Csellel tartottak Palesztina mellett kiálló tüntetést a Szabadság téren

2024. augusztus 9. – 17:13

Csellel tartottak Palesztina mellett kiálló tüntetést a Szabadság téren

Másolás

Vágólapra másolva

„Az arab terrorizmus megvezetés: a nyugatiak elveszik tőlük a földjeiket, és ha ellenállnak, terroristának bélyegzik őket” – mondta az egyik felszólaló azon a palesztinpárti tüntetésen, amit péntek délutánra szerveztek a budapesti Szabadság térre. A hosszú nevű Őslakosok világnapja – World's Indigenous Peoples Day Protest 🍉 Freedom & Justice For Palestine! tüntetés 15 órakor, gyülekezővel kezdődött, 17 órától pedig a felszólalók is felsorakoztak. A tüntetés a világ minden őslakosáért áll ki, az „elnyomás, kizsákmányolás, megszállás, gyarmatosítás és neo-kolonizáció, apartheid és rasszizmus, etnikai tisztogatás és népirtás ellen”, de „elsősorban a palesztin nép szabadságának ügye mellett”.

A dolog pikantériája, hogy Magyarországon hivatalosan nem lehet palesztinpárti tüntetést tartani, tavaly októberben volt is egy emlékezetes eset, sőt személyesen Orbán Viktor is intézkedett, hogy ne lehessen „terrorpárti tüntetést” tartani – azaz Magyarországon a palesztin népet támogató tüntetéseket automatikusan Hamász-párti tüntetésekként értelmezik, de az, hogy mit kezdjenek az ilyen tüntetésekkel, más nyugati országoknak is feladta a leckét.

De akkor hogyhogy egy deklaráltan a palesztin nép mellett is kiálló tüntetést engedélyezett a rendőrség? Erről kérdeztük a szervezőt, a zenész-aktivista Gregory G Rast, azaz Komáromy Gergelyt. G Ras egyébként ismerős lehet a kormányellenes tüntetéseken felcsendülő Hasta la Vista, Mr Prime Minister című számáról, a csecsen Magomeddel közös bocsánatkérő videójáról, illetve arról is, hogy 2022-ben börtönbe került ligetvédő aktivistaként, de másfél hónap után kiengedték.

Arra a kérdésre, hogy a tiltás ellenére hogyan tudta a beadványt engedélyeztetni, G. Ras azt mondta, „nem ma kezdtem”, és elmondása szerint keresett egy olyan alkalmat, amikor őszintén lehet beszélni arról, „ami lefedi ezt a témát.” A rendőrségnek küldött beadványában nem szerepelt Palesztina, de minden más szó lefedte a témát. A világnapokat amúgy is szereti Komáromy, augusztus 9. pedig az őslakosoké. A tüntetést a Palesztin szolidaritás Budapest csoporttal szervezte.

A szervező G Ras – Fotó: Huszti István / Telex
A szervező G Ras – Fotó: Huszti István / Telex

A gyülekezés 15 órakor kezdődött, addigra a rendőrség már rájött, hogy palesztinpárti gyülekezésről van szó, de a beszámolója szerint Komáromy elmondta nekik, hogy „teljesen erőszakmentesek és törvényesek lesznek.”

Kérdésünkre elmondta, hogyha az esemény rendben lemegy, akkor reméli, hogy kinyitja a kaput más ilyen tüntetések számára is. Szerinte eleve Alaptörvény-ellenes, hogy Orbán Viktor szavára ugrott korábban a rendőrség, de ez a tüntetés is bemutatja, hogy lehet erőszakmentesen tüntetni ebben a témában.

Azért szervezte a tüntetést a Szabadság téri amerikai nagykövetséghez, mert több korábbi demonstrációját is odaszervezte, plusz az amerikai őslakosok történetét is említette – a demonstrációval pedig a kizsákmányoló világrend ellen kíván tiltakozni. „A demokrácia és a nyugati értékek nevében echte népirtás zajlik Palesztinában” – mondta. A tüntetés nem valakik ellen szól, itt nem arabok vannak zsidók ellen, hanem az igazságtalanság, megszállás, gyarmatosítás ellen szerveződött. Beszélt arról is, hogy ő is zsidó származású, és közben elővette a felsője alól a Dávid-csillagos nyakláncát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex



Komáromy azt is mondta, szerinte figyelemelterelés csak a témában, hogy kinek az őse élt ott kétezer évvel ezelőtt; jelenleg az egyik csoport az erőszakos megszálló, a másik pedig áldozat. Vajon megakadályozható a terror úgy, hogy fenntartják az erőszakos elnyomást? – tette fel a kérdést Komáromy, aki úgy gondolja, logikátlan az áldozattól elvárni, hogy vége legyen az erőszaknak, tegye le a fegyvert, és békében belenyugodjon az elnyomásába – de persze semmi sem teszi jogossá, hogy civilek ellen erőszakot alkalmazzon valaki.

Még a gyülekezés ideje alatt, 15 és 17 óra között megjelent két ellentüntető is. Ők Ozora miatt jöttek Magyarországra, izraeliek, ketten, akik erre jártak a Szabadság téren, meglátták a palesztin zászlókat, és odaálltak tüntetőleg húsz méterre, a náluk lévő izraeli zászlóval. Kérdésünkre azt mondták, azt nem tudják, miről szól a tüntetés, csak a palesztin zászlót látták, egyébként pedig ez az első palesztinpárti tüntetés, amit láttak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Azt mondták, békét szeretnének, de az jut eszükbe, hogy eközben még rengeteg elhurcolt izraeli civil él hónapok óta fogságban a Gázai övezetben, akikről azt sem tudják, hogy élnek-e még, és a tüntetőkre vonatkozva megjegyezték, hogy „ők nem tudják, mi történik Izraelben, nem élnek ott”. Az ellentüntetők kb. fél óra után, még az első felszólaló előtt továbbmentek, addigra kb. 100 tüntető ért a helyszínre, a környéken pedig 20-25 rendőr biztosította a békés demonstrációt.

Riporterünknek a helyszínen egy félig magyar, félig palesztin nő azt mondta, hogy amikor kitört a háború, nagyon aggódtak, főleg egy családtagjuk miatt, aki a Gázai övezetben élt, de ő aztán ki tudott jutni Egyiptomba. „Ha bárhol elmondod, hogy palesztin vagy, az nem tud politikamentes lenni, mindenki hozzáteszi a saját nézeteit”, ez pedig a háború kitörése óta csak fokozódott – fűzte hozzá. Felháborítónak tartja, hogy eddig nem lehetett propalesztin tüntetést tartani, szerinte ez teljes cenzúra. Aki eddig hasonlót próbált bejelenteni, „copy-paste választ kapott”, mondta. Azt azért ő is hozzáfűzte, hogy ez nemcsak Palesztina melletti tüntetés lesz, hanem pl. Kongó, Szudán melletti is, de a felszólalók között zsidók és LMBTQ-aktivisták is lesznek. Később ő is felszólalt a színpadon: azt mondta, kudarcot vallott az emberiség, amikor végignézte a rabszolgaságot, a holokausztot, az apartheidet. „Most szó nélkül hagyják, hogy Izrael a Gázai övezetben lekapcsolja az áramot, ne engedje be az orvosokat. Izrael kétmillió embert éheztet halálra, de tétlenül nézi az emberiség a 76 éve tartó megszállást és népirtást. Miért nézzük csendben, miért nem mondunk nemet a népirtásra?” – tette fel a kérdést.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A demonstráción főleg angol nyelvű táblák voltak, rajta ilyen szövegekkel. „A tűzszünet kevés, vess véget a cionizmusnak”, „Elég a népirtásból”, „Queerek Palesztináért”. A tüntetők a kezdetekkor azt skandálták, hogy „ha az emberek egyesülnek, semmi sem állíthatja meg őket”, aztán meg azt, hogy „Biden, Biden, ne bujkálj, elkövetted a népirtást, EU, EU, ne bujkálj, támogattad a népirtást”. A demonstráció elején a helyszínen szeletelt görögdinnyét kezdtek osztogatni – azért azt, mert a görögdinnye a palesztin ellenállás szimbóluma.

A felszólalók egyike, egy magyar nő azt mondta, a magyaroknak ki kellene állniuk a palesztinok mellett, hiszen tudják, milyen, ha többször is elveszik a területeinket. „Ne írjunk alá katonai megállapodást Izraellel! (…) A negyvenezer palesztin, tizenötezer gyerek halálának elítélése nem antiszemitizmus. (…) Az arab terrorizmus megvezetés: a nyugatiak elveszik tőlük a földjeiket, és ha ellenállnak, terroristának bélyegzik őket” – mondta még.

Felszólalt a szervező, G Ras is. Azt mondta: „Ha kiállsz Palesztina mellett, de közben elítéled a melegeket vagy a zsidókat, akkor nem vagy emellett az ügy mellett.”

A helyszínen szórólapokat osztogatnak, amin egyebek mellett az áll, hogy kiállnak a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája ellen, továbbá szolidaritást vállalnak a roma néppel, illetve „a palesztin népirtás végét” követelik.

Este hét óra körül megérkezett Dub FX is, aki az esti budapesti koncertje előtt benézett a tüntetésre. Dub FX azt mondta, a zenéje mindig arról szólt, hogy önállósodjunk, vegyük kezükbe a sorsunkat – majd előadta Falling című számát.

Dub FX – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Dub FX – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Egy férfi felszólaló szerint egy olyan országban vagyunk, aminek a vezetése az elnyomóval szövetkezett, a férfi azt mondta, azoknak üzen, akik hallgatnak: „a hallgatásotok nem semlegesség, hanem bűnrészesség”. Szerinte ez nem egy konfliktus, ez megsemmisítés. Azt mondta, Gáza nemcsak egy jel, hanem az ellenállás szimbóluma, a birodalommal való harc szimbóluma.

A záróbeszédben G Ras azt mondta, precedenst teremtettek a pénteki demonstrációval. „Bebizonyítottuk, hogy nem probléma vagyunk, hanem a megoldás” – utalt a korábbi betiltott tüntetésekre. Az aktuális tüntetést is csak úgy sikerült létrehozni, hogy „túl kellett járnunk az eszükön”, hogy ez sikerüljön, de G Ras szerint most látták, hogy ez egy erőszakmentes tüntetés, ahol nem emberek vannak emberek ellen, hanem ahol az erőszak és az elnyomás ellen tüntetnek. Ezért „felszólítjuk a rendőrséget és a hatóságot”, hogy engedélyezzék a palesztinpárti tüntetéseket. A tüntetés fél kilenc előtt ért véget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!