogászokat, ügyvédeket is biztosítanak, ha a bejelentő szeretne részt venni a jogi eljárásban.

Azt mondta, rengeteg megkeresést kaptak közigazgatásban dolgozóktól, közbeszerzésekben résztvevőktől, NER-es oligarcháknál dolgozóktól, és nekik szeretnének tanúvédelmet biztosítani. Várják azok jelentkezését is, akik legalább részleges mentesítést szeretnének kapni a kormányváltás után. Igaz, nem tudnak nyomozóhatóságként működni, de a nyilvánosság erejében, az oknyomozó újságírók munkájában bíznak. Hozzátette, hogy nem családi perpatvarokról, tyúklopásokról szeretnének információkat, hanem kiemelt korrupciós botrányokban várnak dokumentumokat, bizonyítékokat.

Elindítják a Ludas Matyi jótékonysági alapot is, amelyhez Magyar Péter a 8 ezer eurós EP-képviselői fizetésének felét ajánlja fel havonta. A Tisza Párt másik hat EP-képviselője is fejenként 500 ezret ad fizetéséből havonta, így összességében 4,6 millió forintot tudnak havonta jótékony célra költeni. A Ludas Matyi-alapot a Légy a változásért egyesület keretében hozzák létre, hogy az egyesületi számlára a magánszemélyek mellett cégek is utalhassanak. Akár NER-es oligarchák is felajánlhatnak pénzt, mondta Magyar Péter.

Lemondásra szólította fel Takács Pétert

Arról is beszélt a Tisza Párt elnöke, hogy embertelen körülményeket találtak több kórházban is, amikor Kulja András EP-képviselővel több helyre is ellátogattak. Magyar szerint a magyar államnak kellett volna nemzeti forrásokból megoldani a problémákat, de ha már uniós forrásokra várnak, akkor egyezzenek meg mielőbb az Európai Bizottsággal a befagyasztott pénzekről. Ha volt pénz a repülőtér vagy a Vodafone megvásárlására, akkor az egészségügyre is lehetett volna költeni Magyar Péter szerint.

Azt ígérte Magyar, hogy még a héten több száz liter fertőtlenítőszert visznek a Heim Pál Gyermekkórházba, és később megnézik, jó helyre került-e. A hazudozás és uszítás helyett azt várja Takács Péter egészségügyi államtitkártól, hogy mondjon le.

„A magyar egészségügy megérdemelne egy valós vezetőt és Magyarország megérdemelne egy olyan miniszterelnököt, aki egy egészségügyi válsághelyzetben kapitányként a parancsnoki hídon áll, és nem egy adriai szigeten nyaral dalmát fehérbort kortyolgatva valamelyik oligarchának a kastélyában”

– fogalmazott.

Azt is mondta Magyar, hogy eddig 56 sajtó-helyreigazítási pert indítottak a kormányzati média ellen. 23 ügyben van már elsőfokú ítélet, mind a 23 pert megnyerte a Tisza Párt. A következő hetekben még több személyiségi jogi pert is indítanak, elsőként Bayer Zsolt kormánypárti publicista és a megafonosok ellen. Az így befolyt összeget a bicskei áldozatokra és gyermekvédelemre költenek.

Takács Péter a napokban elrendelte, hogy Magyar Pétert csak előre egyeztetett időpontban, munkaidőben fogadhatják a kórházak főigazgatói irodájában. A Tisza Párt elnökét ez azonban nem tántorítja el. Azt mondta, EP-képviselőként vagy látogatóként bemegy a főbejáraton, és elsétál azokra a részekre, amelyeket meg szeretne nézni. „Nem a balhékeltés a célunk, nem a konfrontáció a célunk” – mondta Magyar a Telex kérdésére, aki továbbra sem kér időpontot a kórházi főigazgatótól.

Azt is mondta, hogy még nem döntött arról, hogy beül-e az októberben megalakuló Fővárosi Közgyűlésbe, de a héten újra találkozik Kovács Gergellyel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökével és Vitézy Dáviddal, majd közösen leülnek valamikor Karácsony Gergely főpolgármesterrel is tárgyalni. Továbbra is várja továbbá Szentkirályi Alexandrát, hogy a budapestiek érdekében egyeztessenek.

A Telex kérdésére azt mondta Magyar, hogy a Tisza Párt akkor tud érdemben foglalkozni a budapesti olimpiarendezéssel, ha a kormány biztosítja az egészségügyre, az oktatásra és a közlekedésre a hiányzó százmilliárdokat, valamint visszaadja a fővárosnak az évi 75 milliárd forintos szolidaritási hozzájárulást. A Tisza Párt elnöke szerint akkor lehet csak beszélni budapesti olimpiáról, ha a Magyar Olimpiai Bizottság részletes tájékoztatást nyújt a szervezés minden részletéről, és

„ha a kormány maga kezdeményez a kérdésben országos ügydöntő népszavazást”.

Ha rendelkezésre állnak a források, és a magyarok is egyetértenek az olimpiával a népszavazáson, a Tisza Párt akkor gondolkodik el, hogy támogassák-e a szervezést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!