Orbán ahogy megtudta, azonnal intézkedett a budapesti palesztinpárti tüntetés betiltásáról

2023. október 13. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor Orbán Viktor, grúziai hivatalos útjáról hazatérve, értesült a péntekre a KKM elé tervezett megmozdulásról, intézkedett annak megakadályozásáról

– válaszolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telex megkeresésére. Miután Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet terrorpárti tüntetéseket szervezni, megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy Orbán Viktor tud-e arról a Facebookon terjedő felhívásról, amiben „Stand with Gaza” címmel palesztinpárti tüntetést szerveztek a Külgazdasági és Külügyminisztérium budai épülete elé péntek délutánra. Erre kaptuk az egyértelmű választ.

Később a rendőrség is kiposztolta a Facebookon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását.

A BRFK posztja szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán 2023. október 13-án Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani, a rendőrség szerint ez „illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a »harag kimutatására« szólítja fel híveit az egész világon”.

A BRFK a gyülekezési jogról szóló törvény alapján tiltotta be a gyűlés megtartását, azt írták, azért, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

A Facebookon terjedő, „Stand with Gaza” című felhívásra azt írták angolul, hogy „Gáza a mi palesztin büszkeségünk és igazságunk szimbóluma, csatlakozz, hogy terjedjen a hangunk a szabadságért”.

A Hamász szombaton indított nagyszabású rakétatámadást Izrael ellen, az azóta kitört harcokban Izraelben 1300, Gázában 1500 körül van a halottak száma. 500 palesztin gyerek is az áldozatok között van. Az eseményeket ebben a tudósításban követjük folyamatosan.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!